E cikksorozat első részében a különféle megközelítési módok összehasonlítását végeztem el, a második epizódban  pedig számot adtam arról, hogy én hogy jutottam el a Mesterlépésig.

Amint elértem a karonkénti stabil 20-20 ismétlést, elkezdtem dolgozni a nehezítéseken, most ezeket gyűjtöttem itt csokorba. Amennyire lehetséges, próbálom őket nehézségi sorrendben tárgyalni. Ez egy egészen jó munkafázis a kiindulási pontról. 



Egykezes fekvőtámasz zárt lábbal, súlymellényben

A továbblépésen dolgozva nagyon szerencsés, ha rendelkezésünkre áll egy súlymellény. Vannak olyan mellények, melyeket egészen 30 kilóig lehet tölteni, így igazán könnyedén kialakíthatunk akár egy több hónapos lassú progressziót, a fokozatos terhelés jegyében. Ez nagy előnye. Eszköz híján ezt a verziót nem tudtam kipróbálni, amint sikerül, beszámolok róla. A súlymellényes terheléssel szabadon keverhetőek az alábbi nehezítések is. Ez a verzió messzemenően alkalmas egyéb, könnyebb fekvőtámasz-típusok nehezítésére is. A videón hátizsák adja a terhelést. 



Egykezes fekvőtámasz, megemelt zárt lábbal (elevated one arm push up)

Újabb remek opció a nehezítésre, mellyel ugyancsak keményebbé tehetők a könnyebb variánsok. Előnye, hogy a magasság fokozatos növelésével itt is kialakítható egy következetes progresszió. Részemről először sámliról végeztem (25 cm), majd székről (45 cm). 60 cm a legnagyobb magasság, ahol még meg tudok állni lábujjon, ez látható a videón. Ahhoz képest, hogy ez az általam gyakorolt legnagyobb magasság és az első próbálkozást vettük fel, a kivitelezés itt jóval szebb lett, mint alacsonyabban (szék, sámli). Ha nem lábujjon támaszkodunk, hanem lábfejen, akkor emelhető a magasság és az egyensúlyozás is könnyebb. Minél magasabban vagyunk, annál nagyobb szerephez jut a váll, és kevésbé dolgozik a tricepsz, a mellizom és a hát. Elsőre úgy tűnhet, ez megfelelő rávezető lehet az egykezes kézállásban nyomásra, csakhogy be kell látnunk, hogy a mozgáslánc nem teljesen azonos. Az általam nagyon tisztelt Steve Cotter ezt a típust vállszéles terpeszben gyakorolja. Nagyon kemény lesz a gyakorlat, ha egyik lábunkat felemeljük (ld. alább).




Egykezes fekvőtámasz zárt lábbal, gumikötéllel

A könnyebb fekvőtámaszok egyszerű nehezítése. A gumikötél természetéből adódóan, a gyakorlat egyre nehezebb, ahogy a kötél nyúlik. Ebből kifolyólag e módszer főleg a mozdulat felső harmadát terheli erősebben. Hátránya, hogy a csúzli-hatás miatt könnyebb kényelmesen belezuttyanni az alsó pozícióba. Az esetleges sérülések elkerülése végett jobb fokozottan figyelni a kontrollált leereszkedésre, a gyakorlat negatív fázisára. Ha nehezített negatívokra vágyunk, így könnyen növelhetjük a terhelést. Nekünk zöld Thera band szalagunk van, azt szoktam kettéhajtani és összefogni a támaszkodó kézzel. A szalagok kettéhajtásával, erősebb gumikötél használatával itt is fokozatosságot csempészhetünk edzéseinkbe. 
Egykezes fekvőtámasz ellentétes karon és lábon támaszkodva (one arm one leg push up)

Nagyon kemény gyakorlat, haladóknak. A zárt lábas (börtön)fekvőtámasznál is az egyik legnehezebb feladat az egyensúly, itt ez fokozottan igaz. Nehezebb, ha szabad kezünkkel nem egyensúlyozunk (akár oldalt, akár magastartásban), hanem hátratesszük vagy a test mellett tartjuk. A lábat célszerű kissé oldalra kinyújtani, hogy fölülről X-betűhöz hasonlítsunk. A nehézséget a billegés ellensúlyozása jelenti. Megnyugtató volt látnom, hogy az isteni Steve Cotter kivitelezése is billegős és remegős. Itt már nagyon kell figyelni, pillanatnyilag 2 szabályos ismétlésre vagyok képes. E verziót Al Kavadlo videója hivatott bemutatni, nagyon szépen csinálja! A mutatvány 1:50-nél látható.



Egykezes fekvőtámasz azonos oldali karon és lábon támaszkodva

A legnehezebb verzió, szintén az egyensúly miatt. A támaszkodó/dolgozó kézzel azonos lábunk van a talajon. Komoly könnyítés, ha szabad lábunkat a támaszkodó láb sarkán nyugtatjuk. Nehezebb, ha szabad kezünkkel nem egyensúlyozunk, hanem szorosan a test mellett tartjuk vagy hátratesszük azt. Magam is megdöbbentem, hogy sikerült megállnom ebben ez ingatag pózban. Magabiztosan megy a kontrollált leeresztés, azon is meglepődtem, hogy nem estem pofára, ám innen csak félig tudom feltolni magamat egyelőre. A soron következő videón kb. 1:30-nál Jay ígéretes munkafázist mutat be.

 

A fenti lehetőségekkel hónapokig, sőt évekig is kísérletezhetünk, színesíthetjük velük edzéseinket. Úgy döntöttem, hogy hasznos, ha a közeljövőben egy appendix-szel egészítem ki e cikksorozatot, amely a lehetséges hibákra hívja fel a figyelmet.