A közelmúltban megjelent néhány DVD, a népszerű Fegyencedzés köteteinek méltó képi kiegészítése. Hasznos anyag, már nagy szükség volt rá, hogy a képek mellett videó anyag is támogassa a könnyebb megértést, a gyakorlatok helyes kivitelezését.
 
A Dragondoor Kiadó minden egyes gyakorlathoz egy teljes filmet készített, melyek közül öt már megtekinthető. Kíváncsian várom a hatodikat, vajon mennyire meggyőzőek az egykezes kézállásban nyomás lépései. A filmek modelljei Brett Jones és Max Shank (a kiválás után Pavel méltó utódja), kiváló atléták, szépen dolgoznak. 

 

Eddig az alábbiak jelentek meg:
Convict Conditioning, Volume 1: The Prison Pushup Series
Convict Conditioning, Volume 2: Ultimate Bodyweight Squat Course
Convict Conditioning, Volume 3: Leg Raises: Six Pack from Hell
Convict Conditioning, Volume 4: Advanced Bridging: Forging an Iron Spine
Convict Conditioning, Volume 5: Maximum Strength: The One-Arm Pullup Series
 
 
A felvételek rámutatnak az alapkönyv hiányosságaira. Látható, hogy Shank egykezes fekvőtámasza sem mentes a kifordulástól. A könyv elmulasztotta erre felhívni a figyelmet, egy megalapozatlan ábrándot ébreszt az atlétákban, egy álmot nevez szabályosnak. Ez nagyon sok félreértéshez vezetett világszerte, komoly hiba. Ne legyünk csalódottak, fogadjuk el Shank végrehajtását eszményi próbatétnek, amely felé lehet közelíteni. 
A gyakorlatvégrehajtások néhol lehetnének tökéletesebbek, például az emelőkaros fekvőtámasznál (lever pushup) tudok rámutatni, hogy már élőben is láttam sokkal szebb, szabályosabb kivitelezést. Nem titkolom kinél, Jay komám követte el.
 
Ugyancsak hasonló tanulsággal szolgál az egyenes hídról (straight bridges) készült felvétel is. A könyvben szereplő leírás és képsorozat itt is félreértésekre ad okot. A filmmel ezen a téren is minden könnyebb. A gyakorlatokba számos helyen bele lehet még kötni, de nem teszem, mert nem érdemes. Nézzétek meg, gondolkodjatok rajta! Nem akarok minden poént lelőni.
 
 
A DVD-k felépítése a következő:
Elmélet
Nagyon hasznos, közérthető és felhasználóbarát. Átgondolt pontokban közli a legfontosabbakat, nincs felesleges szócséplés. A szöveg érthető, lakonikus.
 
Sorozatok
Az egyes gyakorlatok 10 lépése. Ez is, akárcsak az elmélet, a könyv struktúráját tükrözi. A gyakorlatok többségének kivitelezése szép, a kommentár minimalista, semmi sallang. Minden filmen találkozunk a rejtett lépések didaktikus leírásával is, jó képi anyaggal.
 
Variánsok
A járulékos verziók leírása. Válogatott gyakorlatok szerepelnek, nem kerültek a bőség zavarába, a kevesebb több talaján maradtak.
 
Bónusz
A sorozat többi tagjára és a sorozatra utaló kisfilmek.
Általában ezeket a filmeket úgy szokták megalkotni, hogy a film nélkül a könyv ne érjen semmit, se a film önmagában, a könyv elolvasása nélkül. Esetünkben szerencsés kivétellel van dolgunk. A film a könyv méltó kiegészítése. Ezen túlmenően, véleményem szerint a film sokkal hasznosabb, jobb, mint a könyv. A videók minden képnél beszédesebbek. Az érthető pontokba szedett tanítás megegyezik a könyvvel. Kimaradt belőle a “börtönromantika,” a sittes sztorik, ez pedig előnyére válik. A sittes feeling csak külsőségekben maradt meg, a helyszínben, ami igényes háttérül szolgál, nem több, nem kevesebb. Ettől az egész még nem lesz művi, nem lép túl a jó ízlés határain. Kimaradt belőle a testépítők példátlan pocskondiázása is, ami nagyon nagy előnye. Kilábaltak gyermekbetegségükből… 
 
A szöveg, a pontokba szedett információ hasznos, így a végeredmény egy rendkívül felhasználóbarát kiadvány, ami önmagában, könyv nélkül is megállja a helyét. Nagyon örültem, hogy a legszükségesebbekre szorítkoztak és megálltak az ízlésességnél. Semmi elvtársazás, semmi bugyutaság.
 
Összefoglalva, kellemes meglepetésben volt részünk, nekünk nagyon tetszett. Jó volna, ha a DVD előnyei irányadóak lennének a további, hasonló kiadványok számára.
 
Végül egy kis ízelítő, ha valaki még nem ismerné: