Blog
  • Főoldal
feb
17
2013

Teoretikus, CrossFit – Úton az elit fitnesz felé

Szerző zsolt 0

Ezúttal Kovács Laceeval és Somodi Gergővel beszélgettem. Egy élmény volt, emlékezetes marad! Természetesen a CrossFit volt a téma, sikerült is a fejemben helyretenni ezt-azt.

 
Ismerjük a Crossfitet. Ismerjük, hiszen már a hollywoodi celebek is e módszerrel kerülnek csúcsformába filmjeikhez. A híres 300 című film  színész-atlétái is e sportnak köszönhetik arányos testalkatukat. Tudjuk mi ez, ugyanis már a magyar Eurosport csatornáján is megjelent a CrossFitet bemutató műsor: a Fitnesz (The Box). Előnyeit már a különleges alakulatok és a tűzoltóság köreiben is kamatoztatják. A „funkcionális„ edzésmódszerek között is állandó helyet követelt magának, rajongóinak tábora napról napra növekszik. Ismerjük a CrossFitet, hiszen egy honfitársunk az utóbbi évek során világszínvonalú CrossFit versenyzővé vált. 
 
 

Törekedj a teljes körű fittségre!
 
 
Ismerjük a CrossFitet? A CrossFit nem köredzés, bár gyakorlatsorai körökre bonthatóak és nem idegen tőle a magas intenzitású intervallum tréning. Igaz, a CrossFitben is tartanak szabadban végzett csoportos edzéseket, azonban mégis más, mint a Bootcamp. Művelői hamar kidolgozott testre tesznek szert, ám a CrossFit nem izolációs technikákat alkalmazó testépítés. A számos „cross” előtaggal bíró mozgásformától (crosstraining, stb.) is ajánlatos élesen elhatárolni, még ha a megközelítés elsőre hasonlónak is tűnik! Ebből már bizonyára kiderült, hogy valami összetett mozgástípusról lehet szó. De mégis, mi a CrossFit?
 
Erről, újszerűségéről, arról a bizonyos „pluszról,” vonzerejéről és a mozgalom hazai életéről beszélgettem hazánk maroknyi CrossFit instruktorainak egyikével (Level 1), Somodi Gergővel  és Kovács Lacee-val , a sportág hazai csillagával. 
 
Lacee több mint tíz éves versenyszerű cselgáncs pályafutása után nyergelt át a funkcionális edzésformákra. Először a kettlebell-lel     ismerkedett meg, egyből beleszeretett és hamar megszerezte a mozgásforma oktatói fokozatát is. Ekkor találkozott a CrossFit kihívásaival. Kezdettől fogva a világbajnokságon (CrossFit Games) való részvétel lebeg a szemei előtt. Idén nyáron került ehhez a legközelebb, amikor az Európa-bajnokságon (CrossFit Regionals, Europe), a világbajnoki selejtezőn kevéssé ismert versenyzőként robbant be a köztudatba. A háromnapos esemény első két napján lekörözte a sportág ismert klasszisait, magabiztosan állva az élen. Az utolsó nap sajnálatos és vitatható eseményei következtében azonban leszorult a dobogóról, így nem vehetett részt az áhított megmérettetésen. Csak az első három helyezett nevezhet a végső versenyre. A sorrendről mindössze egy másodperc döntött. Lacee folytatja a kemény munkát, és jövőre is lesz CrossFit Games. Az elmúlt hónapban Lacee győzelmet aratott a Fit as Fu*k 2012nemzetközi vetélkedőn, ahol többek között maga mögé utasította az idei Európa-bajnokot, a dán Frederik Ægidiust is.
 
Akaraterő
 
A CrossFit folyamatosan változtatott magas intenzitású funkcionális mozgás. Ez az edzésrendszer komoly elméleti megalapozottságú, amely – mivel célja a fittség – a fitnesz átfogó és forradalmi meghatározásáraépül. A definíció számos aspektust egyesít. Nagyon fontos a fizikai képességek egyensúlya. Aki fitt, annak egyaránt kell jeleskednie a gyorsaságban, erőben, ügyességben, a kardiovaszkuláris és légúti állóképességben, és az adott idő alatt elvégzendő munka maximalizálásában; de ugyanígy az egyensúlyérzékre, pontosságra, hajlékonyságra, kitartásra és koordinációs képességére is szüksége van. E tíz képesség nyújtja a fittség szintjét, ezek mindegyikében kell fejlesztenünk magunkat. Aki le tud futni egy maratoni távot, az ritkán tud fej fölé juttatni egy száz kilós súlyt.


 

A rendszer a specializáció ellensége. Valójában az a fitt, aki bármilyen fizikai kihívásban helyt tud állni. Olyan esetben is, amikor a kihívás teljesen újszerű, nem tudtunk rá felkészülni, nem tudtuk előre begyakorolni a szóban forgó mozdulatokat, feladatokat. Ezért is népszerű az irányzat a rendfenntartó alakulatoknál. Mindegy, hogy a terhelés egy nagy súly felemelése, sprint, vagy hosszútávfutás, aki fitt, az túléli bármelyiket. Láthatjuk, hogy nagyon széles a skála, a CrossFit a legáltalánosabb fitnesz elérésére törekszik: fokozott teljesítőképességre, a terhelés idejének és módjának lehető legváltozatosabb körülményei között.
 
 Érthető, hogy ilyen feltételek mellett hamar kibuknak az egyén gyengeségei, a CrossFitternek ezeken kell dolgozni, ezeket kell ellensúlyozni. Somodi Gergő ebben az átfogó elméleti bázisban látja az újszerűséget. Minden képességet gyakorolni kell, hogy azután már magabiztosan menjenek a megmérettetésen. A megmérettetés, azaz „a napi edzés” (WOD, Workout of the Day) számtalan gyakorlat végtelen kombinációjából állhat. Ezek alapvetően három típusúak lehetnek: gimnasztikus (pl. fekvőtámasz, húzódzkodás), súlyemelés (pl. elemelés, guggolás, lökés, szakítás) és metabolikus felpörgetés (futás, ugrálókötél, evezés). Ezeket kombinálják szabadon, például egy nagysúlyú emelést vagy guggolást, melyek a maximális erő függvényei, simán követhet sprint, vagy magas ismétlésszámú tolódzkodás. Ezeknek a napi feladatoknak a teljesítmény mérése a rendeltetésük. Ez a három „modalitás” jó ismérve az igazi CrossFitnek. Kovács Lacee egyszerű megkülönböztetési módszert árult el, amellyel felismerhetjük az igazi CrossFitet: az a mozgástípus, amiben nincsenek olimpiai súlyemelő rudat igénylő fogások, az nem CrossFit, bárhogy is hirdesse magát! Számára is az összetettség a vonzó, hogy itt egyszerre kell bivalyerősnek, kitartónak és ügyesnek is lenni, így rendkívül sokoldalúan fejleszt.
 
Somodi Gergő felhívta a figyelmemet az edzések mentális hozadékára. Ebben a sportban ugyanis képességeink állandó meghaladásán kell dolgoznunk, akár minden egyes edzésen többet kihozva magunkból. Itt elsősorban önmagunk ellen kell küzdenünk, az pedig a legnagyobb győzelem, amit magunk fölött aratunk. A saját korlátaink fokozatos leküzdése, a széleskörű fejlődés jutalma pedig az önbizalom, és újabb távlatok. Nem meglepő, hogy ez a mozgásforma úgymond fejben is hoz, ezt pedig az élet egyéb területein is érezhetjük.
 
 
 

 

Bejegyzés címkék
Hozzászólás
0

Szólj hozzá