Mindannyian várjuk a népszerű sorozat harmadik darabját, mely a szerző szándéka szerint a megelőző alapozásra épülve a gyors, robbanékony mozgásra és a túlélésre összpontosít. Eljátszottam a gondolattal, vajon milyen elemeket tartalmaz majd a következő kötet, miről is olvashatunk majd… Tudom, értelmetlen jóslatokba bocsátkozni, de intellektuális játéknak nem utolsó tevékenység a találgatás. 

 
Az alapvető intenciónak megfelelően erősen számíthatunk arra, hogy a kötet alaposan körüljárja a gyakorlat-végrehatás tempójának kérdését. Az első kötetben alkalmazott 2-1-2-es iram helyett részletesen fogja tárgyalni a gyorsabb ütemek előnyeit, feltételezem, új ismétlésszámokkal, hiszen itt már nem az erő a cél. Úgy vélem, jogosan számíthatunk erre valamennyi alapgyakorlat legtöbb lépésében. Azt hiszem, ismét extrém sorozatszámokkal és ismétlésszámokkal fogunk szembesülni. Jó, ha felkészülünk rá, hogy új gyakorlatokkal is találkozunk majd. Ezek között továbbra is marad majd a szokásos vezérelv: a minimális eszközigény. Ha már a robbanékonyságnál és dinamikánál vagyunk, elvárható a kardiovaszkuláris rendszer és az állóképesség méltatása, valamint az intervallumok bevezetése. A „pliometrikus” fogalommal is megismerkedhetünk majd.
Fekvőtámasz
A magasabb sorozat- és/vagy ismétlésszámok, a gyorsabb tempó a fekvőtámaszok tíz alaplépésében adják majd a keretet. A dinamikát fokozva kikerülhetetlen a variánsok közül a „tapsolós” verzió. Ezzel mind a tíz lépés feldobható. Nem tartom elképzelhetetlennek a hindu fekvőtámasz előkerülését sem, dinamikusan, robbanékonyan és magas ismétlésszámban. Éppen úgy, ahogy az indiai birkózók is végzik azokat, nem ritkán több ezret, egyazon edzésen. Összetett gyakorlatként senki sem lepődne meg, ha említésre kerülne a négyütemű fekvőtámasz is.
 
Guggolás
 
A fentiek itt szintén megjelennek majd, ahogy a többi alapgyakorlatnál is. Több dinamika, gyorsabb tempó, magas sorozat- és ismétlésszám. Ha már dinamika, akkor ugrások. Ez ugyancsak a legtöbb lépés esetén kiaknázható, a csúcson az egylábas guggolásban való ugrásokkal. Itt is rengeteg a variáció, megjelenhet a magas- és távolugrás, a dinamikus kitörések.
 
Húzódzkodás
 
Itt is számíthatunk a tapsolós és gyorsabb ütemű lépések jellemzésére.
 
Híd
 
A módosított ütem- és sorozatszám mellett erre nincs ötletem, sötétben tapogatózom. 
 
 
Lábemelés
 
A fenti elvek mindegyike alkalmazható itt is. Talán itt lesznek a leginkább szélsőségesek a számok.
 
Kézállásban fekvőtámasz
 
Dinamikus nyomásokat várok, akár a CrossFitben használatos rúgás segítségével, kippinggel. A tapsolós kézállásban nyomás is erősen kínálkozik, mégpedig előkelő helyezettként.
 
 
Dobások
 
Ha valami, akkor ez nagyon adná magát. Alacsony eszközigény, a megelőzőekben már bevált labda. Itt a lehetőségek példátlan arzenáljával találkozhatnánk. A medicinlabdás gyakorlatok széles skálája áll rendelkezésre, melyek valóban elképesztően fejlesztik a robbanékonyságot. Passzok, dobások, vetések és hajítások képezhetik a gyakorlatok gerincét.
 
Nem lepődnék meg, ha néhány keresetlen szóra bukkannék a futásról, közelebbről pedig a sprintről, esetleg a helyszűke miatt az ingafutásról. Szerintem az ugrálókötél túlzottan veszélyes eszköz ahhoz, hogy előkerüljön, de ki tudja. A börtönromantika megkívánja, hogy néhány sittes történettel is találkozzunk. A stílus szerintem nyers marad, egy csipetnyi szemnyitogatással fűszerezve.
 
Kellenek a hősök, e tekintetben szeretném, ha a meglévő tendencia folytatódna, azaz továbbra is a régi idők erőművészeit vonultatná fel példaképként a rejtélyes szerző. Hogy mindez milyen retorikával történik? Keretként előkerülhetnének a sittes labdajátékok, legendás és véres összetűzések az őrök és elítéltek között. No és a robbanékonyság haszna: az önvédelem. A megszerzett erő önmagában semmit se ér, ha nem tudjuk azt használni is. A börtönben pedig a gyorsaság elsősorban a bunyóhoz kell…
 
Lefogadnám, hogy a rendszer elterjedtével már kevésbé szükséges a testépítés gyalázása, ez az aspektus tovább fog tompulni, de nem tűnik el teljesen. Én személy szerint boldog lennék, ha Max Shank és Al Kavadlo lennének a könyv modelljei, mindketten kiváló atléták.
 
Nos, a szerző előzetes törekvéseiből kiindulva a fenti elveken alapuló tartalomra tippelek, meglátjuk, mi valósul meg ebből. Egy biztos, visszatérek még a témára…