Mindig is lenyűgöztek a régi idők, a hőskorszak erősemberei és erőművészei. Úttörők voltak, nem csak a testkultúra, de egyben a megismerés bajnokai is. Sokkal szívesebben merítek tőlük, mint napjaink egy-egy ideáljától, és inkább hozzájuk mérem magam, mint korunk óriásaihoz. Hol voltak akkor még a szteroidok, a táplálék-kiegészítők és a havonta fel-felbukkanó új trendek… Hiába, régimódi vagyok és konzervatív. Lenyűgöz ez a világ, ezért éppen ideje, hogy lelkesedésemet megosszam veletek. Ki lenne alkalmasabb egy új kezdethez, mint Pjotr Krilov, akit a Kettlebell Királyának neveztek?
 
Krilov így jellemezte edzésmódszerét az orosz folyóirat, a Herkules 1914-es számának hasábjain (értelmező megjegyzéseimet szögletes zárójelben közlöm):
 
„Íme, az edzésnapom leírása, ez segítségül szolgálhat ifjabb testvéreimnek a girjevik sportban, hogy kialakítsák egyéni edzésmódjukat. Ébredés után friss levegővel töltöm meg a tüdőmet, azután gumiszalagokkal gyakorlok. Magam előtt, fej fölött és a hátam mögött húzom őket, mindkét kézzel stb. Aztán fekvőtámaszokat csinálok, tenyéren vagy ujjbegyen, nem többet 100 ismétlésnél. Futok 15-18 percet.

 

Pjotr Krilov, a “Kettlebell Királya”
Békaugrásokat végzek, kis ugrásokat lábujjhegyen, mélyguggolásból. Veszek egy forró vagy hideg zuhanyt. Fél órán belül megreggelizem: tojásokat, két csésze tejet, egy csésze nagyon édes teát. Sétálok egyet. Délután öt órakor vacsorázom. Két órával később nehéz girjákkal [kettlebell] edzek. Felvételt és nyomást vagy felvételt és lökést végzek [clean and press, clean and jerk]  (edzésnaponként váltakozik) egy öt pudos kétkezes súlyzóval [barbell –  80 kg]. Felállok és lefekszem súllyal [Turkish getup – 5×10 ismétlés]. Azután két 2 pudos girjával [32 kg] nyomok 50 ismétlést [press – 5×10]. Guggolok az öt pudos rúddal 100 ismétlésig. Később lépcsőzöm egy megtermett emberrel a hátamon. Az edzés végén 8 kg-os kézisúlyokkal dolgozom, bicepszhajlításnál mindkettőt egy kézben fogva. Edzés után lezuhanyozom és sétálok egyet. Amikor egyéni csúcsokra készültem, mindig könnyebb súlyokkal végeztem ismétléseket: 4,5 pud két kézzel [72kg], három pud [48 kg] egy kézzel. Hetente egyszer emeltem nehezet. És az étkezés? Korábban sok húst fogyasztottam, de most inkább több zöldséget, gyümölcsöt eszem, úgy vélem, ez hasznosabb. Egyáltalán nem dohányzom.”