Az interjú idén tavasszal zajlott.  Nagyon jó hangulatú volt a fotózás, igazi élmény. Fontos, hogy ide is felkerüljön a cikk, hiszen szellemi termék. Aki ismeri, az lépjen tovább vagy olvassa el ismét, akinek pedig új, az fogadja szeretettel!
Az afro-amerikaiak lázadása már hazánkban is hódít: küldetésük az egészséges életmód, a prevenció és a tehetséggondozás.
Nem múló divat!
 
A saját testsúlyos edzés jó ideje reneszánszát éli, elég, ha a Fegyencedzés sikereire gondolunk. A gimnasztikus, úgynevezett calisthenics-alapú mozgásformák népszerű ága a Street Workout vagy más néven Ghetto Workout. Művelői saját testsúllyal, utcán, jobbára játszótereken edzenek, hiszen a mozgáshoz szükség van egy rúdra, húzódzkodóra, esetleg tolódzkodó korlátra. Ezek a fő eszközök, de egy avatott Street Workout-os akkor se jön zavarba, ha a fekvőtámasz kerül szóba. 
 
A profik edzése elképesztően látványos, leginkább a szertornára emlékeztet. Nem kevés erő, egyensúlyérzék és koordináció szükséges e mozgásformához. Akrobatikus és erőelemeket egyaránt láthatunk, ezeket pedig olyan légies könnyedséggel, olyan páratlan eleganciával hajtják végre, mintha a világ legtermészetesebb, legkönnyebb dolgát csinálnák.
 
Nagy öröm, hogy az irányzat már nálunk is egyre ismertebb. Az első magyar mozgalom, a HunBars  alapítójával és frontemberével, Hordós Márkkal beszélgettem személyes tapasztalatairól, a mozgásformáról, no és a mozgalom jelenéről és jövőjéről. 
 
Kevés ilyen szerény embert ismerek, mint ez a halk szavú fiú. Csak a szemében égő tűz sejteti, hogy nem mindennapi emberrel van dolgom. Márk 2008-ban találkozott először a sportággal, egy videomegosztó portálon. Megtetszett neki, szóval még aznap kis is próbálta. Azonnal érezte, ez nem is olyan könnyű, mint ahogy látszik. Előtte BMX-ezett, azt is haladó szinten, már-már életformaként. Talán innen ered a dinamika és a szabad stílus szeretete. De a kerékpárt gyorsan korlátra cserélte, akarom mondani egy tóparti focikapura, melyen nap mint nap gyakorolt, magányosan, a lehető legpontosabban próbálva utánozni a videón látott bálványok mozdulatait. Márkot leginkább a kihívások leküzdése, önmaga meghaladása motiválja.
 
Az irányzat mozgásvilága korántsem olyan egyszerű, mint ahogyan azt a képekről, videókról sejthetnénk. Elképesztően sok munka van benne, hogy ilyen finomnak és gördülékenynek láthassunk minden egyes mozdulatot. Márk – aki a barátainak csak Mazsi –, sajnálattal mutatott rá, hogy bár sokan kóstolnak bele a Street Workout világába, a kezdeti nehézségek után a legtöbben feladják. Egyik napról a másikra senkiből se válik Hannibal! Ez a mozgásforma nem átmeneti hóbort, nem különcség és nem múló divat. Számtalan kihívással jár, hívei gyakran megrekednek a fejlődésben, olykor bizony ritkulnak a sikerélmények. Szüntelen gyakorlás szükséges, hogy átsegítsen ezeken a természetes holtpontokon. A sikerhez elkötelezettség, a kihívások szeretete, és főként a műfajjal szembeni alázat kell. Megfelelő kitartással átbillenhetünk azokon a nehéz napokon, amikor a fejlődés megtorpan. Ne bizonytalanodjunk el, az ilyen edzésszakaszok mindig közeli sikerélményeket, újabb rekordokat ígérnek… A kezdeti kudarcélmények ne szegjék kedvünket, gyakoroljunk rendületlenül, hiszen érdemes!
Freestyle, a névjegy
 
A Street Workout edzések általában nagyon jó hangulatban, szoros baráti, bajtársi közegben történnek. A résztvevők igazi közösség tagjai, akik azonban szívesen segítenek az újoncoknak, senkit sem rekesztenek ki soraikból: bárkit örömmel fogadnak maguk közé. Persze akad virtuskodás is, egészséges versengés, amely kiváló hajtóerő. Az ilyen összejövetelek jellegére a legjobb szó: örömedzés.
 
Ha a kunsztokat tekintjük, nem meglepő, hogy az alapozók, de még a gyakorlott atléták edzésrutinja is nagyon sok erősítést tartalmaz. Egyszerűen a legfontosabb alapgyakorlatokat, mint amilyen például a húzódzkodás, tolódzkodás és a fekvőtámasz, olyan professzionális szintre kell emelni, hogy végrehajtásuk a legkevésbé se legyen megterhelő, ne okozzon kimerültséget és extrém ismétlésszámok esetén se jelentsen gondot. Ellenkező esetben meggátolja a továbblépést és hátráltatja a komolyabb formagyakorlatok elsajátítását.
 
Amennyiben rutinná válnak az alapok, tovább lehet lépni a sportág igazi szépségei felé. Ezek a szabadgyakorlatok, amit a bennfentesek Freestyle-nak neveznek. Ez már jóval több az alapgyakorlatok gépies ismételgetésénél, mondhatni önkifejezés. Minden haladó önálló stílussal bír, ami az idők során, a kitartó gyakorlás hatására fokozatosan alakul ki. Névjegy. Olyan gyakorlatsor, melynek egyes elemei szigorú koreográfia szerint követik egymást. Sok kísérletezés, gyakorlás és improvizáció formálják, amíg véglegessé válik. 
 
Az alapgyakorlatok tökéletes bevésése a szükséges előfeltétel, mely során az atléta fokozatosan kiismeri saját testét ebben az önismereti folyamatban. Márk számára a Freestyle önmegvalósítás. A szabad stílus általában gyors, dinamikus és lassú gyakorlatok elegye. Az egyediség kettős tőről fakad. Az alapozás lassú időszaka alatt, amikor az ember még csak ismerkedik tulajdon testi adottságaival, már szembesül vele, hogy bizonyos gyakorlatok, többnyire genetikus okokból könnyebben mennek számára. A genetikai meghatározottság, ahogy az aktuális testkompozíció is, erősen hatással vannak a stílus kialakulására. Érdeklődése, az általa preferált gyakorlatok, az, hogy melyik kunsztra specializálódott munkája során, ugyanilyen fontos szereppel bírnak.    
Küldetésünk van!
 
Akár a többi sporttal kapcsolatban, itt is elmondható, hogy a testi képességek fejlesztése, a megerősödés, és a belső megszilárdulás pozitív hatással lesz az életminőségre. Ám a közösségnek más küldetése is van. A kezdet kezdetén Márknak is a kihívások leküzdése volt a legfőbb feladat, majd amikor a tevékenység kezdett számára életstílussá válni, egyre fontosabb szerepet töltött be életében az egészség, mely nem csak a mozgásra, hanem a táplálkozásra és az egészséges élet egyéb fontos aspektusaira is kiterjedt. Apjaiban változott meg a szemlélete. Ahogy egyre nagyobb népszerűségre tett szert a sportág, Márk és a Hun-Bars többi tagja is igyekezett ezt az érett látásmódot közölni, átadni az érdeklődőknek.
 
A népszerűség, a szakmai profizmus komoly felelősséggel is jár, melyet a csoport példamutatással hálál meg. Közösségépítésük során ez legalább olyan fontos tényező, mint a látványos gyakorlatok megtanítása.
 
A mozgásforma amerikai eredetű. Először afro-amerikaiak kezdték el a nagyvárosok gettóiban, ahol mindennaposak a bandaháborúk, a véres összetűzések, a nyomor és a kábítószer. A Ghetto Workout születésének hajnalán, az elkötelezett színes bőrű fiatalok éppen a mozgás erejével, a sport segítségével léptek ki környezetük veszélyeinek bűvköréből. Ezzel fordítottak hátat a bűnözésnek, az alkoholnak és egyéb drogoknak. Ők is igyekeztek kitartó példamutatással felvenni a küzdelmet és terjeszteni egy egészségesebb látásmódot. Márk ebben is a nagy elődökhöz csatlakozik, így missziója nem csupán a készségfejlesztésre, de a megelőzésre és tehetséggondozásra is kiterjed. Túl sok fiatal kallódik el, túl sok tehetség sikkad el felfedezetlenül. Helyesebb, ha az ifjú nemzedék, a mindenkori utánpótlás idejekorán a helyes útra lép, mielőtt a szenvedélybetegségek közelébe kerülne. A küldetés tehát ugyanannyira szólít az mozgás és az egészséges életstílus felé, mint amennyire preventív, a káros szenvedélyek és a talentumok eltűnése ellen.

Tovább