Herman Goerner “A Hatalmas” (1881-1956) korának egyik erőikonja volt. Kreatív személyiség, aki hírhedt
volt erőmutatványairól. A régi idők hőseihez méltó módon repertoárja elképesztő volt. Súlyzórúddal, kézisúllyal, saját testsúllyal és kettlebellel is dolgozott, de egzotikusabb emelésekben is jártas volt. Ez a hozzáállás valamennyi régi erősemberről elmondható. Nem voltak kirekesztőek és erősen hittek az önképzés erejében.
Híresen jó kettlebell-zsonglőrnek számított, olyan súlyokat használva, amiről 100 évvel később mi csupán álmodunk. A két kézzel bárhogyan (2 hands anyhow) gyakorlatban, kettlebellel végrehajtva, még soha senki sem mozgatott meg hozzá hasonló súlyt: 195 kg totál, 4 kettlebellel.
Turnéja során volt olyan száma is, melyben elefánttal “birkózott.” A kiselefánt a turné elején 320 kiló súlyú volt, ám a vége felé már 680 kiló lett. Ennyit a milóni progresszióról.
Az alábbi komplexet gyakran használom, nagyon szeretem. Ismert is, de talán kevesen tudják, hogy Goerner nevégez köthető. A Hatalmas Goerner láncnak nevezte (Die Kette). Edzőtermében katonás sorba állította mind a 19 kettlebelljét, melyeknek súlya 13 kg-tól 52 kg-ig terjedt. Mindegyikből kettő volt. Ekkor elkezdte a komlplexet, tanítványai pedik hűen követték. Az alábbi mozdulatokat kellett végrehajtani, mégpedig kezenként:
Szakítás (snatch)
A súly leeresztése rack-be és onnan nyomás indítása
A súly leeresztése és súlyfelvétel (hang clean)
Innen mégegy nyomás
(Tehát: snatch/press/clean & press)
Ez egy kör, egy súllyal és egy kézzel. Mindkét kézzel teljesíteni kellett, hogy a nagyobb súlyra tovább lehessen lépni. Ez így ment tovább, egészen a legnagyobb súlyig, ahol Goerner már nem kezenként, hanem egyszerre mindkét kézzel végezte a mozdulatsort (2×52 kg-os bellek). Tanítványai addig jutottak, ameddig erejük engedte. E komplex nagy előnye, hogy a kis kezdősúlyok miatt magában hordozza a bemelegítést is. Igazán élvezetes, de rendkívül fárasztó. Tulajdonképpen ez egy összetett súlylétra. Ha felérkeztünk a csúcssúlyig és van még bennünk erő, bátran neki lehet vágni, el lehet indulni lefelé, a kisebb súlyok irányába. A legbátrabbak több kört is végeztehetnek… A komplexekhez méltó módon a gyakorlatsor fejben is kivesz.

Az alábbi videó kiválóan illusztrálja a fentieket.

Végezetül néhány edzéselv Goernertől. “Eddz a határaidon belül és sose éred el a határaidat.” Goerner olykor mindennap, de legtöbbször hetente 4-5 alkalommal edzett, nem ritkán 3-4 órán át. A variabilitás és az intuitív edzés híve volt. Lássuk az elveket:
Eddz gyakran!
Eddz érzés és hangulat szerint!
Soha, de soha ne menj el a határaidig!
Mindig légy progresszív!
Használj rengeteg variációt!
Dolgozz alacsony ismétlésszámban, de sok gyakorlattal!
Van mit tanulnunk a nagy elődöktől!