Bert Asserati (1908-1990) korának birkózófenoménje volt. Választott sportjához hűen, komoly erőt képviselt. Nem csak ellenfeleivel, saját testsúllyal és súlyokkal is megbirkózott. A Fegyencedzés kötetébe is ezért kerülhetett bele (Fegyencedzés, 33-35. o.) A könyv egyik nagy érdeme, hogy felhívja a figyelmet a régmúlt nagyjaira. Bert szép kort élt meg. Barátja az alábbi sorokkal búcsúzott tőle. (Flóra fordítását zárójeles – értelmező megjegyzésekkel láttuk el.)

Egy erősember emlékére – Bert Asserati 

 
Bert Asserati, a történelem egyik legnagyobb erősembere és birkózója, 1990. augusztus 31-én este 8 órakor rákban elhunyt. Egy különleges ember hagyott itt minket, aki századunkban talán a legkiválóbb megtestesítője volt a régi idők erősembereinek/birkózóinak.
 
Több mint 50 éve ismertem Bertet. A keményebb úton tanította a birkózást – az orromat is eltörve egyszer. Kiváló akrobata és egyensúlyozó művész volt, a legjobb profi birkózók egyike. 5 láb 7 hüvelykes magassága (173 cm) és 250 fontos súlya (113 kg) ellenére könnyedén ugrott hátraszaltót. Valójában ez volt a védjegye. Mérközései után (megnyerte az összeset) mindig ugrott egy hátraszaltót.
 
Először a Ringben, a régi Boksz és Birkózó Arénához tartozó edzőteremben találkoztam vele, a Blackfriars Roadon, Londonban. Akkoriban Bert felkarja 18 hüvelyk (inch, 45.7 cm) volt, pedig már a 16 hüvelyk (40.5 cm) is kiemelkedőnek számított. Ez a 30-as évek elején volt, mikor El Said Noseir, a nehézsúlyú egyiptomi uralkodott a világrekordnak számító 363 fontos (164.6 kg) lökésével (clean and jerk), Bertről azt mondják, hogy túlszárnyalta ezt. Ekkoriban az angol rekordot merevkarú áthúzásban (straight arm pullover) Allan P. Mead tartotta 140 fonttal (63.5 kg), Bert könnyedén végrehajtotta ezt a gyakorlatot 200 fonttal (90,7 kg). 200 fonttal végzett karhajlításokat (biceps curl), és több ismétléses guggolás sorozatot végzett 550 fonttal (249.5 kg), amikor a 400 fontos (181.4 kg) guggolást már rendkívülinek tekintették. Tudott csinálni egylábas guggolást is 200 fonttal (90.7 kg).
 
Látta, hogy tömegnövelésre van szükségem, ahhoz, hogy sikeresebb birkózó lehessek, így elküldött az unokatestvéréhez, Joe Asseratihoz, akinek a segítségével 165 fontról (74.8 kg) 190-re (86 kg) növeltem a súlyomat.  Joeval való találkozásom igazán örömteli volt, nem csak egy tanárt, de egy élethosszig tartó barátot és testvért is nyertem vele.
 
Bert rendkívüli ember volt, amilyen csak millióból egy adódik, nem fogunk többé hozzá hasonlót látni.  
 
Ég veled Bert!
 
Charles A. Smith
 
(Ed. note: Ég veled Charles!)
Iron Game History, vol. 1., 4-5, 1991.