Pudgy Stockton, erős szupernő a testképítés ezüstkorából. Íme az előző rész folytatása. 

2. rész


Pudgy helyét a női testépítés történetében egyszerűen a saját karrierje biztosítja, de a rovata az S&H–ben szintén kivételes jelentőségű. Írásaiban, a kor legnagyobb ilyen jellegű lapjában, erős és vonzó nőket mutatott be, akik nagyszerű atléták is voltak. Írt a barátairól a Muscle Beachről, nőkről, mint Edna Rivers, Evelyn Smith és Relna Brewer McRae, akik szintén szerepeltek olyan képes újságokban, mint a Pic, Laffés Hit. Relna Macrae, aki nővérként dolgozott, és most San Diegoban él, kiváló és nagyon sokoldalú atléta volt. Elismert volt, mint addagió táncos, légtornász, egyensúlyozó művész (hand balancing), jiu jitsuzott és birkózott, és apró darabokra tudott tépni egy Los Angeles-i telefonkönyvet a kezeivel. Egy másik Barbelle számban Pat Kinget mutatta be, a versenyszerűen sportoló művészt a Walt Disney stúdióból, aki azért kezdett el súlyzózni, hogy növelje a testsúlyát és az állóképességét a futásban. 1945-ben King, aki a testépítő Gene Jantzennel edzett (és később feleségül ment hozzá), olyan gyakorlatokat csinált, mint a kétkezes súlyzóval végzett áthúzás, fej fölé nyomás, evezés és fekve nyomás. Ezek a gyakorlatok, Stockton szerint, segítettek neki 6 perc 50 másodpercen belül futni egy mérföldet, 5 mérföldet 47 perc alatt, 38 percen belül úszni egy mérföldet, és megcsinálni 900 guggolást (mély térdhajlítást) 53 percben.
Pudgy és Relna Brawer McRae
Az atlétika (track and field) és kosárlabda versenyző Edith Roeder volt egy másik súlyzórajongó, akiről írt. A korábbi szépségkirálynő Stocktonnal edzett az ő termében, keményen dolgozott az olimpiai emeléseken, és 1955-ben a Junior National Weightlifting Championshipen egy különleges bemutatón 77 kilót (170 fontot) ért el felvétel és lökésben (clean and jerk). 
Pudgy és John Grimek
Stockton érdeme továbbá, hogy bemutatta olvasóinak a kialakulóban lévő kaliforniai testépítő világot, melynek akkor is, mint ma, Santa Monicában volt a központja. A II. világháború után, amikor a katonák hazatértek, egyre több férfi és nő érdeklődött a súlyzós edzés és az akrobatika iránt, és ők mind Santa Monica felé áramoltak, hogy részt vegyenek a Muscle Beach-i játékokban. Ahogy nemrégiben Les Stockton felidézte: 

„Kezdetben a Muscle Beach csak néhány kölyköt jelentett, akik a strandra jártak akrobatikát gyakorolni, a Del Mar Beach Klubba. Később Deforest Most, vagy ahogy mi hívtuk Moe vezetése alatt, aki a Santa Monicai játszótér igazgatója lett, sokkal szervezettebbekké váltak a dolgok. Néhány profi egyensúlyozó művész is megjelent ott edzeni olyanok, mint Betsy és Kitty Knight és John Collins, aki kaszkadőrként dolgozott. Fokozatosan kialakult, hogy hévégén délutánonként rendszeres bemutatók voltak. A legkülönbözőbb emberek vettek részt a műsorban, amatőrök, profik, gyerekek, súlyemelők, testépítők és egyensúlyozó művészek. Hatalmas volt a tömeg. Végül építettek egy nagy, színpadszerű emelvényt. Egy kicsit délebbre volt, mint ahol a Santa Monica-i móló van most.”

A versenyszerű súlyemelés iránt, Pudgy szerint, a háború alatt ébredt fel az érdeklődése. 1941. július 14-én házasodtak össze Les-szel, majd a victorville-i katonai bázison állomásoztak házasságuk eleső időszakában. Közben a kertjükben edzettek Oro Grandéban, Kaliforniában. Ebben az időszakban hívták meg Pudgy-it, hogy tartson egy bemutatót a három olimpiai súlyemelő számból a Los Angeles-i YMCA -ben. Mint általában, a közönség remekül fogadta, és ez feltüzelte őt, hogy tovább dolgozzon az olimpiai hármason. 1947. elején, Les bátorításával, és támogatást szerezve a Muscle Beach-en rendszeresen dolgozó többi női edzőtől, jelentős szerepe volt az Egyesült Államok első, nők számára rendezett súlyemelő versenyének megszervezésében. ’47. február 28-án tartották a Los Angeles-i Southwest Arenában, kilenc résztvevővel, akik három súlykategóriában indultak; a Csendes-óceán parti súlyemelő bajnokságnak nevezték. Amennyire a létező forrásokból megállapítható, ez volt az első AAU által hitelesített, női súlyemelőverseny az Egyesült Államokban. Stockton a versenyen 45 kilót (100 font) ért el nyomásban, 47.6 kilót (105 font) szakításban és 61 kilót (135 font) felvétel és lökésben. A testsúlya 53.5 kiló (118 font) volt. A következő évben további két súlyemelő versenyt rendeztek még Los Angeles környékén, majd 1950-ben rendezte meg az AAU az első országos bajnokságot.

1948-ban Pudgy és Les beszálltak az edzőterem üzletbe, egy női edzőtermet nyitottak a Sunset Boulvardon, közvetlenül Walter Marcy férfi terme mellett. Két évvel később a Pico Boulvardon, Beverley Hillsben nyitottak a Stocktonok egymás mellett egy férfi és egy női termet, 1952-ben pedig tovább terjeszkedtek és Pasadenában lettek társtulajdonosok egy teremben Jonh Farbotnikkal. Pudgy és Les fokozatosan visszavonultak a vasárnapi Santa Monica-i szerepléseiktől, ahogy maga a Muscle Beach hanyatlani kezdett. A lányuk, Laura, 1953-ban született, és a következő évben Pudgy feladta a rovatát az S&H-ban. Három évvel később az edzőteremből is visszavonult, hogy több időt tölthessen a kislányával. 1960-ban, amikor Laura már elkezdte az iskolát, visszatért az edzőterembe. Bruce Connor és felesége Deloryce termében dolgozott, először csak részmunkaidőben, majd teljes állásban, egészen nyugdíjba meneteléig, 1980-ig.
A Stocktonok még mindig szeretett tengerpartjuk közelében élnek Santa Monicában. (2006-ban, 88 évesen elhunyt.) Egy héten háromszor, vagy még többször, lemennek a strandra edzeni, ami mostanában abból áll, hogy 10-szer végigmennek oda-vissza azon a 200 lépcsőn, ami a Santa Monica sziklán lévő sétányt köti össze a tengerparttal. A napjaikat még egy szenvedély tölti ki: gyűjtenek. A lányuk gyermekkori érdeklődése miatt a rovarok iránt, a Stocktonok elkezdtek bogarakat és lepkéket gyűjteni az 50-es évek közepén. Mára az övék az egyik legnagyobb magánkézben levő gyűjtemény ezekből a rovarokból, és aktívan részt vesznek a kereskedésben, gyűjtésben.

Ugyan Pudgy csak egyetlen testépítő címet birtokol, Bernarr Macfadden őt választotta a „Miss Physical Culture Venus”-nak 1948-ban, amikor 31 éves volt, a hatása a női súlyzós edzésre hatalmas. Amikor én elkezdtem súlyokat emelni 1973-ban, Pudgy képeihez fordultam, hogy biztos legyek benne, jó úton járok. Lisa Lyon pedig, aki talán az első modern női testépítő (bár ez vitatott), Pudgy-tól kapott inspirációt a 70-es években, amikor tag lett abban a teremben, ahol Pudgy dolgozott. 

Pudgy és Les mozgóképen is (a ford.):


 
Minden női testépítő, aki belebújik a fürdőruhájába és az emelvényre lép pózolni, minden női súlyemelő, aki megfeszül egy szakításban, minden erőemelő nő, aki megküzd egy nehéz elemeléssel, hálával tartozik Abbye Pudgy Stocktonnak, aki segített ezeknek a modern sportoknak a létrejöttében.


Hozzá kell tennünk, hogy bár ez a portré Pudgy-ról szól, nem lehet teljes anélkül, hogy megemlítjük, az ő pályája, hatása a férfiakra és nőkre, nem lett volna lehetséges, a férje, Les nélkül. Hiszen Les volt az, aki eléggé férfi volt ahhoz, hogy bátorítsa, hogy megossza vele a laza Muscle Beach-i fiatalságot, a felvételeket, a nyilvánosság előtt zajló életet, hogy megossza őt velünk mindannyiunkkal.
Ha Pudgy-nak hatalma volt a férfiak felett, akkor ugyanakkora, talán még nagyobb hatalma volt a nők felett. Amikor Les és ő elkezdtek edzeni a 30-as évek végén a Santa Monica-i strandon, szinte azonnal hatalmas médiafigyelmet váltott ki. És ahogy a fényképek és történetek megjelentek Pudgy-ról és a Muscle Beach-ről a Laffban, a Life-ban és a Strength & Health-ben, a nők elkezdték észrevenni, hogy az izmok lehetnek nőiesek, erősnek lenni előnyt jelent, és edzeni élvezetes. Ez volt az ő nagyszerű és tartós ajándéka a játékhoz.


Confidence & GirlPower to Us All!