Régóta vártam már erre. Gyermekként felnéztem ezekre az óriásokra és megvoltak a magam hősei. Régi vágy teljesült. Szeretek új dolgokat kipróbálni, ahogy Flóra is. Végre eljutottunk egy jót edzeni Peter segítségével, aki rendszeresen így edz. Jó három órás edzésünk volt, komótos tempóban.  
Óvatos duhaj voltam, akik rendszeresen olvasnak, azok tudják, hogy az edzésben (is) biztonsági játékos vagyok. Elsőre vigyáztam, nem mentem neki a nehezebb eszközöknek. Lesz még alkalom. Technikai tudás nincs, maradt a nyers erő. A technikát még fel kell szedni. Flóra hihetetlenül erős, nagyon büszke vagyok rá. Ő a legjobb tanítványom. Félkövéren emeltük ki, hogy milyen volt az edzés az ő szemszögéből.

Traktorgumi

Először csináltam ilyet. Ez egy nagyon mélyről indított elemelés (deadlift). Izgalmas dolog, tüdő is kell hozzá. A 200-as kerékkel bohóckodtam, a 300-ast nagyon nehéz megfogni és nem is nagyon boldogultam vele. Kb. egy éve nem igazán végzek elemelést, ez meg is látszott erősen. Azóta el is kezdtem újra.
Hagytam kihívásokat a következő alkalomra is. Másképp megfogalmazva, nem ment a “legkisebb” sem.

Lengősúly-cipelés (yoke)

Ez egy durva cipelés, amiről tudjuk, mennyire kiváló gyakorlat. A súly alapból 120 kiló, 170-ig láttam jónak elsőre felmenni. Így is, szinte összenyom a súly, minden lépésért küzdeni kell. Kb. egy éve nem végzek nagy súlyos guggolást, pedig nagyon kellene, ez ki is jött, mintegy figyelmeztetésként. Komoly fejlődést látok ebben a gyakorlatban. 300-zal illene battyogni. A lengősúly az tényleg leng, ha megindul, elég nehéz stabilizálni.
Nem is tudom, ki lepődött meg legjobban, valószínűleg én, de felkaptam és végigvittem a kijelölt távon. Pedig a nagy súlyos guggolás nálam sem volt mostanában terítéken. Összesen négy hosszt tettem meg vele.  

Circus dumbbell

A kézállásban nyomásoknak és az egykezes fekvőtámaszoknak köszönhetően ez meglepően jól ment. Elsőre 54 kilóig mentem fel. Szép nyomások voltak. Megyek feljebb! Jó volna vállravételt is gyakorolni ezzel a nagy kézisúllyal. Az is kiváló gyakorlat. Nem szoktam ilyen nagy súllyal nyomni, kicsit meg is lepődtem rajta. A 48 sokkal bizonytalanabb volt, mint az 54. Még jó, hogy Peter szólt, hogy legyen azért az 50-es lélektani határ fölött is.

Sziklaemelés

A követ tisztelni kell. A követ ki kell ismerni. A 110-es nem volt nehéz, de irgalmatlanul magasan van az állvány. Talán legközelebb megpróbálom a 120-ast is. Ezt nagyon szeretem, csináltam is már effélét (és még fogok is), ha alkalmam nyílt rá, pl. a Duna-parton. Nagyon természetes érzés, valami őseredeti. Ebben is komoly lehetőséget látok. Az ember nagyon erősnek érzi magát közben.

Farönknyomás

Sajnos nem volt raktáron a 80-as rönk, csak a 110 kilós, az pedig teljesen esélytelen egyelőre. Pedig erre nagyon vágyom, talán majd legközelebb. Viszont lehetett próbálkozni a női “pink” rönkkel, ami 38 kg súlyú. 
Tavaly nyár óta, mióta megláttam, erre várok. Pink rönk-nyomás. Csak lent tudtam meg, mekkora a súlya és a fogással kapcsolatban sem voltak tapasztalataim, de könnyebb volt, mint amire számítottam. Lendület nélkül is simán kinyomom. Viszont rátettünk plusz 11 kilót (5.5-ös tárcsák, itt mindennek ilyen bizarr, nem kerek súlya van) és úgy nem ment ki, pedig olimpiai rúddal push presseltem már 50-et. De legalább megtanultam, hogy kell felvenni, mert a 38 kilóval nem kényszerültem semmiféle technikázásra.

Axel bar

Azaz vastag rúd. Itt a fogás a lényeg, nagyon más érzés megfogni. Itt is  Flóra jeleskedett.
Elemelés, 90 kiló – könnyű, több ismétlés is. Felvétel és nyomás 35 és 46 kiló – szintén könnyű. Egyébként korábban nem vettem még fel 40 kilónál többet (mert nem tudok clean-t csinálni). Nagyon jó érzés eldobni ezeket a tárcsa helyett gumival rendelkező rudakat.

Kőgolyó (Atlas stone)

Itt minden fokozottan igaz, ami a sziklánál. Kívülről, versenyeket nézve is látszik, hogy ez bizony nehéz. Elmondom, sokkal nehezebb! Harmadjára tudtam feltenni a szánalmas kis 80 kilós követ. A súlya nevetséges, különösen, ha már áll az ember vele. De nem lehet megfogni! Nagyon nem. És persze ismét csak az a magas állvány… Évek óta álom számomra a 100 kilós golyó. Most végre belekóstolhattam. Remélem az is meglesz egyszer… 
Nem tudjuk, az én kavicsom mekkora volt…
Nagyon jó volt! Megyünk még, az biztos! Tanulság, hogy erősödni kell lábban, az nagyon fontos. Sajnos behatárolt a sérülésem, de jövök fel, mint a talajvíz… Legalább tudom, milyen gyenge vagyok, tudom, hol tartok. Kezdetnek talán nem rossz ez sem, főleg bölcsésztől. Innen lehet erősödni. Jó lenne erősnek lenni.
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Peternek, amiért meghívott bennünket, Dávidnak, aki a videón hallható atomzenét produkálta és rendelkezésünkre bocsátotta, valamint ismeretlenül is Nagy Ákosnak, aki a ház tulajdonosa.

Confidence and Power to Us All!