Blog
  • Főoldal
már
07
2014

A Nagy Gama

Szerző zsolt 8


A Nagy Gama, avagy „Pandzsáb Oroszlánja” a régi idők egyik erősembere, mégpedig Indiából. Bevallom, ő az egyik nagy kedvencem a hősök csarnokából. A nagy erejű férfiú legyőzhetetlen birkózó volt. Sok helyütt minden idők legnagyobb birkózójaként tartják számon, ez pedig nem áll távol a valóságtól, hiszen egész életében nem talált ellenfélre, 50 éves igencsak aktív pályafutása után veretlenül vonult vissza.

 
Korai babérok
 
A Nagy Gama (1880-1960, hozzávetőleges adat) Gulam Muhammad néven született. Nem mindennapi tehetsége már korán megmutatkozott. Tízéves korában részt vett egy jodhpuri versenyen, több száz indiai honfitársával együtt. Erőnléti mérkőzés volt, kieséses alapon. Gulam a maroknyi túlélő között maradt, ezzel pedig kivívta a maharadzsa csodálatát: győzött. Társai nagykorúak voltak.
 
A megmérettetés során több száz indiai guggolást és indiai fekvőtámaszt kellet végezni. Ezek nagyon elterjedt erőgyakorlatok Indiában. Az indiai guggolás (baithak) „mély térdhajlítás,” melynek alsó pozíciójában a lábujjakon állunk. Nem, nem káros az egészségre, csak más gyakorlat, mint az általunk ismert. A légzés is fordított, felállás közben történik a belégzés (anatómiai légzés, szemben az elterjedtebb biomechanikaival). Az indiai fekvőtámasz (dand) is más. Felső pozíciója a lefelé néző kutya jógaászana, alsó pozíciója pedig a felfelé néző kutya. Nagyon hasonló az ismertebb zuhanóbombázó (dive bomber push up) fekvőtámaszhoz. A dand eredeti jelentse felkar, ami hatását tekintve egyáltalán nem meglepő. A kicsi Gulam edzésenként 500 dand-ot és 500 baithak-ot végzett rendszeresen, hogy elérje ezt a teljesítményt.
 
 

 Edzés
 
Gulam lassan felcseperedett, az edzést sem hagyta abba. Az indiai birkózók, miként az antik Göröghonban, rendszeresen felásták a birkózóarénát, ez nagyon elterjedt edzésmódszer volt. Nincs új a nap alatt, egy 40-400 kg súlyú (edzéstársaik súlya által terhelhető) boronával egyengették a felásott területet, ami igencsak erősít, a cipekedés nagyon kemény fajtája. Manapság elterjedt a szánhúzás ugyanezen célból.


A saját testsúlyos edzésben India mindig jeleskedett. Gulam őrült szintre emelte ezt, hiszen az ifjúi teljesítményét a végletekig fokozta. Erőnléti edzésein minden alkalommal 3000 hindu fekvőtámaszt és 5000 hindu guggolást hajtott végre. Pedig testsúlya meghaladta a 100 kilogrammot. Érdekesség, hogy minden edzés végén szárított mustárporral kenték be az egész testét.
 
Dand – hindu fekvő Gamától


Természetesen súlyokkal is edzett, malomköveket emelt. A santolávalis mesterien bánt, ami az indiai fából készült súlyzó, amit egészen másként használnak, mint európai rokonát. Indiai bunkókkal, jókora buzogányokkal is edzett, miként az indiai birkózók. Aki érdeklődik, az bátran nézze meg Testkultúra Műhelyünk 2. adását, ahol a történeti áttekintés mellett megfigyelheti ezeket a tárgyakat használat közben is. Elképesztő, mit művelnek a kis indusok! Gulam az indiai kőkarikával nyaka körül guggolt és napi egy mérföldet futott. A kőkarika súlya, melyet gyakorlat közben a nyakában viselt 50-95 kg volt (Gama nagyobbik, 95 kilós kőkarikája a patialai múzeumban látható).


22 évesen ellátogatott egy birkózóversenyre Barodába, ám mivel senki sem állt ki vele, kedve támadt egy kis erőfitogtatáshoz. Megemelt, mellre vett egy majd’ egy méter magas követ és néhány lépést tett vele. A kő súlya 1.200 kg (nem elírás!). Azóta a kőbe vésték a teljesítményét örök időkre, a kő ma is megtekinthető a barodai múzeumban.
 
Birkózás
 
A kis Gama 15 évesen kezdett versenyezni. Pályája első mérföldköve Raheem Bakhsh Sultanwala, a 210 cm magas 140 kiló súlyú óriás, az indiai bajnok legyőzése volt. Micsoda meccs lehetett! Indiában már nem akadt érdemi ellenfele, ezért egyre inkább Európa felé fordult. Fel is kerekedett, hogy szó szerint kihívja a világot.
 
1910-ben találkozott az akkori világbajnokkal, a hírhedt Stanislaus Zbyszkóval. Egy perc leforgása alatt ellenfele már a földön is volt, ahonnan fel sem tudott állni a hátralévő 34 percben. Gama ismét győzedelmeskedett. Számos hírességet kihívott még. Többek között a híres Orosz Oroszlánt,Georg Hackenschmidt-et is, a Hogyan éljünk szerzőjét. Hack, mint oly sok társa, ki sem állt vele…

Gama és Zbyszko a mérkőzés előtt


1927-ben sor került a visszavágóra Zbyszko ellen. 60.000 nézőt vonzott a nagyszerű esemény, mely során Gama mindössze 42 másodperc alatt újra győzelmet aratott. A birkózófenomén 1952-ben vonult vissza, veretlenül.
 
A bajnoki étrend
 
Ha híres erősemberekről van szó, közismert, hogy étvágyuk sem mindennapi. Elég, ha a hazai kiválóságra gondolunk. Gama indiai volt, így étrendje egy kicsit idegenként hathat. Tízéves korától egészen 1893-ig csak tejet, mandulát és gyümölcsöket fogyasztott, ekkor bővítette étrendjét hússal, vajjal, tisztított vajjal (). És akkor következzék néhány konkrét adat! Fénykorában naponta elfogyasztott 6 csirkét vagy 4 kg bárányhúst. Ezt egy különleges itallal egészítette ki, melynek összetevői: 10 liter tej, fél liter , háromnegyed kg őrölt mandula némi gyümölcspéppel elkeverve. Igen, ez egynapi adag. Kell a fehérje!

Baithak – hindu guggolás


Mindemellett yakhni-t is fogyasztott, ami egy különleges ízületvédő csodaszer, az indiai birkózók receptje, a mi kocsonyánkhoz lehet hasonló, csontokból főzik.
 
Az indiai birkózók nem övet vagy medált kapnak teljesítményük elismeréseként, hanem bajnoki jogart. A képen látható ezüstjogart Gama a walesi hercegtől kapta ajándékba, 1922-ben. Gama óriás volt. Sokan tanultak tőle, többek között Bruce Lee is egyik példaképének tartotta, módszereit magáévá is tette. A Nagy Gama 1960-ban hunyt el, de emléke örökké velünk marad.

 

Bejegyzés címkék
Hasonló bejegyzések
Hozzászólás
8
Névtelen

" A légzés is fordított, felállás közben történik a belégzés (anatómiai légzés, szemben az elterjedtebb biomechanikaival)."

Erről tudnál írni pár sort? Melyiknek mi a lényege, miért jó stb. .

babzsak

A biomechanikai légzés lényege az erőkifejtés támogatása, a levegőt a feszítéssel egy időben préseled ki, támogatva a mozgást.

Az anatómiai légzés során amikor a mozdulatban a mellkas nyit – vagyis a tüdő tágul, oda időzíted a belégzést. (Ami egyébként így működik, ha a mellkasi "zsák" tágul, a légnyomáskülönbségtől levegő áramlik, ha pedig összeszorul, akkor a túlnyomástól kiáramlik.)

Természetéből fakadóan ez utóbbi alkalmasabb a hosszabb (állóképességi) munkavégzésre.

zsolt

Köszi Babzsák! :)

Névtelen

Köszönöm a választ!

Névtelen

Szia!

A dandnál melyik légzésmintát alkalmazták eredetileg? Matt Furey és Steve Maxwell ellentétesen írja le (felső pozícióban egyik ki a másik belégzést ír.)

Üdv

Zsolti

Szia,

szerintem itt is anatómiai légzést gyakoroltak, miként a jógában. Felfelé néző kutyában beszív, lefelé kifúj.

Üdvözöl,

– Zsolti

Laszlo Selymes

hogy lehet valakinek ekkora izomereje ? Mit ehet vitamint meg mit flamozik ?

zsolt

Szia,

fent látod a kis koktélját. A róla szóló leírások néhol mesébe illőek, de a teljesség kedvéért hozzuk őket.

– Zsolti

Szólj hozzá