Siegmund Klein (1902-1987) neve egyet jelent a régikorok erősemberei által képviselt testkultúrával. Reneszánsz ember volt. Rendkívül sokoldalú és művelt. A testkultúra hőskorában nem azonosították még a fizikai kiválóságot a bárdolatlansággal és tanulatlansággal. Épp ellenkezőleg. A testkultúra-művelők többsége rendkívül művelt, kifinomult egyén volt és nem csak a testépítésben voltak tehetségesek. Több nyelven beszéltek és igényes könyveket írtak. Itt az ideje valamit visszakövetelni a hőskorszak homályából!
 
Klein számára nem volt eszményi eszköz, számára a saját testsúlya éppolyan megfelelő volt teste fejlesztéséhez, mint a kézi súlyok, a kettlebell vagy a rúd.Mindegyikkel mesterien bánt.
 
Klein edzőterme, a Klein’s Gymnasium
 
Siegmund csenevész gyermek volt. Apja erős ember hírében állt, így ő is az öreg nyomdokaiba kívánt lépni. 12 évesen kapta meg első egykezes súlyzóit. A Physical Culture & Strength magazinokat lapozgatva kapott kedvet az erősödéshez. Nagy tisztelője volt kora ikonjának, Professor Louis Attilának. A sors játéka, hogy később Professor Attila lányának férje lett és megörökölte Attila edzőtermét is. Sig tehetséges író volt, számos magazinban is publikált. 1931-ben saját újságot hozott létre, a Klein’s Bell-t. A magazin 1932-ig 19 számot élt meg.
 
 
 
Sig Klein híres kézállásban egyensúlyozó volt, de emellett számos egyéb emelésben is szakértő volt. Testsúlya 70-75 kg között mozgott. Ilyen csekély testsúllyal képes volt az alábbi hihetetlen erőmutatványokra:
Tigris karhajlítás (tiger bend push up): 13 ismétlés
Szabadon kézállásban nyomás egy zongora padon: 19 ismétlés (ld. a fenti képen)
Szigorú katonai nyomás (összezárt sarokkal): 104 kg
Nyak mögül nyomás: 93 kg
Egykaros szakítás rúddal (one arm barbell snatch): 72 kg
Egykaros lökés rúddal (one arm barbell clean and jerk): 86 kg
Váltott karos nyomás két 45 kg-os kézi súlyzóval (see-saw press): 10 ismétlés
Döntött nyomás (bent press): 95 kg
Oldalsó nyomás: 79 kg
Guggolás (lábujjon): 140 kg-mal 10 ismétlés
Egy kihívás is kötődik a nevéhez, a Sig Klein Challenge. Úgy vélte, egy férfi akkor lép az érett korba, ha végre tudja hajtani. 12 felvétel és (lendület nélküli) nyomás (clean and press) két 35 kg-os egykezes súlyzóval. Mindet a földről indítva természetesen. Ez nem semmi teljesítmény, tekintve, hogy a testsúlya csupán 75 kg körül volt. A kihívásnak van egy kettlebellesváltozata is, azt 2 db 32-essel kell végrehajtani, de 14 ismétléssel (hölgyeknek 16-os bellekkel).
 
 
 

 

Sig Klein igazi példakép, sokat tanulhatunk tőle. A testépítést, testnevelést és testgyakorlást az önmegvalósítás legmagasabb fokán művelte. Ez a Testkultúra.