Ha már Sig Klein, akkor lássuk mit írt egyik kedvenc eszközünkről a kettlebellről. Klein saját folyóiratából való, 1932-ben írta. A gyakorlatoknak még eltérő az elnevezése, de az alapok, a gyakorlat-végrehajtás már megvan. Siegmund 75 kg körüli testsúlyához képest elég szép, amit művelt. Érdekes, a kettlebell már az ő idejében is réginek számított. 

 

A kettlebell régóta nagyon fontos tényező az erőfejlesztésben, a modern súlyemelők mégis csak ritkán használják, ha használják egyáltalán. Ez részben a Súlyemelő Szövetség vezetésének a hibája, hiszen nincsenek olyan versenyek, ahol előkerülnének így a versenyzők feleslegesnek érzik, hogy ezzel az ósdi eszközzel gyakoroljanak.
Én az egyik leghasznosabb és legizgalmasabb edzőeszköznek találom a kettlebellt. Rengeteg nagyon egyszerű gyakorlat és emelés van, amit ezzel a Kugelgewichttel [gömbsúly], ahogy németül nevezik, lehet végezni.
Talán azért sem használja ezt az eszközt a súlyemelők többsége, mert csak a kétharmadát tudják kinyomni kettlebellel annak, amit súlyzórúddal [barbellel]. Viszont azoknak, akik használják, bőven meg fog térülni a fejlődésben és erőben. Az alkar és a csukló nagyon sokat dolgozik, ha ezzel az eszközzel emelünk.
A termemben számos kettlebellem van, némelyik rögzített füllel, mások gyűrűvel és mindegyik különböző súlyú. Az egyik kedvenc gyakorlatom, hogy terpeszben állok egy kettlebell fölött, fellendítem [swing] egy kézzel a vállamig és kinyomom fej fölé. Leeresztésnél belendítem a lábak közé, és a lendítés felfelé ívelő szakaszában átveszem a másik kézbe. Ezt ötször szoktam mindkét kézzel megismételni egy 100 fontos [45,36 kg] bellel. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy milyen kevés egyébként erős férfi tudja fej fölé nyomni a 100 fontos kettlebellt, akár csak egyszer is.

Az öreg Sig


Természetesen csak haladó atlétáktól várom, hogy ilyen nagy súllyal próbálkozzanak, egyébként azt tudom javasolni, hogy annak a kétharmadával kezdj, amit súlyzórúddal ki tudsz nyomni.
Van még egy gyakorlat, amit szeretek csinálni ezzel a 100 fontos súllyal. Ez az úgy nevezett „felállás”[Get up], amit végeznek súlyzórúddal, vagy emberi súllyal. Ezt a gyakorlatot a földön fekve kezdi az atléta, és lassan felemelkedik, miközben az egyik kezében tartja a súlyt vagy a partnerét, egészen addig, amíg kiegyenesedve nem áll. Általában az emelést végző két kézzel fogja a súlyt addig, amíg teljesen ki nem nyújtja a támasztó kezét. Ez sokkal nehezebb kettlebellel. Feküdj le a súly mellé, és a másik kéz segítsége nélkül, lassan nyomd ki a bellt, aztán állj fel, majd ereszkedj vissza a súllyal a kiinduló helyzetbe. Nagyon sok magát kivételesen erősnek tartó atléta kipróbálta ezt a mutatványt, de az ritka kivétel, akinek sikerül kinyomnia a súlyt, arról nem is szólva, aki feláll és vissza is fekszik vele. Természetesen ez remek egyensúlyozást és gondos időzítést is igényel, de ez a mutatvány egy remek teljes testet fejlesztő gyakorlat. Biztos vagyok benne, hogy ahogyan én is, te is jól fogsz szórakozni az erőfejlesztés közben, ezt és a repertoárom többi gyakorlatát végezve.