Blog
  • Főoldal
máj
05
2014

No Pain No Gain

Szerző zsolt 2
Ez a mondás sok kárt okozott már, mondhatni mérgező. Nézzük meg, mi van mögötte! Honnan ered, mit jelent és hová vezet? Kétségtelen: üzenetet hordoz. A kemény munkának beérik a gyümölcse. Teher alatt nő a pálma. Ami nem öl meg, az erősebbé tesz. Ezek a hasonló jelentésű frázisok.
 
A fitnesziparban pedig megkövesedett jelentést hordoz, ami már szerencsére kezd elporladni. Ha az edzés fáj, fejlődni fogsz. Ha kifáraszt, fejlődni fogsz. Diszkomfort-érzeted van? Fejlődni fogsz. Ha izzadsz, netán elhányod magad, fejlődni fogsz. Kemény vagy. Végül is azért edzel, hogy elfáradj, nem? Szerintem éppen ezek ellenkezője igaz!
 
 
A frázis Benjamin Franklin nevéhez köthető. Akkor még semmi köze nem volt a fitneszhez. Aztán Jane Fonda vezette be aerobik kurzusain, akárcsak a „feel the burn” jelmondatot. Ezt követően a nagy Arnold Schwarzenegger hangoztatta előszeretettel. Nála kicsit eltérő jelentéssel bírt, a hősünk által olyannyira imádott pumpáltságra utalt. Érthető, kevésbé veszélyes és romboló, amikor nagy nehezen kisajtoljuk az utolsó ismétlést a koncentrált bicepsz gyakorlatnál. Biztonságos.
 
Ám nem mindenhol ilyen veszélytelen ez a beállítottság. A fájdalom rossz. Az idegrendszer így figyelmeztet, hogy valami nem klappol. Az extrém fáradtság esetén más a helyzet. Mi is történik a fáradtság hatására? Az idegrendszer nagy túlélő. Téged óv. Tartalékol. Kimerültség hatására megpróbál spórolni az energiával. Beszűkíti a mozgástartományt, romlik a forma. Nem kell nagyon magyarázni, hogy ez mennyire növeli a sérülés esélyét. Az arc eltorzulása, a felhúzott váll és egyéb megriadási reflex is beszédes lehet, ezekben olvas a gyakorlott edző. Ez figyelmeztetés. Pihenj
Ha romlik a forma, az idegrendszer spórolni, csalni próbál. Ezt hívják technikai bukásnak (technical failure). Ilyenkor pihenned kell. Az izombukás még messze van, tüdőből is bírod még, mégis egyre szabálytalanabb, amit csinálsz. A romló gyakorlat-végrehajtás intő jel. Elhiszem, nagy szíved van, hajtanád tovább, hiszen bírod még. Nem kell…
Az se előnyös, ha a kimerültség hatására több helytelenül kivitelezett ismétlést végzel. A tested megjegyzi ezeket, majd rögzíti őket. Máris beléd égett a helytelen gyakorlat-végrehajtás.
 
 
Papagáj vagyok. Az alábbi két dolgot mondom el legtöbbször azoknak, akiket, vagy azoknak, akikkel együtt edzek.
Ha undorítóan dolgozol, pihenned kell!
Nem szabad, hogy fájjon. Ha fáj valami, azonnal hagyd abba!
Sérülésveszélyes, egyszerűen nem éri meg. Emellett az se előnyös, ha a fájdalmat mentálisanösszekapcsolod az edzéssel. Kapcsold inkább össze azzal, milyen jól érzed magad mozgás közben.
 
Ide sorolható a fitneszipar egy újabb érthetetlen jelensége, a sérülésekkel való kérkedés. Nem leszel attól jobb, ha felszakad a tenyereden a bőr. Ha ez kettlebelles szakítás során következik be, akkor az azt jelenti, hogy nem tudsz snatch-elni. Tanuld meg. De te inkább felteszed a Facebook-ra. Arról nem is beszélve, hogy napokig nem fogsz tudni érdemben dolgozni, húzódzkodni, szakítani. Megéri? Nem hősiesség ez, hanem ostobaság.
 
 
Aki a határait keresi, az meg is fogja találni! Úgy gondolom, kevésbé mérgező, ha szem előtt tartjuk a célt. Légy erősebb, érezd magad jobban a bőrödben, nézz ki jobban! Légy egészségesebb! Ha fáj, ne csináld! Ami nem megy, nem kell erőltetni. Nem biztos, hogy készen állsz rá. Dolgozz az alapokon, beérik az eredmény. Mozogjunk minőségi módon. Gyűjtsük be a lehető legtöbb minőségi ismétlést, jegyezzük meg, szokjunk hozzá, véssük be azt! Gondolkozz és erősödj! A több és nehezebb nem minden esetben jobb…
Confidence and Power to Us All!
 
Bejegyzés címkék
Hasonló bejegyzések

máj 05 2014

Te is aszkéta vagy?

szerző: zsolt

máj 05 2014

Törékenység

szerző: zsolt

máj 05 2014

Fogáserő – Kinek, mit?

szerző: zsolt

máj 05 2014

Oldschool-erőstandardok

szerző: zsolt
Hozzászólás
2
Viki Freedom

Nagyon jó cikk. Minden szavával egyetértek. :)

zsolt

Viki, köszönjük!

Szólj hozzá