Azaz a második Országos Fegyencedzés találkozó. Tegnap volt, ugyanott, ahol tavaly. Milyen volt? Röviden: nagyon jó! Na lássuk kicsit bővebben!
Miért is Össz-calisthenics Workshop? Az igencsak népes Fegyenccsoport országos összejövetele, ami terv szerint évente esedékes. Tapasztalataink szerint a Fegyencedzés rendszere kiváló belépő a saját testsúlyos edzés világába. Rávilágít, hogy megvan a gimnasztika szépsége és ereje, és messzire is lehet vele jutni. Egészen a Mesterlépésekig. Sokan ezzel a rendszerrel kezdtek, de már mást, esetleg komolyabbat művelnek. Olyan is van, aki kettlebell, esetleg erőemelés mellett, kiegészítésként űzi. Össze kívántuk hozni a saját testsúlyos műfajokat. Olyanokat, mint a Street Workout, a Primal Move, hiszen ezek a csoportban is jól megférnek egymás mellett, testvérágak.
A szervezésben Jay és Viking Peti vitézkedett velünk, derekasan odatették magukat. Mindent összevetve nagyon színvonalas, igényes lett, és a közösség is kiváló volt. Közösség. Több grafomán is megjelent, többekkel először találkozhattunk. Move Your Body Ági fantasztikus volt, ő a mi nagy kedvencünk, durván erősödik. Angi még mindig nagyon csinos, Manóka pedig kicsi, de lifts heavy. Gergővel a Test-ésszel jót beszélgettem az íjakról, és kiderült, hogy Chris sokkal izmosabb élőben, mint a képeken.

Egy rövid átmozgatással kezdtünk, végiglépdelve a lábemelés, a fekvőtámasz és a guggolás egyes lépéseit. Volt, aki bemutatta, hogyan, volt aki bemutatta, hogyan ne. 🙂 Olyan is volt, aki közben okoskodott. Megmozgattuk a jó népet, ez megint jól sikerült.

Aztán következett a Primal Move bemutató és közös mozgolódás. Alberttől tanácsot kértem, kiket érdemes elhívni. Ahogy az megszokott, most is érdemes volt rá hallgatni, ezt a jó szokást megőrzöm. A bemutatót Egyházi Böbe és férje, Egyházi Gábor és Michell Daoud tartotta, a Titan Kettlebell instruktorai. Nagy sikert arattak, tulajdonképpen többször is vastaps volt. Előbb a PM bemelegítést mutatták be és tanították meg az egybegyűlteknek, aztán pedig játékok, majd állatjárások következtek. Mindenki élvezte a mókát. Ha szabad idéznem: “pöpec.” 😀 Szeretem, ha valaki profi. Az előadó, hogy úgy mondjam, lubickolt a tömegben. A lezárás rendhagyó volt, ami a régi idők erőembereihez méltó módon zajlott. Szeghajlítás volt, fogáserő, fejtágítás és gyakorlat egyaránt. Sanyi gyerek biztosan élvezte volna. Gábor elbánt a 200-as szöggel is. Ki kell emelnem, hogy az előadás nem rutinból zajlott, hanem kifejezetten, számos pontban is a Fegyencek csoportjára volt kidolgozva.
Balázsik Anikó vette át a stafétát, a mozgásminőség kérdésével. Ezt vesézte ki, a megszokott nyers őszinteséggel. Szó volt a saját súllyal való edzés lehetőségi feltételéről és buktatóiról. Könnyed, de mégis komoly formában, komoly, de emészthetően előadott anatómiával, mi hol ered, hol tapad. Mindezt a guggolás, a fekvőtámasz és a híd lépéseinek mentén. Végül némi mozgástanulás, korrekció és edzés is jutott azoknak, akik meghallgatták. Akik hallották, azok útravalót is kaptak.
Az elmélet után Bajai Attila vezette be a hallgatóságot a StrongFirst saját súlyos rendszerének elveibe. Megmutatta, hogy a Meztelen harcos írója és követői hogyan látják a saját testsúlyos edzést. Nem csak az egylábas guggolásról és az egykezes fekvőtámaszról volt szó, a mellső függőmérleg és társai is terítékre kerültek. Az emberek nehezen akarták abbahagyni, úgy láttam, nagy sikere volt.
Végül bemutató következett, Valkovszki Attila ejtette bámulatba a közönséget. Előadásába Eriket, mozgáskorlátozott barátunkat is bevette, aki kitartásával, szorgalmával és lelkierejével mindannyiunk példaképe lehetne. Végül szabadfoglalkozás. Mindenki jól elfáradt.
Nagy dolog volt ez, jól sikerült. Jövőre is lesz, az hétszentség! Mindenkinek köszönjük a részvételt és a közreműködést!