A Sunrise Crossfight Arenában rendszeresen súlyemelő szemináriumokat tartanak. Egy ilyen rendezvényre most mi is ellátogattunk. Először voltunk a helyen. Van ring, súlyemelő platform, tatami és erősember sarok is. A helykihasználás optimális. Jó csapat gyűlt össze, családias volt a hangulat.
A szemináriumot Nagy Ákos tartja. Ákos junior világbajnok súlyemelő, de erőemelésben is szép eredményeket ért el. Utóbb az erősember sport felé fordult, a mozgalom egyik hazai vezéralakja. Régen figyelemmel kísérem a pályáját, sokat tett a sportág népszerűsítéséért. Eddig nem találkoztunk. Flórával pedig voltunk a nagymarosi erősember bázison is, ahol belekóstoltunk a strongman-kedésbe a magunk amatőr módján. Nagyon örülök, hogy végre  személyesen is megismerhettem őt.
Jómagam a szemináriumon csak külső szemlélő voltam, de Flóra nagy kedvvel áldozta fel magát. A rendezvény intro-jellegű volt, kedvcsináló a nehéz vasakhoz. Mindenből volt egy kicsi, végigzongoráztak a jelentősebb gyakorlatokon. Mindezt jól felépített, ésszerű sorrendben, nagy biztonsággal, kis súllyal. A súlyokat fokozatosan emelve, ahogy azt kell.
Ákos instruált, a gyakorlatokat pedig egy tanítvány demonstrálta. Az instrukciók közben számos sporttörténeti érdekesség is előkerült, ez pedig nekem nagyon szimpatikus volt, hiszen én is ebben utazom. Fontos a múltba tekinteni!   Sok gyakorlati jó tanácsot is hallhattunk a megfelelő technikáról, fogásról és edzéselméletről.
Jómagam főleg angol forrásokból ismerem a gyakorlatokat, így izgalmas volt ismerkedni a magyar súlyemelő terminológiával. A gyakorlatok nevei mellett a gyakorlatok számait is megismerhettük. Még jó, hogy jegyzeteltem.
A gimnasztikus felvezetés után több sorozat nyomás és láblökve nyomás következett. Aztán szakító fogással felhúzás (high pull), majd szakítás. Volt szűk fogású felhúzás és helyből felvétel is, végül helyből lökés. Azt hiszem, egy ilyen bemutató-jellegű szemináriumból a lehető legtöbbet hozták ki. Érdemes lenne specifikusabb szemináriumok alkalmával az egyes fogásokkal is behatóbban foglalkozni; egy-egy külön alkalmat szentelve a felvétel, lökés, stb. gyakorlatainak. Megjegyzem, a helyen összeszokott súlyemelő szakosztály is működik…
A résztvevőket ésszerű párokba rendezték, így folyt a munka. Ákos pontos volt és korrigált, ahol kellett. A visszanézések, bemutató körök szolgáltak a technika ellenőrzésére. Ákos végig lelkes volt, ami a brigádra is átragadt. Látszott rajta, hogy ez az élete. Jó volt ezt látni.
Flórának nagyon tetszett ez a mozgásforma, el fogja kezdeni. Jól is ment neki, igaz, 20 évvel ezelőtt kellett volna elkezdenie. Ákos szerint jó alkata van a súlyemeléshez. Mi lesz most, ha elkezdi? Ma is megyünk.