Albert távollétében sem állt meg a vasbunkózás. Szintet is léptem, ez volt a 3. alkalom az új gyakorlatokkal. Magam mögött hagytam a delta szintet  és immár a gamma szint feladatait végeztem. Albertet a fehérvári poéngyáros, Habalin Gyula helyettesítette. Érdekes volt egy új nézőpont, tanulságos volt és sok figyelmet kaptunk. Eltérő volt a felvezetés és a levezetés is, így tanul az ember. Gyula nem mellesleg 15 kilós bunkóval végzi ugyanezt a feladatsort, aminél én 7 kilós vasbunkóval is igencsak viaskodom. Kemény!

Tripod tartás

King of Clubs 1. Gamma szint, minden gyakorlatból 1.5 perc egy kézváltással, 30 mp pihenővel az intervallumok között. Ebből pedig két kört kell teljesíteni. Kb. 20 perc alatt 15 perc munka. 7 kilós bunkóval.

Arm Cast Squat
Side Semi
Clean
Shield Cast
Front Pendulum

Állóképességben nagyot léptem előre az elmúlt néhány alkalommal. A mozdulatok is szépek, egyre jobbnak érzem, de sokat kell még csiszolni. Fogáserőben ez valami egészen más, vizsgálom a témát. Mobilitáson is dolgozunk, az egész jól esik a vállaimnak, a könyökömnek és a csuklómnak. 

A mögöttes elméletet is próbálom felfejteni, a minap egy érdekes dologgal találkoztam. A rendszer frontembere a Tacfit mögött álló Scott Sonnon az alábbiak szerint pozicionálta a taktikai fitneszt. Nagyon érdekes. Lehet, hogy a “tactical” az új “funkcionális?” Funkcionális. A fogalom ma már keveset jelent, kiüresedett. Lehet, hogy ez a vérfrissítés? 

Scott Sonnon definíciója: a Tactical Fitness – a képesség, hogy valaki alkalmazkodjék környezetéhez, könnyedén és kreatívan (with imagination). A taktikai és funkcionális fitnesz eltérőek. A funkcionális a hatásos mozgás képességével foglalkozik, minden mozgássíkban és terjedelemben. A taktikai pedig a képességek (skill) közötti váltásokra helyezi a hangsúlyt, hatékonyan és innovatív módon. A funkcionális célja, hogy hatékonyan helyreállítsa és erősítse a háromdimenziós mozgást (mozgássíkok). A taktikai célja, hogy hatékonyan improvizáljon megoldásokat a felmerülő fizikai kihívásokkal szemben, illetve, hogy hatásos módon képes legyen váltani azok között. 

Egykezes fekvőtámasz Clubbellen. Az egyik kéz húz, a másik pedig nyom. Minden edzés végén ez a lezárás.


Nem igazán értem, bevallom, de nem adom fel. Ez egyértelműen ráillik a magát funkcionálisnak tartó CrossFitre is, aminek a definíciója: fitnesz, mint fokozott teljesítőképesség, a terhelés idejének és módjának lehető legváltozatosabb körülményei között. Azt hiszem, ez kimeríti az alkalmazkodás fogalmát. Messzebbről tekintve pedig ráillik egy kettlebellel kivitelezett komplexre is, vagy egy saját testsúlyos, mostanság olyannyira divatos flow-jellegű gyakorlatsorra. Ez utóbbival a Tacfit is dolgozik. Nagy szerepet szánnak a saját testsúlyos edzésnek, ahogy az az alábbi videóból is látható.