Ólomsúly! Mindhárman uralták saját korukat. Egyikük a Testkultúra hőskorának szülötte. Egyikük karizmatikus vezető és feltaláló. Egyikük pedig kortársunk, a valaha élt legerősebb ember. Az én fejemben összetartoznak. Egy-egy korszakot képviselnek, amelyet totálisan uraltak, uralnak. Az alkati hasonlóság is szembeszökő. Számomra ők a legnagyobbak, a Testkultúra királyai, az erő hősei. Lássuk, kik ők. Az általam megrajzolt ívben a régi idők erős emberei felől közeledünk a jelen felé. A korszakolásban a saját kategóriáimba illesztve szólok róluk.

Louis Cyr (1863-1912)

A hatalmas. A kanadai óriás, a Testkultúra aranykorának egyeduralkodója. Magassága 178 cm, súlya 140 kg volt. Olyan kiválóságok között élt és emelt, mint Thomas Inch, Eugen Sandow, Siegmund Breitbart, Professor Attila, Georg Hackenschmidt, Arthur Saxon, Hermann Goerner. Rettegtek tőle. Korának ünnepelt csillaga, az erő színpadának reneszánsz embere, a testépítés atyja, Sandowsosem állt ki ellene. 
Korán ráébredt erejére. Ha hinni lehet az életműve magyarázóinak, az ókori Milón, a legerősebb görög nyomait követve egy növendék borjúval a nyakában sétált minden nap. Miután a borjú megrúgta, a negyed mérföldes sétákat egy zsákkal folytatta, melynek súlyát naponta 1-1 kilóval növelte. Egy ideig Montrealban dolgozott rendőrként, majd mutatványosnak állt. Haját a bibliai Sámson miatt hosszan viselte. A kihívások embere volt. A súlyokat nem emelte, hanem legyőzte. Mindenáron. Ez volt a titok emberfeletti mutatványai mögött. 
Ifjúkorában a földről vállra vett egy 230 kg-os sziklát. Később egy ujjal emelt meg egy 242 kilós súlyt. Híres kézi súlyzóját, a Cyr dumbbellt (124 kg) rendre egy karral emelte fej fölé. Háttal emelésben (backlift) 18 embert volt képes megmozgatni, összesen 1.967 kg-ot. Ez az emelés volt a védjegye. Ha minden igaz, legendás étvágya és a tömegnövelés volt a végzete; halálra ette magát.
George Jowett ihletett könyvet írt róla, A valaha élt legerősebb ember (The Strongest Man That Ever Lived) címmel. Nagyon jó könyv, mindenkinek jó szívvel ajánlom. A közelmúltban megható és hiteles film készült róla, ha tehetjük, nézzük meg. Érdemes, mert elrepít a vasgyúrás hőskorába. 

Paul Anderson (1932-1994)

Ismét egy óriás, a Cyr-t követő Anderson. A Testkultúra ezüstkorának atlétája. Olimpiai súlyemelésben olimpiai aranyérmes és világbajnok volt. Kulcsszerepet töltött be az erőemelés, mint versenysport kialakulásában. A John Grimekkel, Reg Parkkal, Doug Hepburnnel és Roy Hilligennel fémjelzett korszak kiválósága volt. 
A széleskörű erő híve volt, minden lehetséges módon edzette testét, nem csak olimpiai rúddal, hanem saját testsúllyal is gyakorolt és számos változatos módon tette próbára erejét. Feltaláló volt. Tulajdonképpen az ő nevéhez köthető a nehéz részismétlésekkel való edzés megfelelő átgondolása. 
Talán kevesen tudják, de hithű katolikusként hittérítő missziót is folytatott. Isteni adománynak tekintette legendás erejét. Cyr követőjeként 2.840 kg-ot teljesített háttal emelésben, felülmúlva a mestert. 220 kg-ot tudott lökni és 170-et szakítani súlyemelésben. Nyomásban nagyon tehetséges volt, itt is képes volt 220 kg-ra. És néhány további rekord:
Negyed guggolás: 820 kg – 2 ismétlés
Fél guggolás: 540 kg – 2 ismétlés
Fekvenyomás: 285 kg
Egykaros oldalsó nyomás: 170 kg
Születésétől fogva veseelégtelenségben szenvedett, végül ez okozta halálát. Életéről dokumentumfilm készült. Marty Gallagher Primitív őserő című könyvében megemlékezik róla. Az alábbi videón láthatjuk módszereit és az általa tákolt segédeszközöket is.

https://www.youtube.com/watch?v=b2evep5EvnE

Zydrunas Savickas

A litván erőmű. Nem ember! Kortárs atléta, a Testkultúra vaskorának atlétája, azaz a jelen bajnoka. Nekem nagyon szimpatikus. Meggyőződésem, hogy ez az ember egy csoda. Erősebb embert a föld még nem hordott a hátán. Nem irigylem a versenytársait, akiknek ellene kell megmérkőzniük. 17 évesen kezdett el erőemeléssel foglalkozni. Elképesztő rekordok köthetőek a nevéhez. Ma már főleg az erősember versenyeken remekel. Ebben a sportágban az atléták későn érnek, megszokott, hogy 40 éves koruk körül érnek a csúcsra. Big Z a csúcson van, még számíthatunk tőle érdekességekre. Elemelésben 440 kg-ot teljesített, Strongman elemelésben pedig 556 kg-ot tudott. Rönknyomás világrekordja 227 kg. 

https://www.youtube.com/watch?v=PmUKrsw2tzM

Nevük már többször is előfordult nálunk. Írni fogok róluk egyenként is. Kimaradt a Testkultúra érckora. Franco Columbu és Arnold Schwarzenegger ideje, melynek koronázatlan királya Bill Kazmaier marad. 
A fenti három erőmű számomra összetartozik. Halhatatlanok. Nevüket örökre beírták a sporttörténet nagykönyvébe, mégpedig az erő címszónál.