Egy ideje, ha tehetem, a Flex Base-ben edzek, ahol Nagy Ákos felügyelete mellett „mindenki súlyt emel.” Tökéletes lehetőség, ha valaki a súlyemelés fortélyait kívánja elsajátítani, de erőemeléshez és erősember edzéshez is megtalálható minden eszköz. Flóra az utóbbi időben beleszeretett a súlyemelésbe, így együtt járunk. Ő gyakorolja a fogásnemeket én pedig a koffercipelést, rönknyomást, lengősúly cipelést vagy circus dumbbell-nyomást.
Hétvégén igényes súlyemelő szeminárium volt, ahol Flóra aktív résztvevőként, én pedig szemlélődőként voltam jelen.  Ezt igyekszünk bemutatni e bejegyzésben. Flóra a bőrén tapasztalta a rendezvény súlyát, megjegyzéseit kiemeltük.
Valóban imádom csinálni. Ami tulajdonképpen elég bizarr, hiszen állandóan tele vagyok kék-zöld foltokkal, és igazából unalmasnak kellene lennie, hiszen két gyakorlat az egész… Sőt, jelenleg még nagy súlyoknak se tudok a közelébe menni, hiszen először meg kell tanulni. Mégis, annyira izgalmas, legszívesebben most is felpattannék és gyakorolnám legalább a szétugrást. Vagy szereznék egy partvisnyelet. Szerintetek, mit szólnának a kollégáim?

 

 Az esemény mind terjedelmében, mint részletességben felülmúlta a korábbi élményeimet. Ez volt a 3. súlyemelő szeminárium, amit megszemlélhettem. Hozzávetőlegesen öt órán keresztül folyt az oktatás. A megjelenők különféle háttérrel rendelkeztek, voltak kezdők és haladóbbak, erőemelők és CrosFitterek is.

 

Délelőtt egy sporttörténeti bevezetéssel kezdtünk, majd a szakítás gyakorlatát veséztük ki. Rövid ebédszünet után a lökés versenygyakorlata következett, majd a Biotech egyik szakértője tartott előadást a táplálék-kiegészítés miértjeiről és hogyanjairól.
A sporttörténet számomra nagyon kedves téma, így nagy örömömre szolgált, hogy nem csak nekimentek a rúdnak, hanem előtte elhelyezték a sportot, mintegy beágyazták a gyakorlatot az elméletbe. Számos fontos magyar vonatkozással is találkozhattunk. Szalay József neve többször is előkerült, aki nagy hatással volt a súlycsoportok kialakulására, a csapágyas rúd elterjedésére és a szabályzatok megállapítására is. Veres Győző neve is felmerült, aki Ákos csapatának névadója. Még egy könyvet is vettünk róla. Ha lehet mondani, Veres Ákos egyik személyes hőse.
Aztán bemelegítés, gimnasztika. Ez után a szakítás versenygyakorlata jött. Részletesen bemutatásra került sok-sok hasznos tudnivaló, a lábfejek helyes irányától a különféle fogásokig. Rávezető gyakorlatok mentén dolgoztak az egybegyűltek, melyek a szakítás versenygyakorlatához vezettek. Az egyes gyakorlatok után mindig kontrollkörök, formaellenőrző gyakorlat-bemutatások következtek mindenkitől. Valamennyi gyakorlatból elég számottevő mennyiséget végeztek. Ákos vallja, hogy „a súlyemelésből egyedül a munkát nem lehet kispórolni.”
Ebédszünet után megint bemelegítés, majd a lökés jött. Itt is rávezetők mentén történt a gyakorlás, mintegy a mozgást feldarabolva, lépésenként. Kombinált gyakorlatokkal, komplexekkel, melyek megint csak a célgyakorlat felé vezettek, szintén bemutató „szépségkörökkel.” Ha lehet, még nagyobb volt a mennyiség. Rendesen megdolgoztak a tanulók, miközben a forma látványosan javult.
Nagyon hasznosnak éreztem, hogy most egy nap alatt háromszor–négyszer annyi ismétlést végeztem el, mint amennyit egy edzésen el tudok. Persze ez azt jelenti, hogy nem volt 20 kg-nál több a kezemben és a végén már így is előjöttek fáradtságból adódó hibák. Ez abból is látszik, hogy most a szakítás ment jobban, pedig egyébként a felvétel szokott, csak most az volt délután. Mindenesetre most először volt olyan érzésem néhány ismétlésnél, hogy tényleg a gyakorlatot csinálom (és nem valami egész mást), még ha nem is jól.

 

A szakítás és lökés kapcsán tehát 10-12 gyakorlatot sajátítottak el, melyből felépíthető egy komplett súlyemelő edzésterv. Ákos a magyar terminológia híve, hiszen ezeknek a gyakorlatoknak megvan a magyar elnevezése, ezeket pedig sajnos kevésbé ismerjük. Legtöbbünk a CrossFitből ismert szakkifejezéseket használja. Az alábbi felsorolás megkönnyítheti az eligazodást. A súlyemelő edzésprogram pusztán számokkal, betűk nélkül leírható. Használjuk a magyar terminusokat!

 

a.) Versenygyakorlatok:
1.      Szakítás
3.      Lökés
b.) Speciális kisegítő gyakorlatok:
I.                   A szakítás speciális erőfejlesztő gyakorlatai:
10.  Szakítás függésből, helyből, dobással
10./a Szakítás függésből, helyből, dobás nélkül
11.  Szakítás helyből, dobással
12.  Szakítás helyből, nyújtott lábra, dobás nélkül
13.  Szakítás helyből, tőkéről, dobással
14.  Szakítás beülve, tőkéről, dobással
15.  Szakítás helyből, dobással
16.  Szakítás tarkóról, beülve
17.  Felhúzás széles fogással, dobással
18.  Felhúzás széles fogással, tőkéről, dobással
19.  Kiállás széles fogással
20.  Kiállás széles fogással, tőkéről
II.                A lökés speciális erőfejlesztő gyakorlatai:
30.   Függésből felvétel, helyből, dobással
30./a Függésből felvétel dobás nélkül
31.   Helyből felvétel dobással, helyből kilökéssel
32.  Helyből felvétel dobás nélkül, nyújtott lábra
33.  Helyből felvétel tőkéről, dobással
34.  Beülve felvétel tőkéről, dobással
35.  Függésből felvétel beülve, dobással
36.  Felhúzás keskeny fogással, dobással
37.  Felhúzás keskeny fogással, tőkéről, dobással
38.  Kilökés állványból, ollózva
38/t Kilökés tarkóról, állványról, ollózva
39.  Kilökés állványról, helyből
39/t Kilökés tarkóról, állványról, helyből
40.  Kiállás keskeny fogással
41.  Kiállás keskeny fogással, tőkéről
42.  Rogyasztás állványról (mellen)
III.             A szakítás és a lökés általános erőfejlesztő gyakorlatai:
51.    Karból nyomás állva
51./t Karból nyomás állva, tarkóról
52.    Nyomás láblökéssel
52./t Nyomás láblökéssel, tarkóról
53.    Nyomás fekve
54.    Guggolás nyakból
54./a Guggolás nyújtott karral, szakító fogással
55.    Guggolás mellen
56.    Tőkén állva törzshajlítás, nyújtás
57.    Törzsdöntés kiállással
58.    Csuklyásizom erősítés
59.    Tőkén állva guggolás, felállás
IV.             Speciális kiegészítő gyakorlatok:
61.  Lengetés
62.  Dobások páros karral hátra
63.  Ugrások
64.  Tolódzkodás
65.  Húzódzkodás
66.  Hát-hasizom erősítés
67.  Gépi erősítések
c.) Sokoldalú képzést szolgáló sportok:
71.  Atlétika
72.  Labdajátékok
73.  Úszás
74.  Erősítő gimnasztika
75.  Birkózás
76.  Testnevelési játékok
77.  Torna
78.  Turisztika
79.  Téli sportok
d.) Lazító-nyújtó gyakorlatok:
81.  Általános lazító gimnasztika
82.  Vállövet nyújtó-lazító gyakorlatok
83.  Törzset, csípőt nyújtó – lazító gyakorlatok
84.  Egyéb nyújtó – lazító gyakorlatok (csukló, könyök, nyak, lábfej stb.)

 

Ha már CrossFit, lehetetlen nem észrevenni a CrossFit érdemeit a súlyemelés nemes sportjának népszerűsítésében. Ákos szerint „aki CrossFitezik, az a súlyemelés nagykövete, és értékes hittérítő munkát végez a sportért.”
Lezárásként egy órányi fejtágítás következett a táplálék-kiegészítés trükkjeiről és árnyoldalairól, különösen a súlyemelésre és az erősportokra vetítve. Ezt fűszerezte Ákos számos sztorija a múltbéli edzőtáborokról, elit sportolókról és személyes tapasztalatairól.
Az esemény komplett volt, a maga nemében egyedülálló. Eddig még nem vettem részt ilyen teljességre törekvő oktatáson, ahol nem csak a fogások, de a sporttörténet és a táplálkozás darabjai is ugyanazon egész részeként kerülnek a helyükre. Biztosan lesz még folytatás, sőt, ha jól tudom, nem csak a súlyemelés témájában.
Az egész nap nagyon igényes, színvonalas és hasznos volt, ráadásul mindezt egy jelképes összegért. A hangulat is szuper volt, valamiért, ha erős emberek gyűlnek össze, ez mindig így alakul. Szóval mindenkinek szívből ajánlom, hogy jöjjön el legközelebb, én jó eséllyel ott leszek. „Mindenki súlyt emel!”