Steve Justa könyvét már régen ki akartam olvasni. Tudtam, hogy nagyon tetszeni fog. Sokat hallottam már róla, ismertem nagyjából a módszerét. Alakja felbukkan a Nyers erőben és Gallagher Primitív őserő című könyvében is. Most el tudtam olvasni, nagyon tetszett. Kevés könyv volt rám ilyen hatással. Brooks Kubik Dinosaur Trainingjéhez tudnám hasonlítani hangulatában.
Justa egy igazi ember. Vidéki munkás. Tudja, mi a munka. Nagyon is. Csak ajánlani tudom. A könyv címe: Rock Iron Steel. A szerző a lehető legtávolabb van a fitneszipar folyton változó áramlataitól. Magát a régi korok erős embereihez méri, kívülről fújja a történeteiket és rekordjaikat. Kicsit őrült is. A könyve végén olvashatunk a még őrültebb rekordjairól is, amit évtizedek alatt gyűjtött össze. Nagyon nem szokványos számok és mutatványok ezek… Íme egy csokornyi, a teljesség igénye nélkül.
– 4 tonnás teherautó tolás 1/4 mérföldre. (1 mérföld 1.600 m)
 – Háttal emelés, 1406 kg, egy nekifutásra 35 ismétlés. Ugyanezen súllyal tartás 45 másodpercig. Háttal emelés 2041 kg, ezzel megdöntve Louis Cyr előző rekordját.
 – Vasúti sín húzás hátrafelé egyik végéhez hegesztett rúdnál fogva a fogás miatt. 244 kg 1/8 mérföldre, 8 nekifutásra, 25 perc alatt.
 – Vasúti sín vállravétel és cipelés, 244 kg, 10 méter.
 – 25-gallonos acélhordó vállravétel és cipelés. 1/8 mérföld, 142 kg.
 – Sziklahúzás lánccal. 258 kg, 1/8 mérföld, 12 nekifutásra, 25 perc alatt.
 – Szikla mellrevétele, 158 kg, 6 ismétlés.
 – Sziklacipelés, 100 kg egy mérföldre, másfél óra alatt.
 – Félguggolás, 362 kg, 20 ismétlés.
 – Rúd állványból kiemelése, tarkón, tartás 5 percen át, 226 kg.
 – Negyedguggolás, rúd kiemelése állványról: 2000 (!) ismétlés 3 óra alatt, 362 kg súllyal. Súlytotál: 725.747 kg 3 óra alatt, ami egy lánctalpas 32/d7-es bulldózer súlyával vagy 16 telepakolt utánfutós teherautó súlyával egyenértékű. Mindezt 20 ismétléses sorozatokban.
 – Séta 90 kg-os súlymellényben, 2 mérföldre. 50 perc munka pihenés vagy támaszkodás nélkül. Élete leghosszabb és legkeményebb edzése egyhuzamban.
 – 317 kg-os rúd cipelése hát mögött tartva. Ötvenszer 20 lépés, kb fél mérföld 2 óra alatt.
 – 362 kg-os rúddal a tarkón 20 lépés bokáig érő sárban.
 – Kettlebell swing: 90 kg, 10 ismétlés.
 – Szénabála kazlazás kampóval, 1500 db, egyenként 36 kg-os szénabála minden nap, hetente hét napon át, két héten keresztül.
 – Kétemberes szénabála lepakolás és kazlazás teherautóról a földre: 250 db, egyenként 36 kg-os szénabála 20 perc alatt.
 – Deadlift rúddal, 150 kg, 30 ismétlés.
Néhány részlet a könyvből, hogy el tudjuk helyezni a nézeteit. Aki kedvel a Facebookon, annak ismerős lehet.

“Pozitív beállítottság, akaraterő, következetesség, hit, vizualizáció, áldozat – ezek azok a mentális eszközök, amiket használni fogsz, hogy felépítsd az erőt és sebességet. Mindegyik a másikra épül és kéz a kézben járnak, hogy hajtóerőt hozzanak létre.Olyan ez, mint a domboldalon leguruló hógolyó; kicsiként indul, ám minél tovább gurul, annál nagyobb és gyorsabb lesz, annál több erőt hordoz. Az elme ugyanígy működik…

Minél keményebben, következetesebben dolgozol, annál jobban érzed, hogy megérdemelten learathatod a babérokat. És minél jobban érzed, hogy megérdemled, annál jobban látod az elmédben. És minél jobban látod, annál jobban elhiszed. És minél jobban elhiszed, annál több erőd lesz.

Sose kételkedj a hit erejében – az hatalmas. Minden kérdésedre megad minden választ. Az erőfejlesztésben a következetesség hajtőerőt hoz létre, a hajtóerő pedig erőt épít. Ezt soha ne feledd. Ez fontos. És ha hiszed, hogy képes vagy rá, esélyes, hogy az is leszel. Ha hiszel, az elméd megmutatja, hogyan…”

“Valamiért a törekvő erőatléta számára a gondolat, hogy súlyt vegyen le a rúdról, rosszabb a halálnál. Ez a mentalitás tarthatatlan. Soha ne jöjj zavarba, ne szégyenkezz, ne légy letörve, ha egy kicsi súlyt le kell venned, hogy folytasd az edzést.”

“Na mármost, hogy olyan tömeget építs és olyan nagy légy, mint Paul Anderson, végezz 10 különféle emelést, mint guggolás, félguggolás, negyedguggolás, fél elemelés (deadlift), elemelés a földről (csak néhány centire), fekvenyomás, fej fölé nyomás, láblökéses nyomás a szem vonaláig, fej fölé nyomás kézi súlyzóval, bicepszhajlítások, effélék, és dolgozz rajta, hogy a maximális mennyiségű vért pumpáld az izmokba a minimális idő alatt. Eddz minden nap és egyél, mint egy ló, sok c…ukrot és fehérjét adva a testnek.Vagy úgy is edzhetsz, mint Arthur Saxon tette: végezz 30 különböző gyakorlatot, egy ismétléses sorozatokat, nem több ismétlést. Bizonyos gyakorlatokat napjában végzett, a többit a hét folyamán elosztva, talán 30-at összességében. Maximális ereje volt a minimális testsúllyal.”