Megint megtartottuk az éves fegyenctalálkozónkat. Ez minden évben jobb, egyre rutinosabbak leszünk a szervezésben is. Jövőre még nagyobb és még színvonalasabb lesz. Nem az volt a cél, hogy összehozzuk egy kellemes közös edzésre a saját teastsúlyos edzés kedvelőit, hiszen számos ilyen rendezvény akad. Azt akartuk, hogy a résztvevők ne üres kézzel távozzanak, hanem tudással gazdagodva térhessenek haza, olyan tudással, amit saját edzésükben nyomban kamatoztatni tudnak. Ezért összegyűjtöttük a saját testsúlyos edzés műfajának kiemelkedő sportoktatóit, hogy tanulhassunk tőlük. A rendezvény a CrossFit Trafóban kapott szállást.
Olvasd el Jay és Samu beszámolóját is. Érdemes.
A fentieknek megfelelően a rendezvény az Össz-Calisthenics Workshop nevet kapta, akárcsak tavaly. A Fegyencedzés egy kiváló könyv, ideális kezdőpont, hogy bevezessen bennünket a saját testsúlyos edzés világába. Megmutatja, mi a progresszió és hogyan lehet biztonságosan edzeni egész testünket. Ha betöltötte bevezető szerepét, megmarad a repertoárban, ám természetes, ha túllépünk rajta.
Rendezvényünkben idén is felmutattuk az önsúlyos edzés palettájának számos színét. Ez jövőre se lesz másként. A különféle stílusok képviselői pedig példásan megfértek egymás mellett, ahogyan a csoportban is. Sokan közülünk nem csupán saját súllyal, hanem mellette kettlebellel vagy rúddal is edzünk. Ez most sem tudott bennünket egymástól elszakítani.
A rendezvényt ismét egy közös mozgolódással kezdtük, melyben felelevenítettük az egylábas guggolás és az egykezes fekvőtámasz progresszióját.
Ezt követően Egyházi Gábor és Böbe, valamint a Titan Kettlebell Klub csapata vette át a stafétát. A csapatmunka példásan működik náluk és brilliáns módon kezelik a tömeget is. A Primal Move utóda, a Ground Force Method páros játékaival hozták egymáshoz közelebb a társaságot és a fejtágítás se maradhatott el. A hangulat nagyon jó volt.
Előadásuk végén egy kis fogáserő következett. Gábor gyakorolja a szeghajlítást. Nem semmi szegeket hajlít, a 200-assal is megbirkózik. Elmondta, hogy a fogáserő-fejlesztésnek e módja hogyan szabadította meg a golfkönyöktől és megosztotta a praktikus trükköket is ebben a műfajban. Magam is megbirkóztam az első szegemmel, elhajlott a kezemben a 180-as.
Aki rendszeresen olvas, az tudja, hogy szeretem a fogáserő-fejlesztést. Nagyon vártam a mérést. Gábor hozott egy dinamométert, ami arra hivatott, hogy lemérhesse a fogáserőnket. Azt is megtudtuk, hogy a mérés kiváló módszer, hogy lemérhessük, hogy milyen az idegrendszerünk aktuális állapota, amiből következtethetünk a napi teljesítményünkre. Azaz a reggeli mérések által megtuthatjuk, mennyire érdemes odatenni magunkat az edzésen. Nagyon izgatott voltam. Ballal 83 kilót nyomtam, jobbal pedig 88.7-et. A gép kalkulálja az életkort is, ahogy öregszünk, a fogáserő gyengül. Ezt a tényezőt is be kell állítani. Örültem az eredménynek, pláne, amikor megtudtam, hogy a gép csak 90-ig mér. 🙂 Most nem sikerült túlnyomnom, de majd még próbálkozom.
Mindenesetre ennek is megvan a maga technikája. Az fenti táblázatból kiderül, milyen életkorban mi számít erősnek.  Ahogy tavaly, a közönség most is vastapssal búcsúzott a titánok csapatától.
Versenyek következtek, mindenki nagyon odatette magát. Kiváló eredmények születtek. A nyertesek értékes nyereményeket kaptak. Köszönjük a Myproteinnek, az Xtrainnek és a Jaffa Kiadónak a bőkezű támogatást!
Bemutatókkal folytattuk. A Bartendaz Hungary csapatának tagjai kápráztattak el bennünket. Adrienn, Csaba, zseniálisak voltatok megint, mint mindig! Ki kell emelnem, hogy a hídtartás versenyt az egyik OldSchoolos tanítványom nyerte 6:25 másodperccel, nem mindennapi atlétákat utasítva maga mögé. Oltári büszke voltam. Gratulálok Andris!
Gauranga Das bemutatója volt a következő. Sok résztvevő az általa tartott jógaórát élvezte legjobban és ezt tartotta leghasznosabbnak. Vállnyitás és hátrahajlás volt a napi menü. Dasnak nagyon komoly oktatói rutinja van.
Végezetül bemutatkozott egy új saját testsúlyos műfaj. Egy induló irányzat. Ivánchich Andris és Bajai Attila elhozták nekünk a Gymnastic Way módszerét. Az átgondolt és minőségi edzést képviselik, ezt kívánják bevezetni és meghonosítani a No Pain No Gain jelszavára hangolt koponyákban. Az irányzat sokat merít a torna elemeiből. Elveken alapul. Hosszú távon tervez. Mozgásminőséget képvisel.
Szép és fárasztó napot zártunk. Sok számomra kedves emberrel találkoztam megint. Sajnos a szervezés miatt mérgezett egér üzemmódban mozogtam, így kevesekkel tudtam érdemben beszélgetni. De sebaj, bepótoljuk.
Jövőre is lesz fegyenctalálkozó. Ismét összehozzuk az önsúlyos edzés rajongóit. Talán új elemek is lesznek, mint például a rúdtánc és a capoeira. Talán ezúttal sztárvendégünk is lesz…