Az erőkifejtés különböző gyakorlatokban ölthet testet. Ha a gyakorlat nehézzé válik, különféle módokon próbálunk meg csalni. Ezeket érdemes közelebbről is megszemlélni, a testünk ösztönösen próbál segíteni, ha egy gyakorlat nehézzé válik. Hogyan? Mi lenne, ha ezeket a segítségeket tudatosan alkalmaznánk… Megvan a kockázata, de valóban azonnali erőnövekedéssel jár. Pontosabban teljesítménynövekedéssel.

pull-up

Valóban,az erő kisugárzik, irradiál. Ha egy gyakorlatba több izomcsoportot be tudsz vonni, erősebb leszel benne. Jó példa, ha egykaros nyomásnál erősen ökölbe szorítjuk másik kezünket vagy nyomásnál szorítjuk a rudat. Mindig működik, ha befeszítjük a hasizmukat. Ezeket mindenki ismeri, aki egy ideje edz. Ez az oka, hogy izolációs edzés nem létezik… Ebből már biztosan kiderült, hogy az erőfejlesztés nem máról holnapra történik, és nincs olyan módszer, amitől azonnal erősebb leszel.

Az erő egy képesség, minél jobb a technika, annál nagyobb erőkifejtésre vagyunk képesek. Tehát az itt vázolt technikák, amiket nagyon rutinos haladóknak javaslok, hozzájárulnak, hogy olyan súlyt tudj kinyomni, amit eddig nem hittél volna. Ezekre több helyen is találhatunk utalást, többek között Pavelnél is. Sokan tapasztalták, hogy nem tudtak egy súllyal megbirkózni, találkozásukkor Pavel apró korrekciókat javasolt, a súly pedig könnyedén legyőzetett.

Pavelt a kettlebelles könyvei tették híressé, de ezek inkább népszerűsítő művek. E miatt ezekben csak módjával él edzéselméleti tudásával. Az ínyencségek főleg más műveiben találhatóak.

Lássuk a technikákat! A kar kinyújtását segítő izmok tónusát segíti, ha a fejünket fel- vagy hátraszegjük. Könnyebb így a katonai nyomás vagy a kézállásban nyomás. Fekvenyomásnál is segíthet, ha fejünket a padnak feszítjük, különösen, ha megakad a súly. Veszélye, hogy ez, különösen fej fölé nyomásnál, kézállásban nyomásnál, támogatja a kerülendő túlzott homorítást, ami nagyon megterheli a gerincet. Erre érdemes figyelni. Ezért ne kísérletezzenek vele kezdők.

20110109-Campitelli-111

Ugyanez a helyzet, de fordított módon a kar hajlításáért és a láb nyújtásáért felelős izmokkal. Sokan hajlamosak lenézni, amikor guggolnak. Ösztönösen. Ezt kerüljük el! Bicepszezésnél bármelyik edzőteremben megfigyelhető a csirkenyakazás. Amint felhúzza a súlyt az illető, a fejét előrenyújtja, illetve leszegi. Ez sem véletlen. Fokozza a hajlítás erejét. Húzódzkodást is mondhattam volna. Elit szkanderosoknál is megfigyelhetjük a fej leszegését vagy előrenyújtását.

A fej elfordítása vagy az egyik oldalra döntése szintén érdekes hatással bír. Az extenzorok hatásfoka erősödik azon az oldalon, amerre a fej néz, illetve a flexoroké az ellentétes oldalon. A test egyensúlyi állapotra törekszik, ezért ez teljesen érthető. A felső- és az alsótest esetén is ugyanúgy működik. Tehát ha felnézel a súlyra, amikor egykaros katonai nyomást végzel, vagy az ellentétes oldalra nézel, amikor behajlítod a karod.

pull-up6

A szemmozgás, ha már itt tartunk, szintén támogatja az erőkifejtést. A Z-health sokat foglalkozik ezzel, náluk számos ez irányú utalást találhatunk. Pavel újabb trükkje a nyelv, ez a rettenetesen erős izom. A szájpadlásra tapasztva ez is támogatja a fej fölötti munkát, ám ez már túllép a jó ízlés szabályán. És figyelj, el ne harapd. A fogak, az állkapocs összeszorítását már apáink is művelték nehéz, fizikai munka közben. Az emberi test bámulatos egész.

Elit versenyzők, erőemelők technikáiban is megfigyelhető ezek tudatos alkalmazása. Van, aki fejét leszegve indítja meg a felhúzást, hogy erősítse az indítóerőt, a combfeszítők munkáját, majd amikor a rúd elhagyja a térde vonalát, hátraszegi fejét, hogy a combhajlítók dolga legyen könnyebb. Ha nem vagy elit erőemelő, ezt semmiképpen ne próbáld ki. Kérlek!

tumblr_mcgghrkw4o1qzax0lo1_1280

A fentiek evolúciós okokra vezethetőek vissza. A jelenség neve testtartásreflex, Szmirnov (semmi köze a vodkához…) és Dubrovszki professzorok tették kutatás tárgyává. Az állatok számára a táplálékszerzésnél hasznosnak bizonyultak ezek a mozgáspárok. A test szinte magától tudja, mit tegyen. Érdemes megfigyelni, hogyan működik önkéntelenül, majd tudatosan alkalmazni, amit kíván.

Confidence and Power to Us All!