Rádi Mariann, a Flex Base súlyemelő versenyzője megosztotta velünk a súlyemeléssel kapcsolatos gondolatait, és eloszlat néhány aggodalmat is, ami visszatarthat egyeseket e szép sportág kipróbálásától.

„Nem akarok úgy kinézni, mint egy pasi…” ez volt az első gondolatom arra a felvetésre, hogy menjünk el Nagy Ákos súlyemelő szemináriumára kipróbálni ezt a sportágat. Ugyanarra gondoltam, mint ilyenkor a lányok szoktak, ha felvetik nekik a (nagy)súlyos /súlyzós edzés lehetőségét: magam előtt láttam egy férfias vonású, szögletes, túlméretezett női súlyemelő képét – nem akartam olyan lenni.

Többszöri noszogatásra végül rávettem magam: „Na jó nézzük meg milyen egy súlyemelő edzés, de soha nem fogok ilyet csinálni, az tuti….” alapon elmentünk egy szemináriumra, aztán még egyre és végül ott ragadtam, ez történt 2014 januárjában.

Közben youtube videókon utánanéztem, hogy néznek a súlykategóriámban és az eggyel nagyobb súlykategóriában versenyző profi lányok – tehát azokat a lányokat, akiknek a testsúlyuk 59 és 69kg között van. Meglepődve láttam, hogy egyáltalán nem nagyok, nem is férfiasak, hanem szép az arcuk, tónusos a testük és – végül, de nem utolsó sorban- formásak a combjaik, fenekük. Elgondolkodtam arról, hogy kell-e ez nekem… és úgy döntöttem, hogy igen, kell 🙂!

Természetesen nem csak a versenyzők külseje alapján választottam sportágul a súlyemelést. Tudni kell azt, hogy a két versenygyakorlat: a szakítás és a lökés nagyon összetett. Nem elég, ha erős vagy, kell a tökéletes technika. Az sem elég, ha jó a technikád, erő nélkül nem fogsz nagy súlyt megemelni. Az edzések is elég komplexek, nem csupán a versenygyakorlatok ismétléséből áll, hanem azokat részekre, elemekre bontva gyakoroljuk be előre megtervezett és ciklusokra bontott edzésterv alapján. Minden edzést guggolással zárunk, szóval nálunk minden nap „lábnap”. 🙂

Összességében el kell, hogy mondjam, remekül érzem magam a bőrömben súlyemelőként, életem legjobb döntése volt. Korábban fitnesz modellként versenyeztem, akkor inkább csak kardióztam és főleg izolált gyakorlatokat végeztem gépekkel, amelyeket össze sem lehet hasonlítani az egész testet megmozgató „szabadsúlyos” gyakorlatokkal. A testsúlyomra itt is nagyon figyelnem kell, most sem ehetek kényem-kedvem szerint bármit bármikor, nagyon figyelek arra, hogy „tisztán” étkezzek a testsúlyom és az egészségem érdekében is.

Hallottam olyan pletykákat, amelyek szerint nem való nőknek a súlyemelés, negatív hatással van a nők testére, például elmozdul a méh, medencefenék gyengeséget okoz stb. Ez mind butaság, nem igazán értem ki és hogyan találhatott ki ilyet. Aki nem hinne nekem, az vegye a fáradtságot és nézzen utána a profi női súlyemelőinknek, akik mellesleg boldog és egészséges anyukák, gyönyörű és egészséges csemetékkel: Nagy Szilvia, Krutzler Eszter, Likerecz Gyöngyi, Márkus Erzsébet.

Akit érdekel súlyemelés, akár hobbi szinten, az látogasson el a súlyemelést népszerűsítő „Mindenki Súlyt Emel” facebook oldalra: https://www.facebook.com/mindenkisulytemel

Forrás: Gauranga Dastól – http://privategym.hu/