Emellett a könyv mellett, melynek célja, hogy a távolinak tűnő, akrobatikus ördöngösséggel végrehajtott precíz mozdulatokkal tarkított Street Workoutot lerángassa a földre, népszerűsítse, közelebb hozza az átlagemberekhez, nem mehetek el szó nélkül. Ádám jól ismeri a saját testsúlyos edzés világát, annak árnyoldalával együtt. Tudja, hogy a saját testsúlyos edzés művelői gyakran a „No pain no gain”  lobogója alatt, saját kárukon, sérülések tömkelegén át, félinformációk mentén jutnak el a komolyabb edzésszintekig.

12923182_10208021258023391_1402942351772864795_n

Ez a könyv minden szempontból hiánypótló, felépítésében, retorikájában pedig a tudományos és a népszerűsítő könyvek közötti hajszálvékony mezsgyén imbolyog. Ennek örülhetünk, tárgya és a témája szülte a végső formát. Nem népszerűsítő fitneszkönyv, nem képeskönyv vagy kifestő, mint annyi más mű a piacon. Tárgya komoly, igényes, esetenként iskolás, de mindezzel együtt szerethető, és elképesztően hasznos.

A probléma

A Fegyencedzés megjelenése óta hazánk a saját testsúlyos edzés nagyhatalma lett. Talán sokaknak ez nem nyilvánvaló, ám én egy kissé belelátok és állíthatom, így van. Külföldön arányaiban nem jellemző az ilyen intenzív, már-már mozgalom jellegű lelkesedés, mely hazánkban a Fegyencedzés alapú calisthenics térhódítását övezi. Nagyon sok a haladó, elit atléta, számos saját testsúllyal edző közösség, szervezet működik sikeresen.  Öröm ezt látni.

12631509_950561398313253_1788543624529405239_n

Ez mind szép és jó, de a maga bugyraival együtt. Elég közelről kísérem figyelemmel a Street Workout fejlődését. Példátlanul sok a sérülés. Nagyon sokan magányosan vágnak neki, könyvek vagy videók segítségével. A könyvek többsége pedig nem ilyen igénnyel és nem ilyen alapossággal készült. A mai napig akadnak kezdők, akik elvesznek a fitneszipar álinformációi és ígéretei között. Onnan pedig a kétes megbízhatóságú broscience sem képes kihúzni őket. Ha ezek a kezdők bíznának a könyvekben és emellett a megfelelő könyveket olvasnák, fejlődésük gyorsabb lenne és sokkal kevesebb sérülés árán.

Hiánypótló

Ádám képzett edző. Számára az edzés tudomány, a saját testsúlyos edzés pedig gimnasztika: torna. Tudja, hogy a sikerhez a lépésről lépésre, szisztematikusan felépülő és valódi tudáson alapuló rendszer vezet. Hisz az alapok fontosságában, ezt pedig sokan elfelejtik.

Könyve bizonyos tekintetben fattyúhajtás. Olyan információkat tartalmaz, mely minden edzőknek írott tankönyvben megtalálható, melyet minden edző megtanul, majd elfelejt. Ezek az információk szárazságuk miatt kiszorultak a saját testsúlyos edzést népszerűsítő irodalomból, ahogy a legtöbb általános fitnesz-képeskönyből is. Az alapok a tudás tekintetében is fontosak, nem csak a gyakorlatban.

A mű bemutatja a gimnasztika világát egészen a dicső ókortól kezdve. Röviden vázolja az irányzat kialakulásának körülményeit, majd büszkén szól a kiemelkedő magyar közösségekről. A bevezetőt egy elméleti alapozás követi. Megismerhetjük az erő természetét, az izomrostok fajtáit, működését. Az FMS és a lágyszöveti masszás is előkerül, az edzés minőségéhez nagymértékben hozzájárulhat az általuk képviselt rendszer.

11205538_828369727199088_6922241885111601704_n

Eddig még szó sem volt a gyakorlatokról. Ha csak ez az anyag a saját testsúllyal edző magányos atléták kezébe kerül, az már önmagában is megváltoztatja az edzés minőségét. Ám a könyv itt nem áll meg. Az oly gyakran elhanyagolt mostohagyermek, a nyújtás is bőséges és kimerítő leírást kapott. A leggyakrabban ez is kimarad a műfajjal foglalkozó könyvekből. De el kell mondani, nélküle az edzés nem teljes. Pont azért, mert annyira alap. Pont azért, hogy a kezdők is tudják, mennyire alap. A stretching leírása is részletesebb a szokványosnál. Nem csupán pózokról készült képeket láthatunk szép emberekről. Megismerhetjük a nyújtás statikus és dinamikus változatait, a nyújtás haladóbb technikáit, mielőtt végigzongoráznánk az egyes testtájakon. A tartalom itt is bőségesen illusztrált, a gyakorlatokhoz tartozó leírások közérthetőek, az utasítások az egész könyvben könnyen követhetőek.

Előkészítő gyakorlatok. A szerző végigvezet bennünket a kézfej, a csukló, a váll, a törzs és a lapocka előkészítő gyakorlatain. Megmutatja, hogy a mobilitás és stabilitás érdekében mit tehetünk, és hogyan melegíthetjük be a fenti testtájakat. Mobilitás. Szintén az edzés megalapozásaként. Annak érdekében, hogy kevesebb sérülés legyen. A téma kibontása itt is alapos, beszédes képi anyaggal megtámogatva.

A rendszer

Miután szembesültünk az edzés elméleti és gyakorlati alapjaival, jöhetnek a várva várt progressziók. A gimnasztika alapgyakorlatainak majd mindegyike megjelenik a könyvben. Evezések, húzódzkodások, tolódzkodások, fekvőtámaszok, guggolások. Az alapvető és a haladóbb erőelemekkel külön fejezetben találkozhatunk.

Az alapgyakorlatok mindegyikéhez tartozik egy bevezető, úgynevezett mínusz szint, egy alapszint és egy plusz szint a profiknak. Tehát egyaránt fellelheti ki-ki a szintjének megfelelő nehézséget, valamennyi gyakorlatban.

13254032_1016099961759396_5367990930451009070_n

A legtöbb fontos alapgyakorlatot megtalálhatjuk. Tolódzkodásokat, húzódzkodásokat, fekvőtámaszokat, lábemeléseket és guggolásokat. Ezek közül, ahol lehet, megtaláljuk a gyűrűn végrehajtható változatot is. Az összetett gyakorlatok közül itt az őrszemhúzódzkodás (muscle up) kerül részletes bemutatásra.

A szerző részletesen elemzi a haladó gyakorlatokat, erőelemeket is, továbbá azok dinamikus végrehajtási formáit. Példának okáért a függőmérlegek, mérlegtartások, és a kézállás, kézállásban nyomás tartozik ide. Hasznos segítség, hogy az egyes gyakorlatoknál Ádám tételesen jelzi, mely gyakorlatoknál mely izmok dolgoznak, mi a szerepük és mire kell ügyelnünk a végrehajtáskor. Ezek a gyakorlatban is azonnal hasznosítható tippek, trükkök.

Kritika

Több ismerősöm is szóvá tette, hogy esetenként eltévedt a könyvben. Talán túl sűrű ez mind, pedig Gödrösi láthatóan törekedett a logikus felosztásra és az érthetőségre. Mentségére szolgáljon, hogy használható tárgymutató segíti a könyvben való eligazodást.

Az enciklopédikus műben kevés a felesleges tartalom. Nincs szócséplés, sallang, felesleges sztorik, üres motiváció. Egyértelmű, hogy a szerző egy a gyakorlatban is alkalmazható tudást tartalmazó kézikönyv létrehozására törekedett.

Torna. Egyértelmű, hogy Gödrösi Ádám hazabeszél. Számára a Street Workout nem más, mint torna. Kétségtelen, hogy a Street Workout sok tekintetben a torna adósa, sőt, megtermékenyülhet módszerei által. Mégis, úgy gondolom, a kettő nem azonos. A torna fragmentált, pontos, szigorú szabályokhoz kötött sportág. Gondoljunk csak a gyűrűre, a nyújtóra, a talajtornára és társaira. A Street Workoutban ez még nem vált ennyire szét. Egységesebb, szabadabb irányzat. Természete szerint is inkább hobbi-, mint versenysport. Az én szememben a saját testsúlyos edzés ettől a megközelítéstől eltérő, kevésbé specializált, műfaja jóval tágabb. Mindazonáltal Ádám ért ahhoz, amiről beszél, mondhatni éli azt. Apropó gyűrű. A legtöbb Street Workout parkban, ahol a legtöbben gyakorolják ezt a hobbisportot, nem található gyűrű. Talán helyesebb lett volna nagyobb hangsúlyt fektetni a nyújtó gyakorlataira. Hiányoltam a híd gyakorlatainak bővebb taglalását is. Bízom benne, hogy Ádám későbbi műveiben sort kerít e témák kibontására is.

12985431_10208021258183395_4978243330595838856_n

Nagyon kellett már egy ilyen könyv! Egy az egyben átnyújtja az eddig magára hagyott, magányosan edző rétegeknek az edzés legfontosabb tudnivalóit. Elméletben és gyakorlatban egyaránt. Az alapok fontosságát hangsúlyozza. Komoly jelentőséget tulajdonít az előkészítő gyakorlatoknak, a mobilitás és stabilitás fejlesztésének. Ezekhez megoldó kulcsot is kínál. Ha valaki nem él ezek használatával, fejlődése úgyis megreked. Ezek vezetnek leggyorsabban és legbiztonságosabban eredményre.

Rendszere nem a levegőben lóg, hanem az FMS egységes keretrendszerébe illeszkedik, amely nyitott, a kezdő és haladó atléták is megtalálják benne számításaikat. Alapos és érthető progressziós lépésekben jeleníti mag gyakorlatainak széles tárházát. Mindezt érthetően, hasznos tippeket kínálva és bőséges, de nem indokolatlanul sok képi anyaggal. Félrevezetés, fals progressziós lépések, haszontalan motivációs maszlag és fecsegés nélkül.

Ez a könyv nagyon sokat tett a magyar Street Workout közösségek fejlődéséért. Olvassátok el, fogadjátok szeretettel!

https://www.youtube.com/watch?v=tHahesTt_cc

Gödrösi Ádám rendszere: Gymnastic Method. 

További részletek és akrobatika edzés itt.

Gödrösi Ádám edzői Facebook oldala.

Aki nem csak könyvből szeretne tanulni, az menjen hozzá bátran edzeni.

Confidence and Power to Us all!