Ez a kettlebellel végezhető legnehezebb gyakorlat. Mi pedig szeretjük, ha egy gyakorlat nehéz. Régi kedvenc, gyanítom, kevesen ismerik. Néhai gyakorlatlexikonunkban is szerepelt.

KIINDULÁS

Felveszed a bellt tartó (rack) pozícióba. Úgy, mint serleg guggolásnál (goblet squat), a szarvainál fogva.

VÉGREHAJTÁS

A Kettlebellt továbbra is a szarvainál fogva kinyomod magad elé, vízszintesen, a karjaidat teljesen kinyújtva. Aztán 1 másodpercig tartod, végül visszahúzod a serleg guggolás pozíciójába. Készülj fel, mert ez nem lesz könnyű. Aztán jön a fekete leves. Leguggolsz mélyguggolásba és így, guggolás közben megint kinyomod magad elé a súlyt, a szarvainál fogva, vízszintesen. Ez sokkal, ismétlem, sokkal nehezebb lesz. Ugyancsak tartod 1 másodpercig, majd visszahúzod a serleg guggolás pozíciójába, végül felállsz. Ez volt egy ismétlés.

Íme a videónk:

ISMÉTLÉSSZÁM

Gyakorlás. 1-3-5-ös ismétlésszámban javaslom végezni, akkor a fáradás nem hátráltatja a koncentrációt, mindezt 2-3 sorozatban. 3×3 ismétlés is kiválóan működik. Ne legyen több ismétlés, inkább legyen a súly nehéz. Ha meg tudod csinálni a 3-as létrát egy 32-es golyóval, akkor brutálisan erős vagy. De már a 24-esre is büszke lehetsz…

ELŐNYÖK

Ez egy különösen kegyetlen gyakorlat. A törzseddel, a fogáserőddel, a fekvenyomásoddal és a guggolásoddal egyaránt csodákat fog tenni. Az OldSchoolon mi szeretünk több legyet ütni egy csapásra.

MIRE ÜGYELJ

Figyelj a guggolás mélységére és formájára. Feszíts! Szorítsd, préseld keményen a fogantyút, amikor nyomsz. Nyomás közben képzeld azt, hogy eltolod magadtól a bellt, ne azt, hogy nyomsz. Amikor állva nyomsz, ne homoríts! Feszítsd keményen a farizmokat, állj szűkebb terpeszbe, a medencédet pedig billentsd hátra (nemzőmozdulat befejezése).

NEHEZÍTÉS

A gyakorlatot Macebellel is végezhetjük. Így még nehezebb. A terhelés aszimmetrikus, így egy 15 kilós Macebell kontrollálhatatlan vadállattá válik a kezeinkben. Aki megszelídíti, az erős. A férfiasság próbája.