Mezítlábas cipőkritikai cikksorozatunk újabb, befejező epizódja. A korábbiakban először rámutattunk a Killer lábbelik támadása című cikkben, hogy melyek a mezítlábas cipők kritériumai, a vásárlás szempontjai és arról is beszéltünk, hogy mire jók a barefoot cipők. A második részben, a Mezítlábas lábbelik támadása című cikkben pedig elemeztük a birtokunkban lévő cipők egy részét, hogy megkönnyítsük a választást.

Sok emberrel beszéltünk a megelőző cikkek kapcsán, azonban úgy tűnik, a kritériumokat sokan nem értették meg, valamiért nem mentek át. Pedig ezek nagyon fontosak a választáshoz. Fontos megérteni, megfontolni a szempontokat, álljanak hát ismét itt a cipőkritikai rész előtt.

A következő szempontokra figyelj:

  • Nincs sarok emelés (zero drop).
  • Széles kialakítású a lábujjaknál, nem szorítja össze vagy korlátozza a lábujjakat. Van elég hely, hogy külön-külön is mozgasd őket.
  • Vékony talp, amin keresztül érzékeled a talajt.
  • Minden irányban hajlékony – nem korlátozza a lábad mozgását.
  • Könnyű – az is megváltoztatja a mozgásmintádat, ha egy nehéz cipőt kell emelgetned.

 

Lássuk a maradék cipőinket és kezdjük a kakukktojással:

 

Nike Free 1.0 Cross Bionicle

A Nike Free sorozata azt állítja magáról, hogy mezítlábas élményt biztosít. Nekem az 1.0-ás verzió van meg, most már az 5.0-ásnál tartanak és a talp menet közben egyre vastagabb és vastagabb lett. Az újak állítólag hajlékonyabbak és attól keltenek mezítlábas érzést, hogy követik (és nem korlátozzák) a talp természetes mozgását. Vesd össze a fenti szempontokkal…

 

 

Az 1.0 még igazán vékony talpú és nincs benne sarok emelés, vagy a láb boltozat megtámasztására szolgáló rész. Kicsit merevebb a talpa, mint egy Tadeevonak vagy Feelgroundsnak, de nem merevebb a Vivo Primusánál. Az igazi gond a lábujjaknak szánt hely kialakításánál van – jól látható, hogy nem itt van a cipő legszélesebb pontja, hanem keskenyedik és befelé ível a nagylábujjnál. Pont emiatt jön látre a bütyök… Egyébként nekem kényelmes, ebben biztosan az is közrejátszik, hogy a 39-es méret, ami nekem van, az ebből egyébként nagy. Ezzel együtt sem hordom sokat, hiszen nem felel meg a kritériumoknak, de ha véletlenül olyan edzőteremben járok, ahol nem lehet mezítláb edzeni, vagy a gépeken kényelmetlen lenne, akkor előfordul, hogy felveszem.

 

 

 

 

Mint mondtam ez már kifutott modell, de azért néhány webshopban találni egy-egy párat meglehetősen olcsón (15.000 Ft körül vagy akár alatta). De igazából nem javaslom. Ez a modell elbukott.

 

Xero – Jessie

Ebben jártam egész nyáron és szerettem. Ennél egyszerűbb a kialakítása már nem nagyon lehetne. A mezítlábasság minden kritériumának tökéletesen megfelel. A szandáloknál ennek a legtrükkösebb része az az, hogy hogyan van rögzítve a lábadon (ez a baj a flip-floppokkal: tartanod kell, hogy ne essen le, ami megváltoztatja a járásodat), de itt ez is remekül meg van oldva. A nagylábujjon található hurok egy kicsit rugalmas, de ha muszáj hibát találnom a szandálban, akkor azt tudom megemlíteni, hogy sok órányi hordás után néha nyomot hagyott a lábamon.

 

 

Cipőm (még) nincs a Xerotól, de jókat olvasok róluk és a legolcsóbbak közé tartoznak a piacon. A Jessie  13500 Ft (45 $) körül van, de van már DIY szandál csomagjuk 6000 Ft-ért (20 $) és a cipők is 25.000 Ft ( 80 $) körül kezdődnek és 40.000 Ft körül vannak a legdrágább csizmáik (mindenhol + szállítási költséggel is kell számolni 4500 Ft körül). Akciós darabokat pedig még olcsóbban is kifoghatsz, 30 $-tól (körülbelül 9.000 Ft). Viszont az amerikai szállítás miatt jó néhány hetes várakozásra lehet számítani.

 

 

Egyébként tőlük vettem a Xero Rox Matot, amit rengetegen kérdeztetek, hogy honnan van, körülbelül 4500 Ft-ért (15 $+szállítás, én a szandállal együtt vettem meg).

 

 

Stílusban meglehetősen széles palettán mozognak, egészen sok nem sportos, hétköznapi viseletre szánt modelljük is van.

https://xeroshoes.com/

 

Feelgrounds – Az első mezítlábas cipő, ami szuperül néz ki

Persze itt is van egy kis túlzás, mert nem az első és főleg nem az egyetlen, de szerintünk is szuperül néz ki. A cég maga közösségi finanszírozással (crowdfunding) született, és nagyon szimpatikus az egész kezdeményezés. Környezettudatos az egész gyártási folyamat (bár ez a többi cégre is elég jellemző).

 

 

A talp hajlékonyságában és abban, hogy mennyire érzékeled benne a talajt, biztos hogy a legjobbak közé tartozik, valószínűleg a Tadeevoval lehet hasonló szinten (nehéz megítélni mert Tadeevoja Flórának van, Feelgroundsa pedig Zsoltinak). Minden tekintetben megfelel a mezítlábasság korábban felsorolt kritériumainak.

 

 

 

 

Nyári és kora őszi, késő tavaszi időjárásban használható (mint egy tornacipő). Mi még 100 dollárért vettük az induló kampányban, most 40.000 Ft körül (120 Euróért) megvásárolható. Úgy látom, hogy rendszeresen akciózzák, akkor 100 euró körül szokott lenni, és az árban már benne van a szállítási költség is. Tökéletes választás, élmény viselni.

https://www.feelgrounds.com/

 

Freet

Nekem egy Freet Leap 2 4+1-em van, Zsoltinak most vettünk egy Freet Bootee-t. Nem véletlen, hogy neki is tőlük vásároltunk meg vagyunk velük elégedve.

 

 

Az enyém esetében a 4+1 a névben az ujjak kialakítására utal, a nagylábujjnak egy külön rekesze van. Olyan, mint a ninja cipő. 😀 Ez, vagy a Vibram  öt lábujjas verziója a hagyományos cipőktől eldeformálódott lábfej rehabilitációjában is segíthet. Tudod, bütykök. Ahogy az első részben írtuk, a hagyományos cipők egyik legnagyobb problémája, hogy befelé terelik a nagy lábujjat. Az előre felé szűkülő cipőkhöz a nagylábujj befelé fordulásával alkalmazkodik a láb, amitől a nagylábujj nem tudja betölteni a lépésben betöltött funkcióját. A mezítlábas cipők mind megtesznek annyit, hogy nem szorítják még jobban össze az ujjakat. Viszont akinél már megjelent ez a változás, annál ugyan nem rontanak tovább a helyzeten de nem is javítanak rajta. Azok a cipők, melyeknél el van különítve a nagy lábujj, azok segítenek a visszaterelésében is. Ez nem egy olyan dolog, amit egyáltalán észreveszel, nem kényelmetlen viszont ha sokat viseled, akkor azért ér valamit.

 

 

 

 

A Freet Leap egy nyári – átmeneti cipő, a Bootee egy jóval melegebb verzió. A talpa valamivel vastagabb, hogy a hideg időben ne fázzon, de a talajérzékelést továbbra is lehetővé teszi. Stabil, a lábujjak szétterülését maximálisan támogatja. Jól is néz ki. Kényelmes, teljesen jól működik.  Nem vízálló, de valószínűleg ezt megpróbáljuk impregnáló sprey-vel orvosolni, és úgy már lehet, hogy igazi téli cipő lesz. Komoly esőben se ázik be a felületkezelés után. A Freet Leapem 39-es, és szükség volt rá, hogy feljebb menjek méretben. Zsoltinak 46-ost rendeltünk (szintén egy mérettel nagyobb a szokásos méreténél).

 

 

 

 

 

 

Nem ezek a legvékonyabb talpú vagy leghajlékonyabb cipőink, de itt csak nagyon kis különbségekről van szó ez már csak egyéni preferencia kérdése, hogy melyik lesz a kedvenced. A lábujjak kialakítása az egyik legjobb az említett márkákból és valószínűleg a mezítlábas cipők piacán is és az olcsóbb márkák közé tartozik.  A rendes árak 70 és 110 £ között mozognak (körülbelül 27.000 – 42.000 Ft, de akciósan már 20 £-ért (kb. 8.000 Ft) is találhatsz magadnak cipőt és úgy tűnik, hogy mindig vannak akciós darabjaik.

 

Az összes modelljük inkább sportos kialakítású, nincs benne olyan, amit irodai viselethez tudnék passzintani.

https://freetfootwear.co.uk/

 

Hasznos linkek, cipő kritikák (angolul):

Ne higgyetek senkinek, de vannak náluk hasznos infók. Kritikai gondolkodással álljatok hozzá, ahogy mindenhez.

 

https://www.correcttoes.com/foot-help/shoe-list/shoe-reviews/

https://anyasreviews.com/2019/07/31/what-exactly-is-a-barefoot-shoe/

https://baresteps.co.uk/

 

Ígéretesnek tűnő márkák, amikkel nincs saját tapasztalatunk:

 

https://www.merrell.com/US/en/barefoot-1/ Merrel cipője több ismerősünknek is van, és nagyon elégedettek velük. Ha ilyet vásárolsz, vigyázz mert a márka csak kisebb részben gyárt mezítlábas cipőket, a legtöbb modelljük hagyományos.  Megvásárolható több magyar webshopban is, ahol rendszeresen akciózzák, így 15-20.000 Ft között elérhető.

https://www.wildling.shoes/collections/rewild

https://www.groundies.de/en/

https://www.thedrifterleather.com/   Kézzel készített egyénre szabott bőr cipők, ezzel együtt sem a legdrágábbak ebben a kínálatban. Ha sok pénzt akarnék cipőre költeni, inkább náluk vásárolnék.

https://www.mukishoes.com/

https://www.leguano.eu/

https://www.belenka.com/barefoot/

https://www.lukshoes.com/

https://www.zaqq.com/

https://www.softstarshoes.com/

https://magicalshoes24.com/en/  – Pont olyannak tűnik, mint a Tadeevo. Ők is lengyelek és ugyanolyanok a modellek is.

https://www.sole-runner.com/en

https://ahinsashoes.com/barefoot-shoes

https://www.geasoles.com/en/2-inicio

https://www.tikkishoes.com/ szandálok és gyerekcipők

https://www.unshoesusa.com/

https://lunasandals.com/ szandálok

https://www.earthrunners.com/ szandálok

https://www.lemsshoes.com/

A lista szerencsére egyre bővebb. Ha kihagytam valamit, vagy ha szívesen megosztanátok a saját tapasztalataitokat mezítlábas cipőkről, akkor írjatok nekünk.

Szponzorációt ugyanitt elfogadunk 😊