Az egészséges lábfej szívügy. Mert a modern cipők ölnek. 🙂 Deformálják a lábfejet, rontják az életminőséget, de a teljesítményt is korlátozhatják. Írtunk róla, miért KILLER a lábbeli. Írtunk róla, milyenek a gyógyító cipők és cipőkritikai írásunk is volt már. Az alábbi szösszeneteket tőletek kaptuk.

Előtte egy kicsit ismételjük át azokat a szempontokat, kritériumokat, melyek mentén jó mezítlábas cipőt választhatunk igényeinkre. Ha te is ilyet keresel, a következő szempontokra figyelj:

  • Nincs sarok emelés (zero drop).
  • Széles kialakítású a lábujjaknál, nem szorítja össze vagy korlátozza a lábujjakat (kényelmes “toe-box”). Van elég hely, hogy külön-külön is mozgasd őket.
  • Vékony talp, amin keresztül érzékeled a talajt.
  • Minden irányban hajlékony – nem korlátozza a lábad mozgását.
  • Könnyű – az is megváltoztatja a mozgásmintádat, ha egy nehéz cipőt kell emelgetned.

Van a birtokunkban néhány igazán jó mezítlábas darab. Az alábbiakban ezek részletes elemzését olvashatod. Bízunk benne, hogy megkönnyítjük számodra a választást és hozzájárulhatunk lábfejed egészségéhez. Nem, egyikük se támogat bennünket.

OldSchool edzőnk, Kiss Dávid

Az egyik legjobb dolog, ami történt velem mostanában, az a hagyományos cipők elhagyása volt a barefoot cipők javára. Túlzás nélkül állíthatom, hogy komoly életminőség javulást tapasztalok, pedig még egy éve sincs, hogy “mezítláb” élek.
Bokasüllyedésem, x lábam, és kilapult talpboltozatom miatt sokáig azt hittem, hogy az egyetlen járható út számomra az állandó lúdtalp-betét, esetleg a kifejezetten pronáló lábú emberekre gyártott cipők viselése. De sajnálattal tapasztaltam, hogy ezen óvintézkedések mellett is állandó kísérőjelenség lett az életemben a térd- és bokafájdalom, futás vagy egy hosszabb túrázás után.
Aztán egy barátom javaslatára megvettem az első mezítlábasnak mondható cipőmet, ekkor még kifejezetten futáshoz. Majd miután újratanultam futni (a mezítlábas futótechnika eltér a “hagyományos” futótechnikától!), és elmúlt a térdfájásom, gondoltam, kipróbálom a hétköznapokban is.
És bejött. A kezdeti nehézségek ellenére – ugyanis járni is újra meg kell tanulni mezítlábas cipőben, főleg a betonon – mára magam mögött tudhatom a korábbi fájdalmakat, pedig többször mentem napi 25-30 kilométert  kizárólag városban, kemény talajon. Arról nem is beszélve, hogy a boltozatom látványosan elkezdett emelkedni, a spiccem pedig lassan olyan, mint egy balerináé.
Jelenleg négy pár barefoot cipővel rendelkezem. Ezek mindegyike viszonylag vastag talpúnak számít a műfajban, de én óvatos duhaj vagyok, mert több ismerősömtől is hallottam, hogy a túl hirtelen váltás akár egészségügyi kockázatokat is hordoz magában. Nem akartam összeszedni egy talpi bőnye gyulladást, így a vásárláskor mindig inkább egy kompromisszumosabb, picit vastagabb talpú modellt választottam.
Lássuk ezeket!

FEIYUE

Elsőre nem akartam nagyot kockáztatni így egy 17$-os Feiyue mellett döntöttem.
Szerintem ez egy kiváló belépő modell, annak ellenére, hogy messze nem tökéletes. Relatíve vastag, bordázott gumitalpa van, a lábujj része (toe-box) is lehetne szélesebb, valamint illeszkedhetne jobban a lábra, így futáshoz nem a legideálisabb, de ezek kb. 10-20 százalékkal rontják az összképet, ami a nagyon kedvező árát figyelembe véve még így is talán a legjobb ár-érték arányú választássá teszi. És az is mellette szól, hogy jól néz ki. Simán vállalható utcára is, ami barefoot cipő fronton elég nagy fegyvertény.
Vékony vászon anyagból készül. Kifejezetten nyári viselet. Esőben nem ajánlom.

VIVO BAREFOOT MAGNA TRAIL

Ez a legkényelmesebb az összes közül. Három pár vivo-m van, ugyanolyan méretű, ugyanolyan típusú talppal, valahogy mégis ebben érzem a legszabadabbnak a lábam. Kellően széles az én kifejezetten széles lábfejemhez is, neoprén felsőrész betétje miatt pedig remekül illeszkedik a lábra, és nagyon vagányan néz ki.
Ennek ellenére nem javaslom megvételre, ugyanis iszonyúan túl van árazva, és ahhoz képest nem jó minőségű. A környezettudatosság jegyében felsőrésze újrahasznosított PET palackból készült, ami nagyon szép dolog, de nem igazán hajlik, inkább törik, valamint úgy szellőzik, mint nagyapám emésztőgödör ásó gumicsizmája. Van olyan barátom, aki egy tél alatt lyukasra hordta. De nem a talpánál, hanem a lábujjak tövénél lyukadt ki, ott ahol megtörik járás közben. Viszont teljesen vízálló. Kiváló átmeneti cipő őszre és tavaszra. Adnak hozzá egy thermo betétet, ami meglepően sokat számít hidegebb napokon, és nekem az átszokásban is segített, ugyanis az elején az a néhány milliméter is számított a talp vastagságánál.

VIVO BAREFOOT PRIMUS TRAIL FG

Ez egy kiváló nyári cipő. Elképesztően könnyű és kényelmes. Fűzője a triatlonosknál ismert módon egy mozdulattal meghúzható, nem kell kötögetni (adnak hozzá hagyományos cipőfűzőt is, ha valaki mégis azt szereti jobban). Nagyon jól tartja a lábat. Kiváló futócipőnek is. A talpa végett akár terepre is. Rendkívül jól szellőzik. Kényelmes a toebox-a is.
Talán az egyetlen hátránya, hogy a fűzője hamar elkezd foszlani a ki-be huzigálástól.
Ez is egy nyári cipő. Eggyel vízállóbb, mint a feiyue. Adnak hozzá egy plusz betétet gondolván a kezdő barefoot-osokra, de én már tapasztalt veteránként ezt a megvétel után rögtön kivettem.

VIVO BAREFOOT TRACKER FG

Ahogy közeledett a tél, elkezdtem valami télre is alkalmas mezítlábas cipőt keresni. Van barátom, aki a tavaly telet a Magna Trail-jében nyomta le, de elmondása alapján 5°C alatt nem túl jó. Mivel a globális felmelegedés még nem tart ott, hogy Magyarországon biztosan ne menjen a hőmérséklet ez alá , így beruháztam egy ilyen téli bakancsba. És itt a beruházást szó szerint értem. Hónapokig vacilláltam, majd egy Halloween-i 25%-os leárazásnál végül beadtam a derekam. Az ár még így is nagyon magas volt, de úgy voltam vele, hogy nem a lábam egészségén fogok spórolni. És milyen jól tettem!
Ahogy a Vivo-tól megszoktam, ez a cipő is gyönyörű. Kényelmileg sem marad el a többitől. Felsőrésze kiváló minőségű bőr. Itt nem éreztem azt, mint a Magnánál, hogy a magas ár mögött nincs meg a magas minőség.
Ehhez is jár a termo betét, amellyel akár havas erdei túráknak is bátran neki lehet indulni. Fűzője jó minőségű, könnyű a fel- és a levétel, mivel az utolsó három sorban fűzőlyuk helyett kampók vannak. Vízállósága megegyezik bármilyen más bőrbakancséval. Ha viszont sokat kell ácsorognod a hidegben, akkor azért a vékony talpon keresztül érezni lehet a hideg talajt, így piaci kofáknak és fenyőfa árusoknak nem ajánlom.

Tanos Bálint

Skinners cipőzokni

A Skinners valójában nem mezítlábas cipő, hanem inkább megerősített talpú zokni. Az állítólag ezüstszálakkal átszőtt rugalmas felsőrészhez egy érdesített gumiból készült talprész csatlakozik. A zokni a mezítlábasság minden kritériumának teljes mértékben eleget tesz: zéró sarokemelkedéssel rendelkezik, a lábujjaknak bőven marad hely egymástól függetlenül mozogni, apró csomaggá lehet hajtogatni minden irányban, és a talaj jól érezhető marad a felvétele után. Utcára éppen ezért nem is merném hordani, nem vagyok benne biztos, hogy oda elég védelmet nyújt.
(Beltéri) sportoláshoz viszont kitűnőnek bizonyult: parkettán, szőnyegen, járólapon, tatamin egyaránt nagyon jól tapad a talajhoz a gumiszemcsékkel vastagon megszórt talp, talán a legstabilabb érzést adva az összes általam próbált cipő közül. A talp éppen elég vastag ahhoz, hogy az esetlegesen hidegebb padló ne legyen zavaró, de bőven elég vékony ahhoz, hogy érkezzenek a proprioceptív jelzések a talaj irányából.

Eddig három hátrányát fedeztem fel: egyrészt – főként az első pár viselés idején – a talpra ragasztott granulátum hullik, és bekoszolja a talajt. Erre a leírásban is figyelmeztetnek, bugból íly módon fícsörré tompítva a jelenséget. Másrészt az extra érdes talp minden szösz összeszed, és nem könnyű takarítani. Ami azonban a fentieknél fontosabb, hogy a számozása zoknihoz hasonló, az én példányom pl. 40-43-as, ami egy kicsit nagy rám. Szerencsére az erős tapadás miatt ez különösebben nem zavaró, de azért érezni, hogy nem teljesen tölti ki a lábam a talpat.
www.cipozokni.hu
Én 15.990-es áron vettem.

Elekes Miklós

Mikinek is szívügy a mezítlábazás. Olyannyira, hogy egy Facebook csoportot is létrehozott a témában, melynek neve: Majdnem mezítláb. Itt bátran kérdezhetsz a márkáktól, a rokonlélek mezítlábas fanoktól.

Freet respond

A Freet legvastagabb, bevarrt betéttel rendelkező cipője. Az ideálisnál nagyobb méretet sikerült választanom, 28,5 cm-es lábhoz 46-ost, így valamelyest tud csúszkálni benne a lábam és kicsit bő, ami néha zavar, cserébe több hely van az ujjaknak. Tavaszi/őszi cipőnek jó, nyáron túl meleg, télen túlságosan szellőzik. Azért bevarrt betétest vettem, mert a bevarrt betét Poron, míg a kivehető Ortholite. Az Ortholite-tal voltak rossz tapasztalataim, egész pontosan az, hogy fél év használattól kilapult ott, ahol a terhelést kapta. Nos, a poron betét is lapult valamennyit, de ma már kivehető betétest vennék (pl connect 2), nagyon sokszor éreztem, hogy arra a kevésre, amit gyalogolnom kell, sokkal jobb lenne betét nélkül, máskor pedig belerakhattam volna a betétet, ha tudom, hogy sokat kell állnom, sétálnom. A toebox az egyik legjobb, a nagyujjat nem nyomja el egyáltalán, noha a kisebb ujjak íve nem teljesen az én lábformámhoz illik, de jobbat úgyse láttam máshol.

Freet Leap

“4+1” A Freet egy vékony talpú cipője, melynek a nagyujj része külön van választva. 45-öst vettem, éppen kicsi, ezért nem hordom, de annyit azért mondanék róla, hogy ha nem rehabilitációs célra kell a nagyujj elválasztás, akkor nem feltétlen ajánlom, mert nem jobb, mint egy egybe toebox, viszont kell hozzá spéci zokni. A problémám, hogy a bevágás mértéke az én lábujj-hosszúságomhoz kevés, így semmi előnyét nem éreztem az elválasztásnak.

Xero shoes Pacifica

Nem én rendeltem, hanem Kiss Dávid OldSchool edző, csak neki kicsi lett és eszébe jutottam, aminek nagyon örülök, mert nekem meg pont jó lett! Eu 44,5-es méret, kb olyan hosszú, mint a 46-os Freet Respond, de szűkebb fazon és a kevésbé naturális toebox miatt pont jó a lábamhoz (ami 28,5 cm-es). Az anyaga olyasmi, mint a filc, téli cipőnek jó (kb 0 fokig, de hidegebbre is jó lehet, attól függ, mennyit sétálsz), annyi, hogy nem vízálló. Szerintem jól néz ki (na nem mintha számítana ki mit gondol az ember cipőjéről :)).
Srácok, köszönjük szépen a munkátokat!
Kedves olvasó, olvasd el a korábbi cikkeket is:
 – avagy a konvencionális cipők veszélyei.
 – avagy tapasztalataink a jóféle minimalista cipőkkel kapcsolatban.
 – avagy további cipők kritikája.

Felhívás

Ha vannak olyan minimalista, mezítlábas cuccaid, amit egyik fenti cikkben se méltattunk és megosztanád a tapasztalataidat, mint Dávid, Bálint és Miki, írj nekünk! Szíves örömest közzétesszük. Ha orthopéd orvos vagy, esetleg gyógytornász, aki ért a lábfejhez, illetve tudásodat, sőt, kritikádat szívesen megosztod, ugyancsak írj nekünk.

Véleményed, minden észrevételed értékes, bátran oszd meg velünk a Facebook postnál a komment mezőben.