Ha erőedzést végzel, kevés jobb dolgot csinálhatsz, mint hogy jógázz is mellette. Ez mély meggyőződésem, mely tapasztalatból fakad. És kevés olyan mozgásformát lehet megjelölni, ami a jógánál jobban OldSchool. Rég akarok már erről mesélni, most eljött az ideje.

E blogcikk különleges, mert kettős. Nem csak arról lesz szó, hogy milyen előnyökkel jár jógázni, ha nehezet emelsz. Arról is olvashatsz, hogy gyakorló jógásként miként változhat gyakorlásaid minősége, ha erősebb vagy. A „másik oldalt”, mely megmutatja, mit tanulhat egy jógás az erőedzéstől, hogyan profitálhat belőle, Pápa Gyönyvér fogja bemutatni, a Mandala jógaiskola egyik vezetője.

Eszter, Misi és e cikk írója.

A téma aktuális is, hiszen több jógás, sőt, jógaoktató is folytat velem erőedzést az OldSchool edzéseinken, némelyek online edzéstervvel. Kiss Dávid OldSchool edzőnk pedig maga is jógaoktató lett.

Többször is próbálkoztam már a jógával, először általános iskolában, bár ezek csak kíváncsi kísérletezések voltak. Elhízott gyerek voltam, de könnyedén ment a lótuszülés és néhány olyan póz, melynek most a közelében se vagyok. Már ment a Confidence and Power blog, amikor egy barátom, aki egyben Iyengar jógaoktató, néhány órát szentelt nekünk, hogy bevezessen a jóga világába. Akkoriban kezdtem olvasni is a témában. Aztán ismét több év szünet.

A jóga akkor jelent meg ismét az életemben, amikor Pomázi Eszter elkezdett nálam edzeni. Amint Eszter jógaoktató lett a Mandalánál, néhányunknak elkezdett jógaórákat tartani. Dávid is itt kapott rá a gyakorlásra. 2016-ban volt az első ilyen alkalom. Kezdeteben hetente egyszer jógáztunk, mellette heti három erőedzést végeztem. Aztán beszippantott a dolog. Rövidesen azon kaptam magam, hogy heti hat másfél órás jógaórára járok a 3-4 erőedzés mellett, és végig tudom csinálni a haladó órákat, sőt, a haladó flow órákat is, biztonságosan. Mindezt kötött legóemberként, nehéz súlyú edzőtermi patkányként. Persze a legóemberség sokat javult.

Közben lefogytam 20 kilót számottevő gyengülés nélkül, a teljesítményem nőtt és a közérzetem is sokkal, de sokkal jobb lett. Számos jógaoktatóhoz jártam a Mandalában, de más jógastúdiókban is. Több kedvenc oktatóm is van, mindegyikül másért. Van, aki megnyugtat közülük, azért szeretek hozzá járni, van, aki pedig atom kemény órákat tart. Azért Eszter az örök kedvenc, aki idestova 6 éve edz nálam, most pedig az OldSchool GYM-ben tart jóga szemléletű órát, fókuszban a nyújtással, az erőedzés ellensúlyozása és a regeneráció megkönnyítése végett. Természetesen, míg a jelenlegi helyzet tart, addig online formában, zoom-on keresztül.

De mit kaptam a jógától és miért e rajongás? Ezekből gyűjtöttem össze Neked egy csokorra valót.

Légzés

A légzés nagyon fontos, senki se hagyja abba. 😊 Ha valaki ért a légzéshez, az a jógi. Évezredes története van. Ugyebár már Buddha is egy jógi volt, ismerte a tradíciót. A buddhista meditáció, légzésfigyelés is csak egy az indiai légzéstechnikák közül. Alaposan megfigyelték, rendszerezték a légzés mikéntjét, a belégzések, kilégzések hosszát. Erről a legkomolyabb módon Iyengar könyvében olvashatunk. Lenyűgöző és nagyon nehéz könyv. Elkötelezettséget kíván, ami manapság hiánycikk. Van benne egy mindennapos gyakorlást megkövetelő edzésterv is. Kapaszkodj meg, az „edzésterv” 4 évre szól. És akkor se leszel vérprofi, csupán haladó gyakorló.

A légzéstudatosság és összpontosítás nagyon fontos. Izgalmas is ez a világ. Rohanó korunkban a nyugalom szigete egy-egy ilyen gyakorlás. Nagyon sokféle technika van, mind másra jó. Ezt is fel kell építeni, mert veszélyes lehet vele túl korán hazardírozni.

Eszter, OldSchool GYM, karácsonyi fotózás.

Összetett szemlélet

Az OldSchool szemlélete összetett, a kezdetektől fogva. Sok rivális iskola, szemléletmód létezik a testedzés porondján. Vannak, akik teljes testben gondolkodnak, vannak, akik pedig egyes izmokban. Mások a fundamentális emberi mozdulatokban leltek rá a megközelítések szent Gráljára. Ezek sajnos általában kizáróak, egyoldalúak. Mint minden egyszerűsítés, ez is sántít.

Az OldSchool fundamentális emberi mozdulatokban gondolkodik, mint amilyen a nyomás, húzás, járás, csípőlökés, guggolás, rotáció. Ám ugyanakkor izmokban is. Hiszen a mozgásokat izmok hozzák létre. Gyakran egy adott, lemaradt izom a kulcs a teljesítményhez. Az izmokban való gondolkodás akkor lesz Frankeinstein-jellegű, ha kizárólagos.

E mellett mozgássíkokban, tengelyekben, irányokban is gondolkodunk. Fontos, alapvető, mégis sokan hajlamosak elfeledni. Sagittalis-, hossz- és haránttenhely, frontalis, sagittalis, transversalis síkok.

Mindezt gazdagítja a jógában elsajátított szemlélet, mely a gyakorlatokban, mozgásirányokban gondolkodik, mint amilyen az előrehajlás, hátrahajlás, mellkasnyitás, csavarás, csípőnyitás gyakorlatcsoportjainak szemlélete. Ez a szemlélet is egyszerűsítő, de jó benne gondolkodni.

Azt hiszem, az OldSchool sikere és hatékonysága nagyban a fenti összetett szemléletnek köszönhető. Gyakran egy megoldhatatlannak tűnő probléma azonnal megoldódik, ha szemüveget cserélünk. A nyitottság segít, szemben a kizárólagossággal, megcsontosodott elkötelezettséggel.

Eszter, OldSchool GYM, farsangi fotózás.

Kompenzációk

Ez szorosan kapcsolódik az imént taglaltakkal. A jógában minden mindennel összefügg. A különféle jóga-irányzatok ezért ölelték keblükre a divatos és modern fascia (izompólya)-elméleteket. Hiszen rejtett vagy kevésbé rejtett módon ez már egyébként is a jóga részét képezte.

A kompenzációk fontosak, nem tudok olyan irányzatról vagy edzésrendszerről, ami az OldSchoolon kívül tudatosan magáévá tette volna ezt a szemléletet. Pedig egyszerű. Ha egy mozgásirányt, gyakorlatcsoportot megterhelünk, akkor azt ellensúlyozzuk egy ellentétes mozgásirány terhelésével. Tehát ha hátrahajlást végzünk, mint amilyen például a híd gyakorlatok bármelyike, akkor utána a terhelést egy előrehajlással kompenzáljuk.

Az izomegyensúly létezik az erőedzésben. Hogy egyazon edzésterv alatt arányban álljanak a mozgásirányok, izmok. Például ugyanannyi toló mozdulatot végezzünk, mint húzó mozdulatot, gyakorlatot. Hogy elkerüljük az aszimmetriát.

A jógában ez sokkal konkrétabb. A leggyakrabban rögvest a gyakorlatokat követik a kompenzációk. Az egyensúlyt az adott edzésnapok, az edzés hét gyakorlatai között is létre tudjuk hozni. Ez a beállítottság a legmodernebb irányzatoknak is szerves része, olyan iskoláké, melyek a mobilitással foglalkoznak.

Fordított testhelyzetek

Minden jógaóra, jóga gyakorlás fordított testhelyzetekkel zárul. Már az OldSchool születése óta, idestova 8 éve mi is mindig így járunk el. Rettenetesen sok előnye van, itt hely hiányában nem kívánom őket felsorolni. Hozzájárulnak a jó közérzethez is. A jógagyakorlatok királya és királynője a jóga fejenállás és a gyertya póz. Az Iyengar jógában hosszú perceket töltenek el inverz testhelyzetekben. A jógik odáig mennek, hogy a fordított testhelyzetekben töltött percek alatt nem öregszünk. Ez nyilván barokkos túlzás, de jól mutatja, milyen fontosnak tekintik.

Relax

Megpihenni. Kiszakadni. Leállítani a mókuskereket. Elengedni a gondolatokat, hadd suhanjanak tovább elménkben. Ha a ragacsos gondolatok makacsul visszatérnek, a légzésre összpontosítás segít tőlük megszabadulni. Tulajdonképpen ez a jóga célja. Egyben legnehezebb része. Az ászanák rendeltetése, hogy olyanná tegyék a testet, aminek meg se kottyan, ha egyhelyben kell ülni a meditáció alatt, akár hosszú ideig is.

OldSchool GYM, Eszter már megint lóg.

Minden jóga gyakorlás utolsó eleme a relaxáció. A Mandala modern megközelítésében ez irányított. Légzésfigyeléssel, légzőgyakorlatokkal indul és a testtájak ellazításával, amiről az autogén tréning juthat eszünkbe. Ez az, amire talán legjobban szükségünk lenne, mégis, erre szakítanak legkevesebben időt.

Lássuk, mit mond a másik oldal, mit mond a jógaoktató. Pápa Gyöngyvér sorait olvashatjátok az alábbiakban.

Mit tanultam az erőedzésből – jógaoktatóként? Pápa Gyöngyvér.

A jóga nyitott meg számomra számos kaput – egy volt közülük a mozgás és ennek különféle rétegei. Mint mindenki, aki elmélyed egy rendszerben, eleinte én is azt hittem, hogy megtaláltam a tökéletes rendszert.

Most is azt gondolom, hogy a jógában igen értékes és különleges, ahogy az elmével dolgozik. Ehhez elég a meditáció mélységeire gondolunk.

A jóga abban is különleges, ahogyan a testgyakorlatokat, ászanákat használja. A mai jógairányzatok többsége nagy hangsúlyt fektet az ászanákra (testgyakorlatokra). Sokakban él az az elképzelés, hogy az ászanák rendszere egy részletes, hosszú évszázadokra visszavezethető tradíció. A valóság azonban egészen más. Számos külső hatás, iskolák és irányzatok közti egymástól tanulás kimutatható benne.

Jóga és erőedzés találkozása. Ez brutális volt. Életem egyik legnehezebb emelése.

Minél jobban elmélyedünk egy témában, annál több kérdésünk támad

Tapasztalataim szerint, aki eljön egy jógaórára, nem feltétlenül a megvilágosodást keresi. Szeretné jobban érezni magát testben és lélekben. Szeretné használni a jógaszőnyegen tanultakat a hétköznapi életében is. Így oktatóként egyre inkább azt kutattam, hogyan érhető el ez a „transzferhatás” a gyakorlás és a mindennapi élet között. A jógi teste hogyan lesz egészséges és sérülésektől mentes, akár több évtizedes komoly gyakorlás után is?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések vezettek el az anatómiához, a mozgástudományhoz, más rendszerekhez és mozgásformákhoz. Az itt szerzett tapasztalatok abban erősítettek meg, hogy nagyon is érdemes egymástól tanulnunk, például jógaoktató az erőedzőtől, és fordítva. Ma több tudásunk van az emberi mozgásról, mint valaha. Hiszem, hogy ha a régi mesterek ma élnének, szintén használnák és beépítenék ezt a tudást a gyakorlásba.

A hajlékonyságon túl

Az ászanákban szerzett hajlékonyság nem fog megvédeni a sérülésektől, ha nem társul hozzá megfelelő erő. Ha passzívan sikerül a spárga, de abban nem tudom már kontrollálni az izmaimat, akkor az az instagramon jól néz ki, de inkább gyengeséget okoz. Eleinte a sérülések megelőzése és elkerülése miatt kezdtem el keresni az erőt. Elsőként az ászanákon belül – ami a mai napig meghatározza a gyakorlásomat és oktatásomat.

A jóga ászanái többnyire statikus testhelyzetek. Az emberi mozgás spektruma viszont ennél jóval szélesebb. A fizikai és lelki jólléthez a mozgás elengedhetetlen. Nem kell feltétlenül akrobatikára vagy óriási súlyok emelésére gondolnunk. A könnyed mozgás is elegendő az egészség megőrzéséhez, ha ez a cél. Ha viszont szeretnél ennél többet, akkor a határ a csillagos ég. És a csillagos ég egyik alapfeltétele az erő.

Többek között erőre (is) szükséged van ahhoz, hogy kézenállj, ugorj, mássz vagy akrobatikát gyakorolj. Lehet erő nélkül is, de úgy lassabb és sokszor kockázatosabb.

Az erő szerintem egy olyan alapkészség, ami rengeteg mozgásunk alapfeltétele. Számomra nem önálló terület, inkább a biztos alapot ad a mozgásos kalandozásaimhoz.

Ma már gyakran használok külső súlyt. Elsősorban nem azért, hogy mindenáron nehezet emeljek. Például, azért végzek különféle guggolásokat súllyal, hogy erős legyen a térdem, és kellő erő legyen a lábamban, amikor akrobatikában ugranom kell. Az erő a mozgásban megtapasztalható szabadságom egyik feltétele.

Az erőfejlesztés során egyértelművé vált, hogy ez sokkal több haszonnal jár, mint az izmaink fejlesztése. Magabiztosságot és önbizalmat ad. Egy belső bizonyosságot, hogy „igen, elég erős vagyok ehhez, meg tudom csinálni.” Nőként szerintem ez különösen fontos. Erővel foglalkozni számomra sosem csak a külső erőt jelenti, hiszen fejlődik a belső erőnk is.

Biz isten, ez neki kényelmes… Eszter a kakasülőn.

Bambusz Test Projekt születése

Sokáig az okozott nehézséget, hogyan tudom megtalálni a kapcsolódási pontokat a különféle rendszerek között, azaz hogyan tudom a jógikat lecsalogatni a jógaszőnyegről. Erre láttam egy nagyon jó példát, Ido Portal féle Movement formájában – és ezt igyekszem megvalósítani most itthon a Bambusz Test Projekttel.

A Bambusz Test Projekt keretében foglalkozom olyan mozgásokkal is, amelyek a jógából teljesen hiányoznak, például függeszkedéssel, ügyességgel, komplex mozgásokkal, és természetesen erővel is – annak számos formájában.

Ez a projekt nehezen sorolható egy kategóriába, nem erőedzés és nem jóga, de ezek elemeit értelmezi és használja. Hiszem, hogy ha mélységeiben alkalmazzuk a különféle mozgásformák eszközeit, akkor ezek szintézise új utakat nyit a fejlődésünkben és mozgásunkban.

Kitekintés

Meggyőződésem, hogy a kritikai gondolkodás egyik legfontosabb feltétele a nyitottság. A testedzés színes palettáján számtalan megközelítés létezik párhuzamosan, melyek megtermékenyíthetik egymást. Ebben a dzsungelben könnyen eltévedhetünk, akkor pedig sóvárgó vágy léphet fel lelkünkben, hogy valaki megmutassa a kiutat. Egy guru, rendszer, szent Grál, melyet magasba tartva megnyugodhatunk. Hogy ne kelljen tovább keresni, gondolkodni, megnyugodhassunk végre.

Ám ilyen nincs. Pont ez a lényege. Hogy kizárólagosság helyett fejlődjünk, kutassunk, gondolkodjunk, változtassuk meg meggyőződéseinket. Ez érettséget követel.