Honnan jöttem?

Nagyjából 20 éves süldő tanárszakos lehettem, amikor egy nyári képzésen ültem, egy pár évvel korábban végzett kolléga előadásán, aki azt ecsetelgette, mi vár ránk 25 felett. Elmesélte, hogyan lett munkája, stabil kapcsolata, hogyan tunyult el és lett egyre kerekedő pocakja. Ezt, akkor nekem nagyon nehezemre esett elhinni: fiatal voltam, 65kg, erős, életerős, cérnavékony.
Eltelt pár év, időközben foglalkoztam japán kardforgatással jó darabig, egyetemi haveroknak köszönhetően egy rövid időt a hagyományőrzés közelében is tölthettem, de valahogy nem tudott annyira megfogni egyik sem, hogy a kellő időt fektessem bele.
Aztán amikor én is elmúltam 25, már volt állásom, lett stabil kapcsolatom, nekem is szépen lassan megérkezett a belebegtetett pocak: ahogy az szokott lenni, eleinte szépen lassan csak a nadrágjaimból kellett eggyel nagyobbat venni, majd az övemet egy lyukkal kintebb engedni, végül pedig már farsangra különösebb készülés nélkül öltözhettem Death Starnak.

Olyan 2011 környékén, amikor kezdett itthon igazán felpörögni a kettlebell népszerűsége, egyre több ismerősöm járt ilyen típusú edzésre és engem is győzködtek, menjek el, jó lesz az nekem. Eleinte nagyon féltem tőle, néztem a videókat Youtube-on, hallottam a kifulladásig tartó edzések rémtörténeteit, hogy “a férfiak 16kg-val kezdenek, ezzel kell egy órát edzeni”, nem tudtam elképzelni, hogy nekem ez jó lesz. Ahogy sokaknál, nálam is szerelem volt első lendítésre, ebben természetesen nagy szerepet játszott a profi edző hozzáállása, motiválása és személyisége. Kisebb-nagyon megszakításokkal azóta se került ki a kezemből ez a remek eszköz, 2017-ben elvégeztem a StrongFirst nevű cég instruktori képzését, ami a témában az egyik legjobb.

Éreztem, hogy jó úton haladok, de azt is éreztem, hogy ez hosszútávon bizony nagyon kevés lesz, nekem ennél több és ami a legfontosabb, más edzés kell.
Elkezdtem más erőedzésre alkalmas eszközök után kutakodni, akkoriban még azt hittem, ha van egy jó eszközöd, minden jó lesz. Sokakat követve, beleestem abba a hibába, hogy egy másik formájú kalapácsot kerestem, pedig már rég nem szögelni akartam. Így találtam rá a macebellre, amiből nagyokosan megvontam a konzekvenciát, hogy biztos jó eszköz, mert a nevében benne van, hogy “bell”. Elmentem hát Zsolti legelső Macebell Introjára, ami nagyon sok szempontból megvilágító erejű volt, nagyon sok mindent helyretett a fejemben, de legalábbis elgondolkodtatott. Egyre jobban beleástam magam az edzés elméletébe, a gyakorlat után felfrissítő volt mélységében is szépen lassan megérteni, mit miért csinálunk és ami talán még fontosabb, mit miért NEM csinálunk.

Itt vagyok most, kardomat fenve, kalapács helyett svájcibicskával, acélozva testet és lelket, készen arra, hogy egy út elejére segítsem a kíváncsiakat és a bátrakat. És örülök, hogy mostmár nem a nadrágból, hanem pólókból kell egyre nagyobbat vennem.

Amiben segíthetek neked

Segítek megszerettetni a gyakori és rendszeres mozgást, még akkor is, ha fel voltál mentve tesiből gimiben és akkor is, ha ez legalább 20 éve volt.
Hétköznapi átlagember vagyok én is, nem Superman: mondd el, mi nem megy, tankönyvi válasz és okoskodás helyett inkább kérdezgetni foglak, hogy jobban megértsem a problémát és jólinformált segíséget tudjak neked nyújtani.
Nem mindenkinek az 50-es pajszer, a 300-as deadlift vagy egy Spartan UltraBeast a célja. Van, aki megelégszik, ha lihegés nélkül fel tud lépcsőzni a másodikra, amikor rossz a lift – magadra ismertél? Gyere, beszélgessünk!

Amiben jó vagyok

Programozóként én is rengeteget ülök a gép előtt, ezért ismerem és tudom az ilyen életmóddal járó problémákat.
Könnyen felismerem a kisebb-nagyobb sérüléseket, segíthetek ezeket elkerülni és megelőzni. Nem vagyok mindentudó guru, ha olyan problémával keresel meg, ami túlmutat a szakértelmemen, tovább tudlak irányítani a megfelelő kollégákhoz.
Ha elmúltál már sokadik X és még nem fáj sehol reggelente, akkor hozzánk jársz edzeni.

Hová tartok?

Jobb akarok lenni, mint tegnap voltam és hogy ezt még olyan jó 30 évig legalább elmondhassam magamról.
Fókuszban nálam jelenleg a mobilitás-fejlesztés, a “kőtömb törpe” szerepből való kitörés van, szeretném végre megvakarni a saját hátamat.
A tanítványaim érjenek utol és szárnyaljanak túl engem – és ezt megnehezíteni nekik azzal, hogy a célt mindig arrébb teszem.

Példaképem

Max Shank, az egyéni képességei és őrületes tehetsége miatt
Darvas Rachel, mert bármikor lehet hozzá fordulni tanácsért és segítségért
Paul Taras Wolkowinski, szimplán csak az emberközelisége és a professzionalizmusa miatt
Jon Call, alias Jujimufu, a hozzáállása, felfogása és diszciplínái miatt
és természetesen a mi Zsótink, mert mindig tud újat mondani

Amit szeretek

Szeretem a
– listákat, megnyugtatnak, tervszerűek.
– rendszerességet, amikor a kis építőkockák a helyükön vannak, ilyenkor lehet elkezdeni dolgozni azon, hogy a kockák minél jobban passzoljanak, az építmény minél díszesebb legyen.
– szarkazmust, a humor egyik legkifinomultabb formájának tartom.
– szöszölést, elmerülni a részletekben, néha már-már túl sok időt elpazarolva rájuk, de az eredmény általában magáért beszél.
– pacalt, többekkel ellentétben.
– pszichológiai trükköket.
– power metalt, amikor a hős páncélos paladin megy legyőzni a gonosz sárkányt griffjén
– sci-fit, amikor a lehetőségeink egy-egy lehetséges kimenetelében merülünk el.
– meglepni az embereket. Könnyebb, mint hinnéd 😉
– ha kinevetnek a tanítványaim, főleg, amikor elmondom nekik, mikre lesznek képesek fél vagy egy év múlva.

Amit nem szeretek

Nem szeretem
– az értetlenkedést, általában csak rosszindulat, kötözködés és trollkodás van mögötte.
– a telefonálást, mert tolakodónak, személytelennek tartom, a hatékonysága pedig megkérdőjelezhető.
– a sallangokat, mert elveszik az időt a lényegi dolgoktól.
– a mulatóst, mert a szórakozás egy korcs formájának tartom.

Mottó

“We are all stories in the end – just make it a good one, eh?”

Bárkit meg lehet tanítani szinte bármire.

“NEVER EVER EVER work a job you hate.”

Minden múlandó.

Nevess!

Itt tartok edzést

OldSchool GYM.

Elérhetőség

sasy0174@gmail.com

Csoportos edzés

Kedd, csütörtök 20:00 – 21:00

Péntek 19:30 – 20:30

Itt tartok edzést

A Keleti pályaudvar épülete. OldSchool GYM. A Kormányablak és a 72-es posta között.