Egy új forradalmi edzésmódszer bemutatásával köszönnénk meg, hogy már 500-an szerettek minket a Facebookon, mi is szeretünk titeket!
 
Külföldön új trend ütötte fel a fejét, példátlan terjedése, az elkötelezett hívek növekvő aránya forradalmat ígér az aquafitnesz területén. A vadonatúj mozgásforma – ahogy azt már több ízben is láthattuk – egy különös eszköz használatából sarjadt elő, olyan eszközéből, melyet évszázadok, ha nem évezredek óta sikerrel használunk a mindennapi életben. Olykor hasznos visszanyúlni a régmúlt időkhöz, mert új inspirációkkal gazdagodhatunk általa.
A KettleBowl egy – a kettlebellhez hasonló – gömbforma, mégpedig a szokásos fogantyúval ellátva, a különbség csak annyi, hogy a gömb belül üreges. Meglepő? Egyszerű és számos előnnyel bír. A kettlebellel végezhető valamennyi gyakorlatot végezhetjük vele.
 
 
A mozgásforma egyik legfőbb érdeme a közeg adta lehetőségekben rejlik, ugyanis vízben használják. Talán felesleges magyarázni, hogy ez milyen elképesztő hatású, és nem csupán a variabilitást illetően. Attól függően, hogy a gyakorló atléta számára meddig ér a víz, biztosítható egy átgondolt progresszió. Tehát nem csak a súly nagyságának függvényében nehezíthetőek az egyes gyakorlatok. Mondanunk se kell, hogy a prevenció és a rehabilitáció terén ez micsoda hatalmas lehetőség. A sérülésveszély minimalizálható, ha kellő mélységben foglalunk helyet. Nem kell többé attól rettegnünk, hogy a lábunkra esik a súlyzó. A mélység befolyásolása által ideális lehet a sérülésből való felgyógyulás során, és idősek számára is hatásos lehet.
 
A fogantyú nemkívánatos csúszósságát víztaszító borítással ellensúlyozták, mégpedig sikerrel. A nehéz ballisztikus gyakorlatok esetén is megállja a helyét. Apropó ballisztika. A víz közegellenállása kegyetlenül megbolondítja a szokásos ballisztikus gyakorlatokat, amelyek ezáltal még hatásosabban olvaszthatják le makacs zsírpárnáinkat.
 
 
Újabb utánozhatatlan előny az üregesség. A különböző súlyban megvásárolható, sajnos egyelőre még elég borsos árú eszköz ellenállását mindezidáig példátlanul pontosan, deciliterenként növelhetjük víz hozzáadásával. A 4 kilónként emelkedő, fix súlyú kettlebellek nehézsége ezzel már a múlté. Alapos progressziót építhetünk fel az utántöltéssel, akár edzésről-edzésre növelhetjük a biztonságos terhelést.
 
A KettleBowl-ban a víz természetesen nem mozdulatlan, minden mozdulatunkra szabadon lötyög, így komoly munkára fogja a törzs stabilizáló (core) izmait, és a kilöttyent víz kérlelhetetlenül figyelmeztet bennünket, hogy a gyakorlatot nem kellő körültekintéssel, szabálytalanul hajtottuk végre. De ha mégis kiloccsanna a beletöltött víz, az se baj, hiszen az edzéseket medencében vagy jobbesetben tóban, folyóban, netán tengerben tartják.
 
 
A mozgástípus korántsem új keletű, eredete a római korig vezethető vissza, hiszen már a rómaiak is hordtak vizesvödröket. Délceg, atlétikus szobraikat látva sejthetjük, nem kis eredménnyel. A római kor embere általában az ismert fürdőházak egyikében gyakorolta és sajátította el a precíz mozdulatokat. A wellness szakemberei is felfigyeltek e lehetőségre, ezért a KettleBowl használata dinamikusan terjed a külföldi gyógyfürdőkben, wellness-létesítményekben, ily módon támogatva az eszköz avatott használatát a gyógyvíz minden előnyével.
 
Egy eszköz önmagában még semmit sem ér, a mögötte álló rendszer teszi érdemessé, használhatóvá. A KettleBowl használatát az RKC (Roman KettleBolwl Church) dolgozta ki. Ám a szervezetben szakadás történt és az egyik alapító, az eszköz arca, Luciano Pavarotti (nem azonos a híres operaénekessel) kivált és megalapította saját szervezetét, mely az eszköz használatának elementáris komponensét kiemelve a SwimFirst nevet kapta.
 
A közeg lehetőségei kimeríthetetlenek, így egy újabb, kiváló mozgásforma is szerveződött a KettleBowl köré, csakhogy az eszköz használata nélkül. Ez a PrimalSwim, ami az úszás fundamentális alapjaihoz igyekszik visszanyúlni, az általános iskolai úszásoktatás valamennyi alapvető és szükségszerű elemét bámulatos és átgondolt keretbe foglalva. A mozgásfajtában van fantázia és fejlődési lehetőség, a víz színén maradástól az akrobatikus elemekig juthatunk el általa.
 
Úgy sejtem, a KettleBowl-ban hatalmas lehetőségek rejlenek! Talán hazánkba is megérkezik a nyárra, és kipróbálhatjuk valamelyik vízparton e roppant élvezetes és üdítő sportot.