Blog
  • Főoldal
máj
26
2014

Légy erős, hogy hasznos lehess!

Szerző zsolt 6
 
Manapság jól csengő fogalmak a kevert típusú, keresztedzés, hibrid típusú edzés, CrossFit. Hatásos és élvezetes dolog keverni a különböző modalitásokat, mint a saját testsúlyos, úgynevezett gimnasztikus, külső ellenállást használó, kettlebelles, erőemelő, súlyemelő és súlyzós edzést. Változatos és rendkívül hatékony.
 
 
Olyan módszer is van, ami a természetbe való visszatérésre szólít fel, a természet lágy ölén gyakorolhatjuk általa az emberi mozdulatokat, a maguk lenyűgöző komplexitásában. Ilyen például a MovNat. Városlakók lévén ezt a metropoliszok forgatagában is megtehetjük, ha a parkour vagy a free running magányos hősei közé tartozunk.
 
Kalandozásaim során ráakadtam egy olyan rendszerre, amely a testkultúra hőskorában született, és amely mindezeket már csírájában tartalmazza. Olyan összetett alkotás ez, amely nem öncélú testedzésre bátorít, hanem a mozgás erejét morális keretbe foglalja, arra buzdít, hogy legyünk jobb emberek. Georges Hébert (1875-1957) rendszerét, a La Méthode Naturelle-et (Természetes Módszer) gyakran hozzák összefüggésbe a CrossFit vagy a parkour kialakulásával.
 

Georges Hébert katona volt. 1902-ben egy piciny karibi szigeten állomásozott. A szigetet elsöprő erejű katasztrófa rázta meg, egy pusztító vulkánkitörés. Hébert koordinálta a mentéseket, vezetésével hétszáz embert helyeztek biztonságba. Ez a tapasztalat megrázta őt, alapjaiban változtatta meg az életét. Személyes mottójává vált az “Être fort pour être utile” (“légy erős, hogy hasznos lehess“) mondás. Sorsformáló élménye megerősítette azon meggyőződését, hogy az atlétikus képességnek bátorsággal és önzetlenséggel kell párosulnia, hiszen az erő felelősség… Méltán nevezhetjük ezt elhívásnak! A mozgás nála nem öncél, annak eszköze, hogy mások hasznára legyünk, segítsünk.
 
Hozzá is látott rendszere kiműveléséhez, a Természetes Módszer megalkotásához. Több ez, mint egy edzésmódszer a test fejlesztésére, inkább egy eredeti testi és morális oktatásrendszer. A test és az erény érdekében:
 
 „Egy módszeres, progresszív/fokozatos tevékenység, gyermekkortól érett korig, annak érdekében, hogy biztosítsa a teljes test fejlesztését; hogy növelje az organikus ellenállást; kiemelje az adottságokat valamennyi nélkülözhetetlen gyakorlatban, természetes és praktikus módon egyaránt; fejlessze az energiát és az aktivitás egyéb minőségeit, végül pedig alávesse megszerzett testi és férfias képességeit az uralkodó erkölcsnek: az önzetlenségnek.”
„A testnevelés végcélja, hogy erős egyedeket hozzon létre. Pusztán testi értelemben a Természetes Módszer fejleszti az ellenállás, a sebesség a futás, ugrás, mászás, négykézláb haladás, dobás, emelés, úszás képességét is, valamint fejlett izomzatot eredményez és támogatja, hogy megvédd magad.”

„Férfias vagy energetikai értelemben lényege az elegendő energia, az akaraterő, bátorság, a hidegvér és keménység.”
Az erős egészséges, használható test a cél. A száz százalékig funkcionális emberi test, az alapvető emberi mozgásminták fejlesztése. Ezek a következők a szerző számára:
Járás
Könnyű séta. Nem az edzés része. Rendszeres.
 
Futás
Sebesség és táv variálása.
 
Ugrás
Fel, magasra, messzire, tárgyakra fel, tárgyakról le, tárgyról tárgyra. Helyből és nekifutásból egyaránt.
 
Mászás
Fára, falra, sziklára, kötélre, rúdra.
 
Négykézláb mászás
Nehezebb, mint gondolnánk. Fárasztó tud lenni. Az állatmozgások kiválóan példázzák a variációs lehetőségeket.
 
Egyensúlyozás
Egyensúlyérzék és koordináció. Alap.
 
Emelés
Súlyt, sziklát, farönköt, kézi súlyzót vagy bármit. Erősödj meg benne. Rajtad áll, hogyan.
 
Dobás
Robbanékonyság és pontosság. Jobb a szabadban. Akármit lehet dobni, vetni, lökni. Kicsi súlyt messzire, nagyobb súlyt kevésbé messzire. Magasra vagy távolra.
 
Önvédelem
Hasznos tud lenni.
 
Úszás
Nem fejtem tovább.

 

 
Pont tíz mozgástípus, mozgáscsalád. Ismerős a képességek tízes felosztása a CrossFitből? Itt is ezek mindegyikét gyakorolják. A rendszert taglaló könyv valamennyit behatóan elemzi. Egy tipikus edzés alkalmával vesznek egy maroknyi képességet, ezeket variálják 20-60 percen át, folyamatosan mozgásban maradva, játékosan. Mindezt úgy, hogy messzemenően kihasználják a környezet adta lehetőségeket, olykor nagyon kreatívan. Ezért is kötik a parkour-höz, hiszen az „ugrálók” is extrém módon veszik birtokba az őket körülvevő világot, a játszótereket, háztetőket, falakat és ereszeket. Mindegy, hogy ezt eszközzel, vagy eszköz nélkül végzik, saját testsúllyal vagy súlyzókkal, kövekkel. A lényeg a változékonyság, a mozgás szabadsága, élvezete.
 
 
Jó érzés szembesülni egy ilyen karakterrel. Kár, hogy manapság annyira ritka az efféle elhívás. Sokat tanulhatunk a régiektől. És tanulunk is, hiszen ez a testkultúra. A videó elképesztő.
 

Confidence and Power to Us All!
 
 

 

Hozzászólás
6
Névtelen

A kontrollált muscle up-os kép alatti bekezdésben van egy elírás: felhívás helyett elhívás van írva.
Köszönöm a cikket, nagyon érdekes téma!

Zsolti

Szia,

elhívás, elhivatottság, küldetéstudat. Tetszik ez a szó, még ha eddig nem is létezett. 😀 Köszi!

– Zsolti

szunda training

Szia,

nekem is bejön a szó és a bejegyzés is természetesen.

Régóta agyalok azon, hogy minek kellene lennie a céljának a testedzésnek, mert az ilyen "nagyszerű" elképzelések, mint a zsírégetés, testépítés és még sorolhatnám valahogy nagyon sántítanak. Többről kellene szólni ennek az egésznek, és többről is szól, csak erről sokan vagy nem tudnak, vagy megfeledkeznek.

A cikk elgondolkodtató, Georges Hébert kiváló irányt mutat, szerencsére vannak követői is, munkásságukat tanulmányozom. Persze itt-ott érzek túlzásokat a követőknél, pénzből élnek ők is, valahogy el kell adni magukat.

Mindenesetre köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet Georges Hébert-re, elindított bennem valamit, átgondolom eddigi munkásságomat az edzés terén, jobb edzővé fogok válni általa (ha egyáltalán lesz olyan, akinek át tudom majd adni újdonsült elveimet, a fitneszipar elég rendesen átmosta már az agyakat)

Üdv.

Zoli

Unknown

A könyv címét esetleg meg tudnád mondani?

Zsolti

Szia,

La Méthode Naturelle. Angolul is létezik kivonatos anyag.

– Zsolti

Frey Márton

Nincs elírás.

Szólj hozzá