Könnyű, kellemes, de hatékony edzéstervem volt 6 hétig. 6 hétig minden működik. Most majd váltok. Gyors edzések voltak, már-már minimalizmus. Az ok: időhiány. Tudtam, hogy működik, már sokadszor végzek ilyen típusú tervet. Mindig beválik, mindig hoz. Észrevétlenül bekúszik. Azért jelen van egész héten. A fejlődés észrevétlen. Az edzések rövidek, és minden edzés után erős voltam és friss. “Edzés után légy harcra kész, ne leharcolt!”
Heti 5 edzés. Felsőtestre zömmel elég a saját testsúly (főleg, ha az nem csekély), de az alsótesthez súly kell. Alapszabály, Max Shank is megmondta, no és Ido Portal. Ha nem jöttem volna rá magamtól, akkor legalább nekik hinnék. 🙂

A program

 Gyakorlat                            1. hét        2. hét        3. hét        4. hét        5. hét        6. hét
Tolódzkodás                        2-10         4-12         6-14         8-16         10-18       12-20
Húzódzkodás                       1              2               3              4               5               6
Híd                                      1              2               3              4               5               6
Kézállásban nyomás             1-5          2-6            3-7          4-8            5-9           6-10
Haskerék térdről                  5             5                5              5               5              5
Tetszőleges bicepszgyakorlatból 1-1 sorozat
Ehhez jött hozzá heti 3 alkalom nagy súlyos guggolás, tarkón (low bar), elöl és zercher variánsok. Alacsony ismétlésszámban, kedv szerint.
Ehhez  hozzájött heti egy Clubbell péntekenként, csak azért, hogy kiköpjem a tüdőmet. Esetenként (heti 2-3 alkalom) napközben egy néhány perces gyakorlás Indian Clubbal otthon. 

Magyarázat

Azaz minden edzésnapon, hétfőtől péntekig, mégpedig hat héten át ezek a gyakorlatok ismétlődtek. Bizonyos gyakorlatokból hetente emelkedik az ismétlésszám, némelyeknél naponta változik. A haskerék változatlan. Például a hídból és húzódzkodásból az első héten minden edzésnapon 1 ismétlés van, a második héten kettő stb. Húzoncban kímélő üzemmódban vagyok, lassan haladtam, mert jobb a békesség. Helyette volt bicepszezés. 
Másutt váltakoztak az ismétlések napról napra. Példa erre a tolódzkodás és a kézállásban nyomás. Tolódzkodásban pl. a második hét első napján (hétfőn) 4 munkasorozatot végeztem, a szerdai 3. napon már 8-at, pénteken pedig, az 5. napon 12-őt. Következő héten a munkasorozat esik, de magasabb, mint az előző héten volt. 
Már az elején is 20 fölött tudtam teljesíteni tolódzkodásban. Azért került beiktatásra, hogy a kézállásban nyomást támogassa. Mégis, miért végeztem belőle ilyen keveseket? Ajánlom olvasásra Pavel: A meztelen harcos c. könyvét. “Végezz annyi minőségi edzést, amennyit csak tudsz, közben maradj annyira friss, amennyire csak lehetséges.” 

Végeredmény

Amint látszik,  a kézállásban nyomás volt a célgyakorlat. Minden ezt támogatta, az alacsony ismétlésszámok stb. 20 ismétlést szerettem volna végrehajtani. A program elején 112 kg testsúlynál 14 ismétlésre voltam képes. A többi dolgot fenn akartam tartani. Guggolásban mégis sikerült valamit fejlődni. 
Rekordok:
Kézállásban nyomás 114 kg testsúlynál 19 ismétlés
Tarkón guggolás 120 kg – 10 ismétlés
Elölguggolás 120 kg  – 1 ismétlés
Zercher guggolás 130 kg – 1 ismétlés
Bicepsz rúddal 70 kg – 1 ismétlés
Nem ment a 20 HSPU, de elégedett vagyok. A gyakorlatot párnán végzem, 5 centi hiányzik a teljes terjedelemből. Az elölguggolás és a zercer nagyon könnyű volt, ebben sokkal több van.

Váltás

Kaptam kölcsön egy súlymellényt. Felmértem, +26 kg-mal képes vagyok egy HSPU-ra (felöltözve ez 140 kg összsúlyt jelent), a +30 is majdnem megvan (kb. félismétlés). Szomorú is lett volna, ha egyből megy +30-cal. Hál istennek, van hová fejlődni. Most visszavettem a súlyt +10 kg-ra, 2-3 naponta teszek hozzá 1 kilót és azzal végzek 3 ismétléseket. A tolódzkodást már súllyal terhelem. Rég volt ilyen, lassan felvezetem. Az egykezes fekvőtámasz is megint megjelent az edzésrendemben. De nem lövöm le, ha kifut ez a terv is, akkor megint jelentkezem. 
Az alábbi videóban látható, miről beszéltem.
              

Conficence & Power to Us All!