Blog
  • Főoldal
jul
26
2015

Indian Club – 4 hetes kísérlet

Szerző zsolt 1

Kedvelem a különféle fajtájú buzogányokat, melyek közül az egyik az Indian club. Fából készül. Van némi zavar a különféle bunkók körül, összemossák az Indian clubot, a clubbellt, a macebellt. Hamarosan tisztázom a különbségeket, de most csak az Indian clubról lesz szó, ami egy fából készült, kis súlyú ősi eszköz. Eredetéről már közöltünk egy összefoglaló írást.
 
Súlya hozzávetőlegesen 30-60 deka, mi a kisebbeket használjuk. Kb. másfél éve gyakorlok vele, szinte minden nap. Az életem része lett. A csoportos edzéseken is kipróbáltuk, ez az írás az egy hónapos kísérletünkről szól. 
Célja
A fabunkók használata az egész felsőtestet megdolgozza, a csuklót, a könyököt és a vállakat valamennyi mozgásirányban. Mindezt kíméletesen, kicsi súllyal, kontrolláltan. A gyakorlás során a vállak vérrel telnek meg, jól bedurrannak. Vélhetően melléktermékként a váll tömege is gyarapodásnak indul, de számunkra ez most nem volt fontos. Feltevésünk szerint a vállakat nyitja, így a váll mozgásterjedelmének növekednie kell, idővel. Egyszóval eszközzel, fabunkóval mobilizálunk. Megelőzésként, illetve rehabilitációként is hasznos lehet számunkra, ahogy az idősek edzésében is. Az első gyakorlást egy mérés előzte meg, valamennyi résztvevőnél, aki az OldSchool Training atlétái közül a kísérlet alanya volt.
Alkalmazása
4 héten át, minden edzésen, közvetlenül az ízületi átmozgatás, bemelegítés után 10-12 percet lengettük a fabunkókat. A résztvevők egy része hetente két alkalommal, mások heti három alkalommal gyakoroltak, attól függően, hogy hetente hányszor jártak edzésre. A mozdulatok elsajátítása során a könnyebb mozdulatok felől (alkar- és karkörzések) haladtunk a nehezebb mozdulatok felé. A váll hamar elfárad, bedurran, ez azonban gyorsan múlik, és kis hatással bír a későbbi terhelésre. A bemelegítést jelentősen támogatja az eszköz használata.
Mérése
https://speperformance.wordpress.com/faqs/
A 4 hetes kísérlet első lengetését megelőzően mindenkinek lemértük a vállmobilitását, bal és jobb oldalon is. A legelső alkalommal volt, akinek lemértük az első 12 perces lengetés utánis a vállmobilitását. A különbség az első alkalom után 4 cm volt. Mit jelent ez? Mit értem el 12 perc alatt? Nos, ez semmit nem jelent. Csupán annyit, hogy bemelegedett az izomcsoport, az idegrendszer megbarátkozott a mozgással és nagyobb mozgástartományt tett lehetővé. Parasztvakítás lenne többet állítani és mi nem szeretjük a parasztvakítást. Annyit jelent, időlegesen mennyi változik a mozgás után, se többet, se kevesebbet. 
http://charlieweingroff.com/2010/10/pain-in-shoulder-mobility-screen/
A jelentősebb újramérés a 4. hét utolsó lengetése előtt történt, ekkor tudtuk megszemlélni a tulajdonképpeni eredményt. Ennek összefoglalását és a következtetéseket, valamint a videót lásd alább. 
Eredménye
24 főnél alkalmazva, heti 2-3 lengetés, alkalmanként 10-12 perces időtartammal az alábbi eredményeket hozta a vállmobilitásban. 
          Aki heti 3 alkalommal gyakorolt, az nem meglepő módon többet fejlődött annál, aki csak 2 alkalommal.
          Érdekes módon, akinek jobb volt a vállmobilitása, annál a javulás is erőteljesebb volt.
          A javulás mértéke a nem domináns oldalon mindenkinél nagyobb volt. Tehát, ha jobbkezes volt az alany, akkor a bal oldalon.
          Minél nagyobb volt az aszimmetria a két oldal között, annál nagyobb volt a nem domináns oldal mozgástartományának javulása.
          Fontos ismerni a kontextust, a 4 hetes kísérletet egy 6 hetes edzésprogram előzte meg, melynek szerves része volt a vállnyitás, csak eltérő módon. Az eredmények így még nagyobb súlyúak.
          Aki többet, esetleg otthon is gyakorolt, annál a javulás is erőteljesebb volt.
          Az intervallumokról. A szórás a következő módon alakult. A domináns oldalon 2-4 cm javulást, míg a nem domináns oldalon 2-11 cm javulást tapasztaltunk. Úgy vélem, ez számottevő eredmény 4 hét alatt, különösen súlyzós erőedzés mellett. 
A résztvevők többsége élvezte is az új mozgásformát, bár többen jelezték, hogy szívesebben guggolnának helyette. :)
Következtetés
Azt hiszem, a fenti adatok beszédesek, megéri alkalmazni a fabunkókat. A bemelegítés részeként megállja a helyét. A gyakorlatokat gyorsan elsajátítják a tanulók. Egy biztos, sokkal izgalmasabb, játékosabb, mint mobilizálni. Perspektíva van benne és hamar rá lehet kapni a végtelen számú kombinációban megélhető flow-élményre. A testtudat és mozgáskoordináció komoly fejlődésen megy keresztül, nagyon rövid idő alatt. 
Ugyanígy fejlődik a koncentrációs készség, a ritmusérzék is. Hiszen zenére csináljuk. Végezetül, de nem utolsó sorban, a csoportdinamika is fejlődik, erre pedig nagy hangsúlyt fektetünk. Egyszerűen figyelnünk kell egymásra, hogy lehetőség szerint együtt mozogjunk. Nem elég magunkra vagy a zenére figyelni, társainkkal is összhangban kell lenni.
Az alábbiakban látható, hová lehet eljutni 4 hét alatt. A koreográfiára kevésbé figyeltünk, csak háromszor 5 percet szenteltünk neki. Akik betegség vagy fesztiválozás miatt távol voltak, azok egy picit kevesebbet is fejlődtek, de ezzel nincsen semmi baj, hiszen erről szól a nyár. 

Ilyen kevés alannyal a kísérlet nem lehet szignifikáns, de úgy vélem, az irányokat tisztán mutatja. Folytatom a méréseket, alkalomadtán beszámolok róluk.

Köszönet a résztvevőknek a türelmükért és alázatukért, és azért, amiért ilyen komolyan vették a dolgot. Köszönet Balázsik Anikónak, aki kölcsönadta a bunkóit a kísérlet erejéig. Köszönet Adolf Albertnek, mert 1.5 éve adott nekünk ajándékba 2 pár bunkót és ötleteivel, brainstormingokkal segítette a munkámat. 

Confidence and Power to Us All!

Hozzászólás
1
Földesi Éva

Remek. Hol található indián club gyakorlat leírás? Szeretném a vállam “javítani”, de még angolul sem találok követhető gyakorlatsor leírást. Köszönöm a segítséget. Éva

Szólj hozzá