Tegnap és ma rövidebb jóga. Egy órán belül megvoltam. A guggolás tegnap este nem ment olyan jól, ellenben ma reggel nagyon. Megint az alábbi sorrendet követtem. Érdemes kísérletezni a napszakokkal. Reggel kevésbé vagyok hajlékony, több bemelegítés is szükséges, viszont fejben friss vagyok így a koncentráció jobb, könnyebben rá tudok hangolódni, az egyensúlyt igénylő gyakorlatok is jobban mennek. Este, délután ugyanez fordítva, fizikailag minden olajozottabb, viszont a fejem már tele van a nappal, nehezebben koncentrálok.
Állóászanák
Ülőászanák
Bokamobilitási gyakorlatok
Egylábas guggolás sámliról    (5. magasság, 25 cm)                         1-2-3
Vádli földről, nyújtott térddel                                                          30
Has – a dolángulászana (lebegőülés) számos változata
Térdelő pózok
Fekvő ászanák és híd
Rövid híd, statikus tartás
Elülső híd, statikus tartás
Birkózóhíd, statikus tartás
Fordított testhelyzetek
Csavarás
Említettem, hogy javítanám a boka-mobilitásomat. Ezeket a gyakorlatokat szinte mindennap végzem. Statikus nyújtásokat is alkalmazok. A lefelé néző kutya póz például nagyon hasznos lehet, ha törekszünk rá, hogy az egész talp a földön legyen, mert ez is növeli a mozgástartományt. Egyszer csak meglesz! Ezt remekül kiegészíti a sarokülés/japánülés/vadzsrászana, és a különféle lótuszok. Itt is a középút a jó, a fokozatosság.



Jó hír, hogy a boka-mobilitás gyorsan fejlődik és mérhető is. Néhány hete végzem rendszeresebben, és íme az eredmények:

jobb:    14,7 – 15,4
bal:      13,5 – 13,7

Sajnos erősödött az aszimmetria. Nem meglepő, hogy a rosszabb mobilitású láb lassabban is fejlődik. Egy alkalommal több mérést végzek, ceruzás jelölésekkel a parkettán.