Fegyencedzés. Divat, börtönromantika, marketing áll az egyik oldalon, a rejtélyes szerzővel, aki igazságtalanul bánik a súlyzók szerelmeseivel. Ez a mérleg egyik serpenyője. Ugyanakkor a Fegyencedzés első és második része közérthető nyelven megfogalmazott, felhasználóbarát progressziókat és edzésterveket tartalmaz. Nem ez a végső válasz minden kérdésünkre, nem ez a calisthenics szent Grálja, de ideális belépő a saját testsúlyos edzés világába. A legtöbben túllépünk rajta, miközben jó részét továbbra is rendszeresen alkalmazzuk.
Van egy virtuális kisváros a világháló dzsungelében, ami néhány évvel ezelőtt azért alakult, hogy a Fegyencedzés mozgásformáját népszerűsítse, az emberek segítsék egymást tapasztalataik megosztásával, motivációval. Nagyon sok extrém haladó van a tagok között, de a mostanra már 20.000-re duzzadt létszámú csoportban még mindig akadnak kezdők is.

A könyv már csak belépő marad, hasznos azok számára, akik újoncként fognak a gimnasztikába. A tagok között vannak erőemelők, harcművészek, gyerekek és idősek is. Sokan a gimnasztikát, calisthenicset, Street Workoutot űzik, míg mások csak kiegészítésként foglalkoznak saját testsúlyos edzéssel testépítés vagy a kettlebell-edzés mellett. Éppen ezért ez már tulajdonképpen nem is Fegyenccsoport, inkább Össz-Calisthenics Közösség, hiszen összetétele szerint gyűjtőhely.
Jómagam is admin vagyok e virtuális kisvárosban, ahol számos kedves embert ismertem meg. Az adminok közül néhányat ismerhetsz is. Jay mindig oroszlánrészt vállal a szervezésben, a csoport nagyasszonya pedig Angelocska. Calisthenics West Hungary Chris is missziót folytat a műfaj népszerűsítésében. Peti, a VikingWarrior szerkesztője az erősportok kiegészítéseként folytat gimnasztikus edzést. Flóra meg egyszerűen velem edz. A többi kedves emberrel naponta találkozhatsz a kisváros főterén.
Jó dolgokat csinálunk együtt, ahogy az az alábbiakból is kiderül. Lássuk az első videónkat! Megtisztelő, hogy a borítón lehetek. Sokan vettünk benne részt, a végeredmény Jay keze nyomát dicséri.

 

2013-ban nagyot léptünk előre, megálmodtuk, majd életre hívtuk az első Fegyenctalálkozót (sok képpel). Sokan eljöttek és nagyon jó buli volt, versenyekkel, ismerkedéssel és nem mindennapi teljesítményekkel.
Apropó verseny. A csoportban rendszeresen végzünk különféle technikai vagy teljesítményalapú kihívást. Az egyik ilyen volt az egykezes fekvőtámasz kihívása. Dobogós voltam, amire büszke vagyok. A videó megint csak Jay érdeme.

Eddig, ha jól emlékszem, volt hajlított karú függeszkedés, fekvőtámasz, legutóbb pedig egy Brooks Kubik-féle 1 perces húzódzkodás megmérettetés. Ezt is meg kell mutatnom. A videón Bajai Attila StrongFirst-instruktor látható, a verseny győztese. Gyönyörű gyakorlat!

Lesznek még ilyen versenyeink. A Fegyencedzés és számos egyéb könyv kiadója, a Jaffa volt olyan kedves, hogy nyereményekkel támogatja a megmozdulásainkat. Ez érvényes a kvízeinkre is, ezeket szintén rendszeresítettük. Az elmét is csiszolni kell, nem csak a testet.

 

2014-ben is volt Fegyenctalálkozó. A fentiek fényében ezt Össz-Calisthenisc Workshopként hirdettük meg. (Képek a linken.) Ez már komolyabb lett, mint az előző. Ismét voltak versenyek, még több ember jött el és ezúttal az adminság is felvonult. Elvtársaink remek rehabilitációs előadással és Primal Move szabadedzéssel emelték az esemény fényét.
A kvízek és a versenyek mellett több sikeres interjút is készítettünk a csoport tagjainak kérdéseit felhasználva. Sokat lehet tanulni a válaszokból. Hisszük, hogy az eredményes edzés tanulással kezdődik. Alább látható, hogy milyen külföldi, illetve hazai kiválóságokat szólítottunk meg eddig:
Néhány napja, amikor felvettük sorainkba 20.000. tagunkat, a kerek számot 20.000 fekvőtámasszal ünnepeltük meg. Mindezt 3 óra alatt. A tervet sikerült is túlteljesíteni, hiszen túlcsordul holmi 7.000 fekvővel. 🙂
Működik a közösség! Magam is meglepődtem, hogy az online-közösségek milyen erőt tudnak képviselni. Sok mindent elértünk, de nem állunk meg. Jövőre is lesz fegyenctalálkozó, versenyek, kihívások és interjúk is! Más terveink is vannak. Végezetül az eddigi legnagyobb szabású videónk.