Ez a legkönnyebben betartható diéta az összes közül, amit próbáltunk. Az első hónapban akár 8 kilótól is meg lehet szabadulni. Koplalni egyáltalán nem kell. És egy diétánál fontos a betarthatóság. Nagyon, ismétlem, nagyon felhasználóbarát. Nem is diéta, életmódszerűen is ideális folytatni. Akkor is, ha keményen sportolsz. Sőt. Hiszen ez a diéta rendkívül magas fehérjebevitellel machinál. Az alábbi írás egy privát írás, jó tanács és gyakorlati útmutató egy barát számára, aki érdeklődött a diéta felől, látva annak pozitív hatásait ismerősén. Gondoltuk, nektek is hasznos lehet. Semmi humbug, tudományos rizsa, csak az értékes tapasztalatok. Nem vagyunk dietetikusok. Alább elemezzük, mit szabad és mit nem. Elmeséljük a buktatókat és tippeket trükköket. 

A slow carb diéta a gyors felszívódású szénhidrátok, vagyis a cukrok és a feldolgozott keményítők elhagyásán alapul. Ahogy a neve is sugallja csak a lassú felszívódású szénhidrátoknak van helye az étkezésben. Ezeknek a szénhidrátoknak az az előnye, hogy lassabban emészti meg őket a szervezet, lassabban, időben jobban elosztva kerülnek be a véráramba, emiatt nem indukálnak olyan heves inzulinválaszt, mint a gyors felszívódású társaik. A heves inzulinválasz elmaradásával pedig a mardosó éhség sem fog jelentkezni az étkezés után nem sokkal, ami például egy tál tészta elfogyasztása után jellemző. A kajakóma elmarad.

Párolt spárga, gomba.

Párolt spárga, gomba.

 

A diéta másik sarokpontja, és talán egyik legjobb része, hogy heti egy csalónapot kötelező csinálni, amikor azt ehetsz, amit csak szemed-szád megkíván. Nyilván a mértéket itt is érdemes betartani. Viszont lássuk be, elég kellemes dolog egy igazi hedonista nappal megünnepelni az egész hetes kitartásunkat. Ráadásul ez a csalónap a célunkban is előre visz, hiszen egy ilyen nap egész hétre felpörgeti az anyagcserénket, tehát a végelszámolásnál többet nyerünk a réven, mint amennyit otthagytunk a vámon.

 

DSC04455_

Párolt zöldség, csirkecombok.

 

Szabályok

Nagyon fontos, hogy mindennap reggel fehérjével kezdd a napot. Ez számos kiváló diéta alapeleme. Itt is. Ha csak ezt az egy dolgoz jegyzed meg, már pozitív irányba indulsz. Egyszerűen minden jobb lesz. Ébredés után fél órán belül fogyassz nagy mennyiségű fehérjét. Ez lehet kefir, bcaa, de akár 3-5 tojás is.

Minden étkezéshez fogyassz babot vagy lencsét. Legalábbis próbáld meg.

Amit nem szabad enni:

  • Cukor! Rendkívüli módon támogatják a gyulladásos folyamatokat.
  • Liszt és az abból készült ételek (teljes kiőrlésű sem) pl.: tészta, kenyér, zsömle, stb.
  • Krumpli (főzve sem).
  • Kukorica, vagy abból készült ételek. Zöldborsó. Magyarul cukor.
  • Rizs, zabpehely, egyéb gabonaféle (bulgur, köles, quinoa se).
  • Gyümölcsök (a gyümölcscukor miatt).
  • Tej, tejtermékek (a tejcukor miatt) Kivétel: kis mennyiségben zsírszegény túró, cottage cheese, kefir, joghurt. Ez utóbbiak kifejezetten ajánlottak.  A bélflóra miatt. A kedvencünk a Cserpes kefir. Sajnos nem szponzorálnak. 😀 A tejtermékek is támogatják a gyulladásos folyamatokat.
  • Cukros üdítők, gyümölcslevek.
  • Mesterséges édesítőszerek (ha nem tudsz az édesítőszerekről lemondani, akkor esetleg stevia vagy eretrit).
  • Feldolgozott hús- és egyéb termékek: párizsi, virsli, szalámi, felvágott stb.
  • Alkohol.
DSC04732

Csirkemellcsíkok padlizsánsalátával.

Nem kivitelezhetetlen. Mindenkinek lesznek benne fájó pontok, amire talán elsőre rámondja, hogy: „na azt tuti nem!” Én a tejjel voltam így. Aztán a diétát csinálva pár hét elteltével rájön az ember, hogy mennyivel többet nyerhet, mint amit a tiltólistás ételek elhagyásával veszít. Már pár nappal a diéta megkezdése után energikusabb az ember. Elmaradnak a régről ismert kajakómák. És a mardosó éhség is eltűnik. Ráadásul ezeket az ételeket sem kell teljesen száműznünk az életünkből, hisz ott van a heti egy csalónap. Tej helyett mehet a kókusz tej, mandulatej (vigyázz a rejtett összetevőkre, sokat rizstejjel kevernek!), illetve a heti egy csalónapon ehetsz gyümölcsöt, tejterméket. Én ezt teszem.

 

Csirkemell, párolt zöldség, tojás.

Csirkemell, párolt zöldség, tojás.

 

Amit szabad enni:

  • Sovány húsok: szárnyasok, hal, karaj és szűzpecsenye (a sertésfélékből csak ezek), sovány marhahús. A marhafelsál a kedvencünk, csak kicsit drágább, mint a csirkemell.
  • Tojás, minden változatban és minden mennyiségben.
  • Bab. Minden étkezéshez babot vagy lencsét kell enned. Lassítja az anyagcserét. Tengernyi rost. Sok fehérje, minden étkezéshez. A dolog lelke a bab és lencse. Ettől Slow a Slow Carb. E nélkül e diéta csak low carb.
  • Lencse. Ne aggódj a szelek miatt, van megoldás. Olvass tovább…
  • Zöldségek: répa, brokkoli, karfiol, uborka, paprika (a kaliforniai véleményes), paradicsom, tök, hagyma, cukkini, padlizsán stb. Majdnem bármi. A paradicsom, véleményes és a kápia paprika is. A répa cukortartalma túl magas. Nagyon jók az idényjellegű zöldségek. A zeller, karalábé, stb. élvezeti értékét is újra felfedezheted.
  • Gomba, zseniális összetevő, barátkozz meg vele. Sokáig eltelít, lassan emészted. Egészséges. Finom.
  • Savanyított dolgok: káposzta, kovászos uborka, ecetes almapaprika, stb. Fogyasztásuk erősen ajánlott. Rendbe teszik az emésztést.
  • Kis mennyiségben mogyoró, mandula, dió (kb. napi 1 marék). Minden magféle “dominóétel”. Ha elkezded, nem tudod abbahagyni…
Tojásfelfújt muffinformában.

Tojásfelfújt muffinformában.

 

Egy étkezés méretét úgy oszd be, hogy ne éhezzél. Mivel köretnek úgy is párolt zöldséget, hüvelyest, vagy salátát eszel, nehezen tudod túlenni magadat.

Próbálj meg napi 4-5 étkezést tartani (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora). 3 étkezés is simán működik. Lefekvés előtt 2 órával már ne egyél.

Az étkezéseid legyenek „unalmasak”. Hétköznap egy megszokott 3-4 ételt váltogass. A fantáziádat ráérsz csalónapon szabadjára engedni. Nekem például minden áldott nap ugyanaz a reggelim. 3db főtt tojás és egy bögre kávé.

A diétát úgy kezdd, hogy az első csalónapodat 6 diéta nap előzze meg. Tehát ha szombatra ütemezed a csalónapodat, akkor előző hét vasárnapján kezdd a diétát.

 

20160329_082744

Csalónap

Heti 1 csalónap megengedett, amikor minden olyat ehetsz, ami a hét többi napján amúgy tilos lenne. Nagyon fontos! A reggelid csalónapon is olyan legyen, mint a diétás napokon. Ébredés után fél órán belül nagy mennyiségű fehérje. Ez lehet fehérje, kefir, bcaa vagy 4-5 tojás is.

A mértéket persze ilyenkor is érdemes betartani. Csalónapon a reggelid még maradjon meg minél inkább a diétanapiéhoz hasonló. Ebédre, vacsorára nyugodtan ehetsz bármit. Ezen a napon az alkohol is belefér. Az ember alapvetően társas lény, és az élet néha megköveteli, hogy egynél több csaló alkalom is legyen egy héten. Ekkor próbálj meg napi 1 csaló étkezést tartani. Általában heti 2 csaló étkezéssel még kiváltható a dolog, ennél több viszont már megbosszulja magát.

Én sok diétán keresztül mentem, mire rátaláltam a slow carb-ra. Eddig mindig a fenntarthatóság okozta a legfőbb problémát. A legtöbb diéta a mennyiség elvételén alapul. Nekem ez mindig nehézséget okozott, ugyanis sosem laktam jól, mindig megmaradt a hiányérzet. Ebben a diétában nincs ilyen. Mint már írtam a sok párolt zöldség, hüvelyes és saláta miatt nehéz magadat túlenni, tehát a diéta úgy hoz létre egy kalóriadeficitet, hogy közben jól is laksz. Ez a dolog pedig nekem egy olyan fegyvertény, amivel semelyik másik diéta sem tud vetekedni.

Jó, ha olyanokat eszel csalónapon, amiket nem szívesen veszel ki az étrendedből. A tejtermékek, gyümölcs és társaik, amik miatt most úgy gondolod, e sorokat olvasva, hogy nem fogsz bele a Slow Carb diétába.

Érdemes még megjegyezni, hogy a diéta bünteti a kihágásokat, de nem jóvátehetetlenül. Tapasztalataim alapján 2 csalónap esetén az aktuális heti eredmény ugyan megy a kukába, de a következő héten már visszatér minden a régi kerékvágásba. Ennél több csalónap viszont már több hétre visszaveti az eddigi progressziót.

 

Tojásmuffin. 12 db több napodat is megoldja, dobozolhatod és viheted munkába is.

Tojásmuffin. 12 db több napodat is megoldja, dobozolhatod és viheted munkába is.

 

Ötletek, tippek

Fűszerkeverékek esetén figyelj oda, nehogy az összetevők között legyen cukor, esetleg kukoricaliszt, vagy hasonló. A gyártók hajlamosak ilyen gazságokat belecsempészni az ártatlan fűszerek közé. Legjobban akkor jársz, ha saját magadnak kevered össze azokat.

Kis mennyiségben a kalóriamentes üdítők beleférnek. De ezek is csak mértékkel.

Ha a kávét tejjel iszod, akkor azt lehet pótolni egy kis kókusztejjel vagy mandulatejjel. Vigyázni kell viszont, mert van olyan kókusztej, amiben rizs is van, az nem jó.

Habár az alkohol tiltott,  diéta napokon is belefér 1 pohár száraz vörösbor. Kifejezetten javasolt, de nem több… A gyulladásos megbetegedésekre is jó hatással lesz. Az alkohol ellenség. Egy berúgás törli a megelőző hét eredményeit és a következő hét első napjait is erősen zavarja. Nekem valahogy az alkohol mindig bekavarja a következő hetem elejét, emiatt csalónapokon sem mindig iktatom be.

Ha diétanapon nagyon megkívánsz valamit, ami amúgy tiltott, írd fel magadnak, és csalónapon iktasd be, így nem kell teljesen lemondani arról, amit kívánnál, csak kicsit elhalasztod az élvezetet.

 

Fasírt, liszt helyett útifű-maghéjjal. Nagyon finom. Melegíteni se kell, több napodat is elviszi.

Fasírt medvehagymával, liszt helyett útifű-maghéjjal. Nagyon finom. Melegíteni se kell, több napodat is elviszi. És Cottage cheese, lila hagyma, koktélparadicsom. Ebéd.

 

Ha valami édes után sóvárogsz nagyon, elég nagy eséllyel csak éhes vagy. A szervezeted nem hülye, tudja, hogy a cukorból jut leggyorsabban energiához, tehát ezt fogja kívánni. Egyél inkább valamit, amit szabad, ez az esetek 99%-ában elmulasztja a sóvárgást. Ha sok fehérjét fogyasztasz, főleg, ha sportolsz, előnyös. Ez az étvágyat is mérsékli. Ha sóvárogsz, egyél fehérjét.

Ha valami sós ropogtatnivalóra, chipsre vágysz, valószínűleg ásványi sókban szenved hiányt a szervezeted. Ilyenkor ezeket próbáld pótolni.

A böjtök nagyon jól kombinálhatóak a Slow Carbbal. Kezdj 16 órával és fokozatosan juss el 20, 24 vagy 48 óráig. Alvással együtt ennyi. A 16 óra vicc. Mégis hatásos. Heti 1-2 nap elég. Ilyenkor a böjt alatt nem eszel semmit.

A lencsét, babot áztasd be, levét öntsd le és mosd át. Úgy nem fognak kínozni a szelek. Ha konzerv babot, lencsét használsz, nem lesz baj a szelekkel. Ha nagyon érzékeny a gyomrod, akkor is csak az első néhány napban, aztán beáll a dolog a normál kerékvágásba.

A hatás sokszorozódik, ha hideg zuhannyal kombinálod. A bő vízfogyasztás a hatékonyságot szintén megsokszorozza.

A tv előtti nassolásról sem kell teljesen lemondani. Egyél nyersen apróra felvágott répát, karalábét, karfiolt. Esetleg egy kevés tökmag is szóba jöhet. A tepsiben készült zöldségchips is kiváló alternatíva.

 

Max Shank mondása, hogy aki eddig steak-et és répát evett, az még nem hízott el. ez itt marhafelsál, párolt répa.

Max Shank mondása, hogy aki eddig steak-et és répát evett, az még nem hízott el. Ez itt marhafelsál, párolt répa.

 

Babot, lencsét tudsz venni konzervként is, csak győződj meg róla, hogy nincs az összetevők között cukor (sajnos sok konzervet telenyomnak cukorral).

Mielőtt elkezded a diétát érdemes centivel körbemérned magadat (váll, mellkas, has, derék, csípő, combok, bicepsz), illetve a súlyodat is érdemes megmérni. Kb. havonta ismételd a mérést. Sokat segít a progressziód nyomon követésében. Én jártam úgy, hogy hetekig meg sem mozdult a súlyom lefelé, viszont a méredzkedésnél kiderült, hogy a centik bőven mentek lejjebb.

A fűszerek sokat segítenk a variációkban, ahogy pl. a balzsamecet is. Imádjuk! Ne feledd, a ketchup, mustár, és ehhez hasonló szószok nem jók. Tele vannak cukorral.

Aludj a sikerért. Ingyen van. Napi 8 óra elég.

A diéta legelején 3-4 kilótól gyorsan meg fogsz szabadulni, ez az a víz, amit a szénhidrát köt meg a szervezetedben. Ez a pár kiló mozgósúlyként folyamatosan jelen lesz, csalónapon feljön, aztán 1-2 nap alatt lemegy. Emiatt mindig ugyanazon időpontban ejtsd meg a mérést (Pl.: csalónap reggelén éhgyomorra, “adózás után”).

 

Saláta, ruccolával, sült hús.

Saláta, ruccolával, sült hús.

Egy példanap:

Reggeli: 3 db főttojás, kávé 1 dl kókusztejjel. Bab vagy lencse.

Tízórai: Sült csirke párolt zöldségekkel (répa, brokkoli, karfiol) és savanyú káposztával. Bab vagy lencse.

Ebéd: Borsos, hagymás karaj lencsével, kávé 1 dl kókusztejjel. Bab vagy lencse.

Uzsonna: Fehérje shake edzés után.

Vacsora: Sült csirke hidegen, főtt tojás, paradicsom, paprika, uborka. Bab vagy lencse.

 

19702385_1349829635112300_7407821774146964489_n

 

SLOW CARB diéta- Bevásárlólista

Az OldShool edzéseinken csak azt használjuk, ami működik. Ez a diéta is ilyen, nem csak az edzés. Sokan követték, követik sikerrel. Volt, aki 20 kilónál is többet dobott le tőle. A diétát azonban nem mindenkinek sikerült elsőre beemelni, megérteni. Ezért alkottam meg egy átlagosabb étvágyú párocska számára ezt a bevásárlólistát. Ezzel bele lehet kóstolni a Slow Carb diétába. Egy hét alatt már érezhetőek az előnyei és pár kilótól is simán megszabadulsz. 

>>> 1 hétre, 2 főnek

HÚS

2-3 tonhalkonzerv (Ami sós lében van, NEM olajban.)
2 kg bármilyen leosztásban az alábbiak közül (nálunk 2 főre ez inkább 4-5 kiló, nyugodtan növeld!):

Marha: sovány. A felsál olcsó pl.
Sertés: karaj vagy szűzpecsenye.
Szárnyas: bármi, leginkább filé. Csirke, pulyka.
Hal: bármi.

(A feldolgozott hús tilos: kolbász, szalonna, bacon, virsli, felvágott, szalámi stb. tiltólistás.)

 

Mondom, sanyarú. Párolt zöldség, strak, lencse, hagyma. Egyen a franc ezek helyett kenyeret...

Mondom, sanyarú. Párolt zöldség, steak, lencse, hagyma, paradicsom. Egyen a franc ezek helyett kenyeret…

TOJÁS

20-40 db/ hét 2 főre
ZÖLDSÉG

1 kg brokkoli (mirelit is jó)
1 kg karfiol (mirelit is jó)
1 kg kelbimbó (mirelit is jó)
1 kg vecsési savanyú káposzta
1 kg hagyma (ha szereted)
1 kg paprika (normál, a pirosban sok a cukor)
4 db kígyóuborka
2 csomag koktélparadicsom (véleményes, mert sok benne a cukor, de 2 főre egész hétre nem lesz gond 2 csomaggal)
2 csomag rukkola v. bébispenót
2 db karalábé

(Kevés répa megengedett, mert sok benne a cukor. Kukorica szigorúan tilos, a disznók attól híznak…)
TEJTERMÉK

6-8 doboz cottage cheese (Lidlben a legjobb)
4 kis doboz kefir
1 l kókusztej (egész hétre, 2 főre, kávéba, ha nem szereted feketén)

(Minden más tejtermék tiltólistás, ahogy a szójatej és minden más szója, tejföl, a sajtok stb.)

 

Így néz ki a dolog étteremben. ebéd. 10 tojásos tükörtojás, zöldségek, savanyú uborka.

Így néz ki a dolog étteremben. Ebéd. 10 tojásos tükörtojás, zöldségek, savanyú uborka.

SZÉNHIDRÁT (és ld. zöldségek)

3-4 konzerv bab (amiben nincs cukor, vagy csak kevés, pl. Aldi és a Happy Frucht márka)
3-4 konzerv lencse (amiben nincs cukor, vagy csak kevés, pl. Aldi és a Happy Frucht márka)

BABOT vagy LENCSÉT MINDEN ÉTKEZÉSNÉL ESZEL!

(Cukor, tészta, liszt, kenyérféle stb. tilos.)
GYÜMÖLCS

MINDEN GYÜMÖLCS TILOS. Mehet csalónapon.
Tele van cukorral.
EXTRA

1 üveg száraz vörösbor/ személy/ hét.
1 pohár (nem korsó)/ nap, este.
Opcionális.

 

Marha. Sanyarú egy diéta ez...

Marha. Sanyarú egy diéta ez…

Általános szabály:HA VALAMIN EL KELL GONDOLKODNOD, HOGY SZABAD-E, AKKOR AZ > TILOS <…

Ha kevesebbet esztek, nyirbáld meg!
Ez kb. 8-12.000 Ft/ hét, 2 főre.
Mást ne egyél, CSAK ezeket, légy kreatív.
Nem olyan borzasztó, fejedelmi étkezések lesznek.

Minden napot fehérjével indítasz, ami pl tojás, de bcaa és fehérjeturmix is lehet. Az ébredést követő első órában, csalónapon is.

Csalónap van hetente egyszer: mértékkel, de mehet bármi. Megjegyzem, ha megeszel egyedül 1 üveg nutellát és lefojtod 10 sörrel, az egész heti diéta kuka.

 

Rántotta, 16 tojás. :D

Rántotta, 16 tojás. 😀

A diéáta alapja Tim Ferriss kiváló könyve (ajánlom a sex fejezetet is), a 4 Hour Body. 500 oldal, érdemes elolvasni. A miértekről el kell olvasni a könyvet, de azért csak kezdd el, működik.

További előnyök

Életmódszerű. Nagyon könnyen betartható. A bevásárlás élvezet lesz. Többen is írtak nekem, hogy mennyire megkönnyebbültek. Csak a felsorolt élelmiszerek közül válogatsz, tudatosan. A heti bevásárlást meg tudod oldani egy alkalommal. Sokkal olcsóbb lesz, mint a szokásos bevásárlásod. Én szóltam…

Nem véletlenül kerül elő Nina Hartley neve a könyvben és vastagon emlegetik a szexualitást. A libidód durván meg fog változni, a szexuális étvágyad megnő. És nem csak a férfiaknak, női OldSchooler tanítványaink is erről számoltak be.

Éhségérzeted nem lesz, hiszen normálisan eszel. A gyűlöletes kajakóma is a múlté. Az energiaszint is bámulatos módon növekszik. Rengeteg energiád lesz, aktív, potens napjaid lesznek. Egy-két hét alatt a makacs gyulladásos tünetek markánsan csökkennek vagy megszűnnek (teniszkönyök és barátai). Ez nagyon üdvös hatás, amin elsőre jócskán meglepődtem. Az étrend benne a kulcs. A cukor, a szénhidrát és a tejtermékek segítenek elnyújtani ezek gyógyulását.

Az OldSchoolerek közül nagyon sokan csináltuk, működik. Könnyen végezhető. Rengeteg energiád lesz és a kajakóma a múlté.

Próbáld ki és mesélj!

Nagy Attila Péter és Galba Zsolt