Ígéretünkhöz híven jöjjenek a saját tapasztalataink az általunk kipróbált minimalista/mezítlábas cipőkről. E cikksorozat első részében A Killer lábbelik támadásáról beszéltünk, arról hogy miként tesznek tönkre bennünket a modern cipők. Most lássuk, milyenek a jó cipők…

Előtte egy kicsit ismételjük át azokat a szempontokat, kritériumokat, melyek mentén jó mezítlábas cipőt választhatunk igényeinkre. Ha te is ilyet keresel, a következő szempontokra figyelj:

  • Nincs sarok emelés (zero drop).
  • Széles kialakítású a lábujjaknál, nem szorítja össze vagy korlátozza a lábujjakat. Van elég hely, hogy külön-külön is mozgasd őket.
  • Vékony talp, amin keresztül érzékeled a talajt.
  • Minden irányban hajlékony – nem korlátozza a lábad mozgását.
  • Könnyű – az is megváltoztatja a mozgásmintádat, ha egy nehéz cipőt kell emelgetned.

Van a birtokunkban néhány igazán jó mezítlábas darab. Az alábbiakban ezek részletes elemzését olvashatod. Bízunk benne, hogy megkönnyítjük számodra a választást és hozzájárulhatunk lábfejed egészségéhez. Nem, egyikük se támogat bennünket.

Íme a kollekciónk:

 

És lássuk őket egyesével!

Vibram Fivefingers – a hobbit cipők

A mezítlábas cipőkről mindenkinek először a Vibram Fivefingers jut eszébe. Aki már egyszer látott ilyet, az nem felejti el. Nekem is ezek voltak az első mezítlábas cipőim, akkor vettem őket, amikor bezárt a magyar bolt (2015?). Ezeket a modelleket már nem gyártják, így nem tudtam lelesni a nevüket és specifikumaikat a netről.

 

 

Azt biztos, hogy furán néznek ki. Nekem tetszenek, de tudom, hogy sokan nem értenek velem egyet. Ha ebben sétálsz a városban, akkor előfordul, hogy megnéznek, de szerintem nem olyan sokan, mint ahogy arra számítanál. Viszont az is igaz, hogy viszonylag szűk a felhasználhatósága, a legtöbb munkahelyi öltözékhez elég nehezen passzinthatóak hozzá (kivéve, ha edző vagy). Elsősorban edzésen és szabadidős tevékenységeken használtam őket, itt tudom elképzelni a használatukat. Viszont edzéshez van egy sokkal olcsóbb javaslatom: eddz mezítláb! Mezítláb edzeni OldSchool. Ha télen fázik a lábad, egy zokni tökéletesen megteszi (esetleg ötujjas zoknit érdemes beszerezni erre a célra).

Én zokni nélkül hordtam őket, rendszeres, néhány hetenkénti mosással tökéletesen kordában tarthatóak. Az enyémek 38-asok (ez a sztenderd méretem), és évekig kényelmesek is voltak. Idén csak néhányszor voltak rajtam. A szandál szerű körülbelül 4 nyarat bírt ki, úgy,  hogy majd mindennap hordtam. Most már kezd eldeformálódni, és már szinte lyukas a talpa (jól megfigyelhető, hogy rossz helyre terhelem a testsúlyomat járás közben). A szürke (ez egy vízhatlan terepfutó modell) idén egyszer volt rajtam, most már határozottan kicsi. Ez utóbbi egy átmeneti időben használható vagy téli modell.

 

 

Összefoglalva: abban abszolút megbízhatsz, hogy ha Fivefingers-t veszel az megfelel azoknak a követelményeknek, melyektől egy cipőt mezítlábasnak nevezünk. Az ujjak szétválasztásának van némi rehabilitációs jelentősége (később még szó lesz róla).  Viszont a szűkkörű felhasználási lehetőségeit is figyelembe véve meglehetősen borsos az áruk, 30 és 50 ezer forint között tudsz megszerezni egy párat. Megvásárolható magyar webshopokban is, néha egészen akciós árakon.

 

 

https://eu.vibram.com/en/shop/fivefingers/

https://www.shopalike.hu/vibram/

https://www.spartoo.hu/Vibram-Fivefingers-b1127.php#rst

https://www.ecipo.hu/vibram_fivefingers.html

 

Tadeevo – a legjobban hajlítható minimalista cipő

Állítják magukról. 2-3 éve még talán ez igaz is volt. De annyi új márka jelent meg az elmúlt években, hogy most már biztosan vannak, akik felveszik velük a versenyt (a mieink közül, például a Feelgrounds). De való igaz, hogy még a minimalista cipők többségénél is hajlékonyabb, az ujjaknak kialakított rész nagyon tágas, tökéletesen megfelelnek a mezítlábasság minden kritériumának.

Nekem két modellem is van tőlük, az alap modell (colors of storm színben) és a téli verzió.

 

 

Mindkettő 39-es. Az alap modell nyáron kora ősszel és késő tavasszal hordható, nem nyújt védelmet a hideg ellen. Fázik a talpad. 😀 Nyáron rendszeresen zokni nélkül hordom (néhány hetenként kimosva tökéletesen kordában tartható), remekül szellőzik. Nekem így a legkényelmesebb. A honlapon található mérettáblázat és javaslatok alapján választottam a 39-es méretet, ha valamiért újra rendelnék, 38-asat vennék. A cipőfűző alapos megszorításával kell elérnem, hogy ne csúszkáljon benne a lábam, ha zoknival viselem. Viszont a téli modellből tökéletes a 39-es (tehát itt érdemes feljebb menni a szokásos méretednél), hiszen a két modell talpa ugyanakkora viszont a téli bélelt.

A téli modell valóban vízálló, ezt tavaly télen többször is külön leteszteltem. Viszont a bélés ellenére sem annyira meleg, mint egy hagyományos téli cipő. A vékony talp miatt sokkal jobban lehet érezni a külső hőmérsékletet, mint a hagyományos téli cipőkben, ezzel együtt is kényelmesen tudtam hordani a tél leghidegebb napjain is.

 

Azt gondolom, hogy a Tadeevok nem kimondottan szépek (pedig szerintem vannak olyan minimál cipők, amik igen:)), de kellően semleges a külsejük ahhoz, hogy nagyon sok mindennel kombinálhatóak legyenek. Edzéshez, sportos viselethez, farmerhez és egyszerűbb irodai viselethez is megfelelnek, így széleskörűen használhatóak, és az olcsóbb mezítlábas márkák közé tartozik. Az átmeneti modell 30.000 (104 $) a téli 45.000 Ft (149 $) körül van, ingyenes házhoz szállítással. Szerintem én tavaly és tavalyelőtt még olcsóbban vettem őket. Amennyire megfigyeltem évente 1-2 alkalommal van csak valamilyen akciójuk.

https://tadeevo.com/

 

Vivobarefoot

A Vivo az egyike azoknak a márkáknak, akik kimondottan szép cipőket is gyártanak. Az egyik legnagyobb és legnépszerűbb gyártó, de ebből nem következik, hogy a legjobb is.

Nekem tőlük is két cipőm van a Kanna (zöld) és a Pimus Trail (fekete) egy-egy példánya (mindkettőnek vannak már különböző verziói), mindkettő 38-as méretű.

 

 

Ezeket Münchenben vettem mezítlábas cipőboltban (!), próbálás után. A 39-est próbáltam először, de abban teljesen elvesztem (tehát nekem itt is a hagyományos cipőméretemmel megegyező méret lett jó).

A Kannának is merevebb a talpa, mint a Tadeevonak vagy a Feelgroundsnak, a Primus Trailnek méginkább. Persze így is sokkal vékonyabb és hajlékonyabb, mint a normális cipők, így ez az extra ’merevség’ nem feltétlenül probléma. Egész nap a betonon mászkálni vagy sietni nekem kényelmesebb, a kicsit több védelmet nyújtó Vivomban. Ezt az átmenet részének tekintem, míg a már elromlott járásmintával bíró és (némileg) eldeformálódott lábam újra megtanul bármilyen felületen mezítláb járni.

A Primus szerintem eléggé határeset abban, hogy mezítlábasnak lehet-e tekinteni. Mint a jelenleg rendelkezésemre álló legmerevebb-legvastagabb talpú cipőt, ezt használom biciklizésre (a merevebb talppal nagyobb erőt lehet kifejteni, kicsit gyorsabb vagyok :)), és még esőben szoktam felvenni. Több kritikát is lehet olvasni az interneten, hogy szélesebb lábfejjel rendelkező embereknek nem elég széles a lábujjak számára kialakított rész (ami a mezítlábasság egyik legfontosabb kritériuma) a Vivo cipőinél. Nekem ilyen gondom nincs. Viszont kényelmesebb lenne, ha ez a lábujj rész egy kicsit magasabb lenne. A Kanna is nagyon alacsony csak ott nem zavaró, mert ez a rész nem merev.

 

 

 

A Kanna legnagyobb hátránya számomra, hogy mikor mezítláb viseltem a mosás utáni első felvételnél is tűrhetetlenül büdös lett. Ecetes áztatás, sűrű mosás, és csak zoknival hordás mellett azért tudom hordani, de ezért abszolút nem vagyok vele elégedett, majdnem kidobtam. Pedig szeretem, ahogy kinéz, kényelmes és nagyon drága volt (Zsolti beszélt rá, én nem vettem volna meg). A Vivo cipői úgy 45 és 75 ezer Ft között mozognak, bár én a Primust 25 Euróért vettem de ilyen mértékű leárazást online soha nem láttam, csak abban a müncheni üzletben.

https://www.vivobarefoot.com/eu

Nem szerettük volna ezt kutyafuttában elintézni, bár így nagyon hosszú lett ez a cikk. Pont emiatt folytatni fogjuk, hogy a maradék mezítlábas cipőinket is bemutathassuk nektek. Tehát folytatása következik.

Az előző részt is olvasd el: Killer lábbelik támadása. 

Ha tetszett, oszd meg, segíts másoknak!