Eljött az újév. Ilyenkor mindenki szükségszerűen értékeli az óévet és átgondolja a jövendőt. Talán így az év elején még nem késő, ha magam is így teszek. 2012 számomra felemás év volt. Jól indult, sikerült megint meghaladnom előző évi formámat, remélem, a széria folytatódik. Tavalyi céljaim egy részét meglehetősen hamar sikerült abszolválnom. 
 – legalább 1 szabályos egylábas guggolás
 – 20 egykezes fekvőtámasz zárt lábbal
 – 20 szabályos húzódzkodás
 – 20 Superman fekvőtámasz

A húzódzkodás kivételével ezeket nyárra már a magaménak tudhattam. Az egylábas guggoláson tovább dolgozom, ez a mumusom. Hektikusan megy, súllyal jobban, mint szabadon. Nagy örömömre év végén sikerült jobb lábbal a 32-es bellel is. Folytatom a munkát, még szerencse, hogy nagyon élvezem az egylábas melót. Szeretném, ha idén a bal is felzárkózna, és mindkettővel magabiztosabban menne. Az egykezes fekvőtámaszban a 20-20 ismétlést elérve a nehezítések felé fordultam.

2012 egyik legnagyobb élménye a Thor edzés volt, nagyon sokat hozott és élvezetes is volt. Ezzel el is értem a 200 kg-os elemelést.

Nagyon jó pörgések kerekedtek a nyúldombon. Az első jelentős megmozdulást bajtársaimmal szerveztük, a második komolyabb pedig már össznépi volt. Ilyeneket még szeretnénk idén is, mert igazán jól sikerült mindkettő. Sikerült személyesen is megismernem Jay-t, edzettünk is egy jót, amelyről videó is készült. 

A bloggervilág fenegyerekei, Astartes, Darky, Squatting Stingray, GPP-Geri és jómagam, komoly vállalkozásba kezdtünk, elindítottuk a szinkronblog-projektet.  Számunkra nagyon élvezetes, reméljük, nektek is tetszik a kezdeményezés, mely idén újult erővel fut majd tovább.

Eddig elég mozgalmas volt. Nyár végén azonban elindultak a rossz dolgok. A bennünket érő pechsorozat mellett igazán kellemetlen, olykor hosszantartó és szörnyű gátló tényezőkkel, akadályokkal kellett megküzdenünk. Ezeket nem részletezem. Publikus, hogy Flóra lábtörése végül is jól sült el, jól jött ki belőle, sokat erősödött, de erről majd ő fog írni.  A nehézségek közül jelentéktelenebb, de annál bosszantóbb az elhúzódó krónikus ínhüvely-gyulladásom. Emiatt kímélő üzemmódban vagyok, de hamarosan a régi leszek.


Forduljunk a jövő felé! Alapvetően folytatom a megkezdett munkát. Emellett nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni az alapokra, hiszen sosem késő visszanyúlni. “A fejlődés a visszalépésben van!” 🙂 Ehhez tökéletes felvezetés a mostani jóga, megerősíti az eddig kevésbé megdolgozott területeket és új kihívásokat is nyújt. Tehát mit szeretnék?

          Az alapok megerősítése. Javítani a mozgás minőségén. Ez a saját testsúlyos mozgásra ugyanúgy igaz, mint a kettlebellre (RKC program minimum) és a termi edzésre. Gyakorlás, hiszen a képzettség (skill) az erő formája!

          Jobban odafigyelni a légzésre, a gyakorlatok légzéssel való szinkronizálására. Ehhez jó gyakorlatokat találhatunk a jógában. A helyesebb légzés hatékonyabb kivitelezéshez vezet.

          Le kell dolgoznom a meglévő aszimmetriákat, ez nagyon fontos, dolgozom a projekten.

          A fentiekből következik a fokozott testtudatosság. Ebben nem állok rosszul, de szeretném, ha javulna.

          Folytatni az önképzést, hiszen minél többet tudok meg az edzés elméletéről, a táplálkozásról, az emberi testről, minél többet olvasok, annál hatékonyabbak az edzéseim. Ha valami nagyobb hatással lesz rám, megfog, abból természetesen ti sem maradtok ki. 🙂

          Szeretnék sokat és jobban írni.

“Az erőfejlesztő edzésmunkát hosszabb távra (több év) és rövidebb távra (egy év), vagy kisebb edzésszakaszokra egyaránt célszerű megtervezni. Az ötletszerű edzésmunka ugyanis – hosszabb távon – biztosan nem lesz kellően hatékony és könnyen egyoldalúságokhoz vezet.”

Eckschmiedt, Általános erőfejlesztés


Kicsit konkrétabban, mennek tovább majd a hibrid edzések. Nem akarom elkiabálni, de vélhetően nagyobb golyók közelébe fogok kerülni, melyekhez hozzá lehet erősödni. Szeretném fejleszteni a ballisztikát, erre eddig kevesebb figyelmet fordítottam. Meggyőződésem, hogy nagyon sok van ebben. A gimnasztikában 100%, hogy megtalálnak majd az újabb kihívások. Már vannak ötleteim gyakorlatokra és módszerekre is. Esélyesnek látok 1-2 GTG-ciklust, de hogy miben, az még a jövő zenéje. Minden bizonnyal nem mind saját testsúlyos gyakorlat lesz. A Thor edzést is szeretném feleleveníteni, más eszközökkel és más gyakorlatokkal. A másik nagyobb termi vállalkozásom valószínűleg egy HST lesz, az mindig működik. Rendhagyó módon tervezem felépíteni, az alapját Dan John Human Movementsgyakorlatai alkotják majd.

A mikro- és makrociklusok periodizációja folyamatban van, egyelőre képlékeny a sorrend. Vannak gyakorlatok, melyekre jobban fogok fókuszálni. Ezek a húzódzkodás és a kézállásban nyomás. Ezekben jó lenne fejlődni. Az egykezes fekvőtámaszt kicsit lefokozom, kiegészítő gyakorlat lesz ezentúl.

Bizakodom, hogy jó év lesz!

Confidence and Power to Us All!